Военна информация

Архив - от 1 до 15 юли

 

 

САЩ ще изпратят стотици изведени от въоръжение ракети в Украйна

15.07.2023, 20:46

Съединените щати ще купят стотици изведени от експлоатация ракети MIM-23 Hawk от Тайван, за да ги изпратят в Украйна, съобщава тайванското издание на China Times, позовавайки се на анонимен източник.
„Първоначално се озадачихме какво да правим със стотици изведени от експлоатация ракети MIM-23 Hawk от четири дивизиона и 18 батареи, но след тайванско-американски консултации Съединените щати потвърдиха, че ще закупят изведените от експлоатация ракети от Тайван, за да ги прехвърлят за Украйна като военна помощ за укрепване на противовъздушната отбрана", каза източникът, цитиран от чуждестрнни издания.
Съобщава се, че ракетите са били изведени от експлоатация в края на юни, а консултациите със САЩ са проведени миналата година.
Според Taiwan News Министерството на отбраната на острова отказа да коментира доклада, но каза, че изведените от употреба оръжия се унищожават в съответствие с разпоредбите. Според портала, съгласно разпоредбите, излишните военни продукти не могат да бъдат продавани, освен при специални обстоятелства, одобрени от министерството.
По-рано Русия изпрати нота до страните от НАТО заради доставките на оръжия за Украйна.
Руският външен министър Сергей Лавров отбеляза, че всеки товар, който съдържа оръжия за Украйна, ще стане легитимна цел за Русия. Министерството на външните работи на Руската федерация заяви, че страните от НАТО си „играят с огъня“, като доставят оръжие на Украйна.
Кремъл заяви, че помпането на Украйна с оръжие от Запада не допринася за успеха на руско-украинските преговори и ще има негативен ефект. Лавров също така заяви, че САЩ и НАТО са пряко замесени в конфликта в Украйна, „включително не само доставката на оръжие, но и обучението на персонал... във Великобритания, Германия, Италия и други страни“.
Източник: https://blitz.bg/

 

Президентът: Конфликтът между Русия и Украйна няма военно решение

15.07.2023, 16:44

Във връзка с отправени въпроси от медии, прессекретариатът на държавния глава информира:
Позицията на държавния глава Румен Радев, че конфликтът между Русия и Украйна няма военно решение, е известна. Всеки ден от тази война води до жертви и разрушения, които не са в интерес не само на Русия и Украйна, а имат и тежки икономически, социални и политически последици за цяла Европа.
Захранването на бойните действия с все повече оръжия увеличава риска от глобален военен сблъсък.
Затова президентът Румен Радев счита, че дълг не само на пряко участващите във военните действия, а и на международната общност, е да положат системни усилия за  деескалация и преустановяване на военните действия и търсене на реално мирно решение със средствата на дипломацията, основано на принципите и договореностите в рамките на ООН и международното право.

 

Politico: Европа все още не е получила одобрението от САЩ да обучава украински пилоти

