Настъпление в планинско-гориста местност

 

Водене на настъпателния бой в планинско - гориста местност

 

Изнасяне на батальона към рубежа за преминаване в атака.

 

Преди да започне изнасянето от района командирът на бата­льона трябва да провери готовността на ротите и придадените под­разделения за настъпление, дали са осигурени с всичко необходимо за боя и да доложи на командира на полка.

 

В определеното време той обявява на командирите на роти и на придадените подразделения времето за изнасянето и за атака (Ч).

 

Построяването на колоната на батальона при изнасяне към рубежа на атака трябва да осигурява бързо развръщане в предбоен и боен ред.

 

За тази цел ротите се движат със средствата за усилване, а танковете, които са придадени на мотострелковия батальон - в челото на колоната на батальона. Оръдията и танковете отделени за стрелба с право мерено през време на огневата подготовка се изнасят и заемат огневи пози­ции, а танковете, които са предназначени за поставяне на тралове се извеждат в посочените им места в ред определен от командира на полка.

 

При употреба от противника на химическо оръжие и нанасяне на огневи удари през време на изнасянето към рубежа за атака батальона излиза от тези райони и продължава движението. Участъците, които са заразени с радиоактивни и отровни вещества, а също така срутвания и разрушения по маршрута за изнасяне се обхождат или се преодоляват с помощта на средствата за защита и възстановяване на проходимостта на маршрута.

 

За смяна на подразделения загубили боеспособността си, командирът на батальона използува резерва.

 

През време на огневата подготовка на атаката артилерийския дивизион (батарея), който е придаден на батальона го поддържа както и танковете, оръдията и противотанковите управляеми ракети унищожават живата сила, огневите и преди всичко противотанковите сред­ства на противника, неговите наблюдателни пунктове и радиотехнически средства на предния край и в най-близката дълбочина на отбраната. Сапьорните подразделения през това време правят проходи в загражденията на противника.

 

Батальонът продължава изнасянето си, като последователно се развръща в ротни и взводни колони, а при приближаването му до рубежа за атака се престроява в боен ред (мотострелковите подраз­деления при атака в пеши строй се спешават) и без да спира преминава в атака.

 

При започване на настъплението от непосредствено съприкосновение началото на изнасянето може да е различно. Това се определя от релефа и очертанието на предния край на противниковата отбрана. Огневото поразяване на противника се извършва с отчитане многоетажната отбрана.

 

Противникът се подавя едновременно на всички етапи, и с най-голяма степен на поражение в опорните пунктове, преграждащи пътища, достъпни направления, проходи или на командни височини. По най-ниския етап водят огън средствата определени за стрелба с право мерене. Поразяването на целите и обектите намиращи се на обратните скатове и зад височини се осъществява с огъня на минохвъргачките и гаубиците, бойните вертолети за огнева поддръжка и флангов огтн от подразделенията овладели прилежащи височини.

 

 

Атака и бой за изпълнение на близката задача.

 

Използувайки резултатите от  ударите на авиацията, огъня на артилерията и своите средства, както междините и мъртвите пространства в отбраната на противника, танковете, а след тях и мотострелковите подразделения в пеши строй или с бронетранспортьори атакуват противника, с огън от всички видове оръжия унищожават целите и новооткритите му огневи средства и живата сила и в определеното време стремително атакуват предния край и решително унищожават противника.

 

Сигналът за атака от командира на частта се повтаря от командирите на батальони и роти. Мотострелковите роти атакуват обикновено във верига поради труднодостъпния терен. Танковете настъпват във веригите или след тях по достъпнитe направления, а БМП след танковете.

 

При недостъпна местност ротите атакуват самостоятелно, танковете и БМП ги поддържат с огън от място, а след това се придвижват напред. При настъпление по широко било, планинско плато, широка долина, т.е. на открита местност атаката се извършва както в обикновени условия.

 

Артилерийският дивизион непрекъснато подавя и унищожава противника, който задържа настъплението на танковите и мотострелковите подразделения, своевременно по сигнал на командира на батальо­на или самостоятелно пренася огъня по новооткрити цели, особено противотанкови средства и в дълбочина осигурява непрекъснато огне­ва поддръжка. Бързо се овладяват командните височини и скатовете на хребетите покрай долините и пътищата.

 

За овладяване на височина може да се извърши едновременна атака от няколко направления. В този случай за атака по фронта се отделя част от силите и средствата, а основните усилия се съсредоточават на фланга и извършват скрит маньовър, Ударът трябва да бъде внезапен по единия или двата фланга на противника. При овладяване на доминираща височина, ротите (взводовете) унищожават противника на обратните скатове и прилежащите височини и го атакуват от горе надолу.