15.07.2023, 13:15

Близо дузина европейски държави все още очакват САЩ да одобрят официално програмата за обучение на украински пилоти на американски изтребители F-16. Това разкри Politico. Медията се позова на свои източници.
Обучението не може да започне, докато Държавният департамент на САЩ не подпише искането за прехвърляне на ръководства за експлоатация, летателни симулатори и други материали, свързани със самолетите. Официалното искане "все още се разглежда", заяви говорителят на Пентагона подполковник Гарън Гарн.
Заместник-министърът на отбраната на САЩ по въпросите на придобиването и снабдяването Уилям Лаплант заяви пред изданието, че властите трябва да "гарантират, че техническите ръководства са преведени и че техническите данни и други документи са подготвени" преди официалното одобрение. Освен това пакетът от необходимите подготвени документи включва и план за обучение на персонала по поддръжката и наземните екипажи.
Не е необичайно, че междуведомственият процес в САЩ за одобряване на трансфера на чувствителни оръжейни технологии, особено на усъвършенствани такива като изтребители, отнема време, каза той.
Както съобщава Politico, няма индикации, че САЩ в крайна сметка няма да дадат одобрение, но исканията на европейците се разглеждат от седмици.
Държавите-членки на НАТО обявиха създаването на коалиция за обучение на украински пилоти за управление на F-16 на срещата на върха на алианса във Вилнюс, която се проведе от 11 до 12 юли.
Коалицията включва Дания, Нидерландия, Белгия, Канада, Люксембург, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Швеция и Обединеното кралство.
Още от самото начало на военните действия Украйна заяви, че се нуждае от модерни западни изтребители, но съюзниците на Киев, включително Германия и САЩ, изключиха възможността да ги доставят. По-късно позицията на Вашингтон се смекчи: Съединените щати се съгласиха да обучат украински пилоти да управляват F-16 и заявиха, че няма да се противопоставят на това други държави да доставят F-16 на Киев.
Ръководителят на украинското министерство на отбраната Олексий Резников предположи, че Киев ще започне да получава западни изтребители не по-рано от 2024 г. През юни украинският президент Володимир Зеленски не изключи, че доставките ще започнат след шест-седем месеца.
Източник: https://news.bg/

 
 

На този ден

15.07.2023, 08:59

На 15 юли 1915 г. поручик Стефан Калинов излита за изпълнение на изпитателен полет на конструирания от него биплан „Доган“, подобен на френския самолет Voisin.
По време на изпитателния полет, при 600 м. височина, планерът губи скорост, влиза в свредел и се разбива в земята.
Загиват поручик Калинов, герой от Първата балканска война и артилерийският поручик, курсист по авиационно дело, Христо Джинджифиров.

 
 

Забравените герои на България: Генерал-лейтенант Климент Ефтимов Бояджиев

15.07.2023, 08:55

Днес се навършват 91 години от смъртта на генерал-лейтенант Климент Ефтимов Бояджиев.

Той е роден на 15 юли 1861 г. в Охрид, Македония. Учи в Софийската гимназия, завършва Военното училище в София (1883) и генералщабна академия в Торино, Италия (1893). Като младши офицер-подпоручик, е зачислен в 4-та пехотна Самоковска дружина, а след това е командир на рота в 1-ви пехотен Софийски полк. През Сръбско-българската война (1885) е адютант в щаба на Западния корпус. На 24 март 1886 г. е произведен в чин поручик, а през 1888 г. в чин капитан. Командва 8-ми пехотен Приморски полк и 2/9 бригада. На 1 януари 1903 г. е произведен в чин полковник. През 1910 г. е назначен за началник на 4-та пехотна Преславска дивизия. Същата година е произведен в чин генерал-майор.
През Балканската война (1912-1913) с 4-та пехотна дивизия в състава на 3-та армия участва в сраженията при Селиолу, Гечкенли, Бунархисар, Люлебургаз. След неуспешната атака на Чаталджанската позиция е назначен за началник на авангардните дивизии на съединените 1-ва и 3-та армии (ноември 1912).
По време на Междусъюзническата война (1913) командва маневрена група в състава на 5-та армия,която успешно атакува сръбските части на укрепената позиция Побит камък.
След войната е назначен за военен министър (23 август 1913 - 1 септември 1914), а по-късно за началник-щаб на войската (1915). През Първата световна война (1915-1918) командва 1- ва българска армия (октомври 1915 - септември 1916), която завоюва победите при Зайчар, Ниш, Прищина, Битоля и Охрид. През 1916 г. тя настъпва на юг към Лерин, където води ожесточени боеве със съглашенските войски. Контранастъплението им е отбито, но се налага 1-ва армия да се оттегли назад. Неуспехът става причина за снемането му от заемания пост, след което е уволнен от армията (15 септември 1916).
След войната по време на управлението на Ал.Стамболийски емигрира в Германия. След завръщането си живее в София, където умира на 15 юли 1932 г .
Награден е с военния орден „За храброст” II, III ст. 2 кл; орден „Св. Александър” II ст. с мечове; народния орден „За военна заслуга” IV ст. и ордена „За заслуга” на военна лента. Към заслугите му се числи и изработването на първата релефна карта на България.

 

 

САЩ пращат 3000 резервисти на Източния фланг в Европа

14.07.2023, 20:33

Президентът на САЩ Джо Байдън упълномощи Пентагона да изпрати до 3000 резервисти в Европа, съобщава американският телевизионен канал CNN.
САЩ имат повече от 100 000 военнослужещи в Европа, число, което нарасна след началото на войната в Украйна през февруари 2022 г.
Съгласно новото разрешение резервистите ще бъдат част от операция Atlantic Resolve, която цели на укрепи НАТО и по-конкретно Източния му фланг. продължаващото ротационно разполагане, което укрепва НАТО и източния му фланг. Указът на Байдън определя Atlantic Resolve като операция при извънредни ситуации, която дава на резервистите същите предимства като военните на активната служба.
Американски войски няма да участват пряко във войната в Украйна, тъй като страната не е член на НАТО, се подчертава в текста.
"Това ново определение на операцията облагодетелства войските и семействата с увеличаване на правомощията, правата и достъпа до силите и персонала на резервния компонент“, обясни директорът на операциите на Обединения щаб генерал-лейтенант Дъглас Симс на брифинг за пресата.
Този ход дава на Министерството на отбраната на САЩ друга възможност да изпрати допълнителни способности в помощ на европейското командване на американците. Но служител от Пентагона обясни, че вероятно ще отнеме около шест месеца, за да бъдат разположени резервистите. .
Допълнителните войски вероятно ще работят в областта на логистиката и поддръжката или в медицински области като стоматология и здравеопазване - роли, които обикновено се поемат от резервистите, а не от военни на активна служба.
От 2014 г. силите на САЩ са разположени в Европа в рамките на Atlantic Resolve, за да работят със съюзници и партньори в региона. Прессекретарят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър добави, че новото обозначение ще позволи на Министерството на отбраната на САЩ да "осигури по-добра поддръжка на системата и на нашите сили“.
"Това включва неща като повишена отзивчивост при сключване на договори, права, свързани с персонала, които дават на задействаните резервисти същите ползи като персонала на активния компонент. Това също, като операция на ниво секретар, подобрява способността ни да проследяваме разходите, пряко свързани с този непредвиден случай“.
Указът, одобряваща мобилизирането на повече сили, дава възможност на длъжностните лица да призовават войските "да дойдат в подкрепа на Atlantic Resolve и, както току-що подчертах, да имат право на същия вид предимства като техните колеги на активна служба“.
Източник: https://www.focus-news.net/

 
 

Съвместна подготовка „PLATINUM LION 23” започва на учебен полигон „Ново село”

14.07.2023, 18:00

От 17 до 26 юли на учебен полигон „Ново село” ще се проведе съвместната подготовка „PLATINUM LION 23”. Тя е част от българо-американската подготовка „JOINT TRAINING 2“, провеждана на територията на Република България.
В съвместната подготовка ще вземат участие до 195 военнослужещи и до 40 единици техника, от които до 130 военнослужещи и до 30 единици техника от състава на 31-ви механизиран батальон – Хасково на 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора от Сухопътните войски на Република България, пехотен взвод от Република Албания и пехотен взвод от Република Северна Македония.
Темата на съвместната подготовка е „Участие на многонационална батальонна бойна група в отбранителна операция от състава на многонационални съвместни оперативни сили”. Основната цел на съвместната подготовка „PLATINUM LION 23” е да се повиши взаимодействието и оперативните способности на участващите формирования от НАТО и страните партньори при провеждане на съвместни действия.
Съвместната подготовка „PLATINUM LION 23” ще завърши с провеждане на ротно тактическо учение с бойна стрелба на тема: „Механизираната рота в отбрана в първия ешелон на батальона” на 25 и 26 юли.
Офицер, планиращ съвместната подготовка, е командирът на 2-ра Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов. Офицер, провеждащ подготовката, е командирът на 31-ви механизиран батальон подполковник Иван Бонев, а директор на подготовката е капитан Румен Везев - заместник-началник на щаба на батальона.
Във връзка с провеждането на подготовката, на 16 юли личен състав и техника от 31-ви механизиран батальон ще се придвижват по републиканската пътна мрежа от Хасково до учебен полигон „Ново село“.
Източник: https://www.mod.bg/