 

При липса на друга възможност, атаката може да се осъществи по фронта. В този случай е необходимо по-висока степен на поражение на противника не само на атакуваната височина но и на прилежащите, и да се търсят междините в отбраната. Горските завали и заграждения подразделенията обхождат, а при невъзможност устройват проходи в тях и ги преодоляват. Заразените участъци обикновено се обхождат, а когато това е невъзможно се преодоляват със средствата за защита. Бронетранспортьорите се движат от рубеж на рубеж с надскоци, така че с огъня си да поддържат боя на спешените мотострелкови подразделения.

 

 

Бой в дълбочина на противниковата отбрана.

 

Характеризира се с неравномерно придвижване на подразделенията и се развива в сложна изменяща се бързо обстановка.

 

Командирът на батальона трябва внимателно да наблюдава развитието на боя, с огъня на всички огневи средства своевременно да поддържа подразделенията, които са постигнали най-голям успех и умело да използува успеха им за маневриране с другите подразделения за излизане във фланг и тил и за внезапно атакуване на опорните пунктове на про­тивника.

 

При атака на височина с етажно разположение на огневите средства с приближаване на атакуващите подразделения до височината артилерията и минохвъргачките пренасят огъня по огневите средства разположени на горните етажи и особено по фланговете. Ако височината може да се обходи, част от силите на батальона атакуват по фронта, а обхождащите подразделения – от към фланга или тила. Височините с едноетажно разполагане на огневите средства също трябва да се атакуват по възможност едновременно по фронта, фланговете и тила.

 

Батальонът, настъпващ по фронта, овладява планинските пре­вали самостоятелно или във взаимодействие с обхождащия отряд и въздушния десант с едновременен удар по фронта, откъм фланговете в тила.

 

При самостоятелно овладяване на превала батальона трябва най-напред да овладее прилежащите към него командни височини, а след това бързо да излезе във фланг и в тила на противника, които непосредствено отбранява превала, с решителна атака да го унищожи, да овладее превала и по-нататък да действува в зависимост от поставената задача. Противникът ще провежда контраатака не само със силни групировки, но и с по-малко сили и средства, от няколко нап­равления и време, тогава когато бойния ред на батальона е разчленен или разстроен, част от огневите средства са. изостанали и др.

 

За отразяване на контраатаката на противника командирът на батальона следва да разкрие подготовката му, придвижването на резерви, да определи направлението за действие и очакваните сили и средства, скрити подстъпи за движение и рубеж за развръщане.

 

Батальонът унищожава контраатакуващия противник обикновено с огън и с устремна атака от движение. При отразяване контраатаката на превъзхождащия противник батальона с част от силите си му нанася поражение с огън от изходен рубеж, а с останалите сили самостоятелно или във взаимодействие със съседните подразделения решително атакува във фланг.

 

Придаденото на батальона артилерийско подразделение може да отразява контраатаката с огън право мерене. За развиване на успеха резервът (втория ешелон) на бата­льона се въвежда в боя в междината между ротите или на фланга на батальона, а в някои случаи и през бойния ред.

 

При въвеждането ре­зерва в боя командирът на батальона му указва положението на против­ника и на своите подразделения, средствата за усилване, задачата и реда за поддържане с огън. След като получи задачата, резервът се изнася бързо в указаното направление и стремително развива настъплението, като унищожава противника от всички огневи средства с огън.

 

При оттегляне на противника командирът на батальона незабавно организира неговото преследване, да доложи за това на командира на частта и да съобщи на съседите. Батальонът, който преследва по фронта, с решителни действия унищожава подразделенията за прикриване на противника, заедно с придадените танкове се промъква към главните му сили и във взаимодействие с подразделенията, които преследват по успоредни пътища, го атакува.

 

Батальонът, който преследва успоредно, трябва стремително да излезе на пътя за оттегляне на противника и с решителни удари във фланг и тил да го унищожи във взаимодействие с подразделенията, които действуват по други направления. В случай, че се наложи преодоляване на зона с радиоактивно заразяване и заразени участъци се търси обход.

 

При невъзможност се налага ускорено придвижване по пътища, достъпни направления, хребети. При наличие на разрушения и срутвания (свличания) се търсят обходи и се извършва смел маньовър без да се дава възможност на противника да се откъсне.





{START_COUNTER}