 
 

Крайно време е да започнем да мислим трезво и обективно за войната в Украйна, смята президентът

14.07.2023, 13:47

Мисля, че е крайно време да започнем да мислим трезво и обективно за войната в Украйна и за нашето отношение към нея. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев след откриването на събора на народното творчество „Рожен“, по повод отминалата среща на върха на НАТО във Вилнюс, съобщава БТА.
„За съжаление, точно в такива критични времена българските управляващи нямат собствено мислене, нямат собствено мнение и позиции“, коментира държавният глава и попита трябвало ли е големите държави членки във Вилнюс да заявят, че ускореното приемане на Украйна в НАТО е абсолютно неприемливо, за да започнат и нашите управляващи да сменят позицията си.
„Помните, точно заради тази разумна позиция те яростно се нахвърлиха с критики срещу мен миналата година“, каза още държавният глава.
Трябва ли да чакаме, освен министъра на отбраната на Великобритания, който само пред дни заяви, че не може Великобритания да бъде склад за въоръжените сили на Украйна, да чакаме и други министри на отбраната да го кажат, за да спрат нашите управляващи да гледат на българските въоръжени сили като склад за въоръжените сили на чужда армия, коментира държавният глава. Според него нашите управляващи се опитват неистово да ни убедят, че, изпращайки военна помощ, те повишават нашата сигурност. Напротив, всички виждаме, че този конфликт се задълбочава категорично, жертвите стават все повече, допълни Румен Радев. Колкото повече оръжие поглъща, толкова повече загинали хора и разрушения, толкова по-голям риск, толкова повече ще се точи тази война, смята президентът.
Искам да стане ясно, че Украйна настоява да води тази война, посочи президентът Румен Радев. Но също така трябва да е ясно, че сметката се плаща от цяла Европа, допълни държавният глава. Според него тази война има много измерения – икономическо, социално, политическо. Президентът заяви, че войната е заплаха и риск за цяла Европа. Няма МВР, няма българска армия във военно положение, всичко е едно и това е националната сигурност, заяви  Румен Радев на журналистически въпрос за военната помощ за Украйна.
Очевидно е, че циничният сценарий от записите е в ход, а формулата е много проста: власт срещу легитимация, разбира се срещу измамени български избиратели, коментира още президентът в отговор на въпрос.
Румен Радев определи Роженския събор като "невероятно събитие, невероятни емоции". Искам да поздравя отново организаторите, домакините, хилядите българи, които дойдоха. Това ясно показва, че България се пробужда и отхвърля нихилизма и подмяната, допълни президентът. Няма как да излезем от кризата и да градим устойчиво бъдеще без родолюбие, без да уважаваме нашата родова памет, традиции и нашите предци, заяви държавният глава. Стотиците малки гайдари, които излязоха на сцената със своята покъртителна музика, ни дават вярата, че България ще пребъде, каза Румен Радев.
Източник: https://otbrana.com

 
 

Военната академия изпраща подготвени кадри в структурите за сигурност и отбрана

14.07.2023, 13:42

Випускниците бакалаври  от специалност „Сигурност и отбрана” на Военна академия „Г. С. Раковски“ положиха успешно държавните си изпити. С това те придобиха висше образование в една изключително важна за всички времена сфера, като националната сигурност. Наред с това завършват обучението си със знания за дейността на международните, държавните, гражданските, политическите и други структури и системи от тази област.
Съобразявайки се с изискванията на потребителите, в академията са създали оптимален профил на компетентности, с особено внимание към студентските стажове и практики. От учебното заведение са убедени, че обучаемите са придобили експертни знания за държавните, местните и ведомствени структури на органите по сигурността и отбраната, както и за съюзните и международните организации. Те излизат от академията, като  изградени личности с развити интелектуални и волеви качества и със способности за събиране и обработка на информация в областта на местната, националната и колективната сигурност. От не по-малко значение са придобитите умения за работа в многонационална среда.
Ръководството и преподавателският състав на Военна академия „Г. С. Раковски“ очакват, че техните обучаеми ще заемат различни длъжности, в съответствие със специалността си. Опитът показва, че част от тях се ориентират към образователни и научни изследвания и проекти, както и към консултантска и експертна дейност в интерес на международни организации, държавни институции, търговски дружества и неправителствени организации. Впечатляващо е, че доста от випускниците вече са заявили желание да продължат обучението си в следващи образователно-квалификационни степени и в курсове за следдипломна квалификация, провеждани във Военна академия.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

На този ден

14.07.2023, 09:12

Боят в Кресненското дефиле, худ. Сотирис ХристидисОт 14 до 18 юли 1913 година Българската армия провежда Кресненската операция.

Планът на Главното командване предвижда обкръжаване и унищожаване на гръцката армия в Кресненското дефиле с три концентрични удара в общо направление на прохода Предел. Формирани са три ударни групировки – дясна, централна и лява. Лявата групировка минава в настъпление на 14 юли и в тридневни бойни действия отхвърля противника от Разложкото поле към Предела, след което отразява контраудара на 6-а и 7-а гръцка пехотна дивизия.

От 15 юли дясната групировка успешно настъпва към южния изход на Кресненската теснина и затваря противника в Симитлийското поле. На 15 и 16 юли централната групировка се отбранява, а на 17 юли преминава в настъпление, при което гръцките войски са изправени пред заплахата от пълно обкръжение и разгром. Само бързата намеса на гръцките делегати на преговорите в Букурещ довежда до прекратяване на военните действия и сключване на мирен договор (28 юли 1913). Операцията остава незавършена и силите на противника се спасяват от пълно разгромяване.

 
 

Пентагонът: Украйна вече разполага с американски касетъчни боеприпаси

14.07.2023, 08:40

Украйна вече е получила американски касетъчни боеприпаси, заяви високопоставен представител на Пентагона, цитиран от Ройтерс.
По-рано днес говорителят на таврийското военно командване Валерий Шершен съобщи, че Украйна току-що е получила касетъчни боеприпаси, но още не ги е използвала.
Междувременно руският президент Владимир Путин заяви, че новите западни оръжейни доставки за Украйна "няма да ѝ дадат нищо, а само ще влошат ситуацията", предаде ТАСС.
"От гледна точка на възможните промени на бойното поле новите оръжейни доставки няма да дадат нищо на Украйна, те само ще влошат ситуацията и то за украинската страна", каза той пред телевизия "Русия-24".
Според Путин новите доставки "ще разпалят конфликта още повече". "Ако някой е заинтересован от това, а по всичко личи, че има такива "заинтересовани страни", то това е най-добрият начин да се реализира въпросната задача - конфликтът да се разпали още повече чрез доставките на нови оръжия", подчерта руският президент.
САЩ смятат, че касетъчните боеприпаси, които се отварят във въздуха и изпускат десетки по-малки снаряди, ще помогнат на украинските сили да пробият руските фронтови линии, отбелязва Асошиейтед прес.
Американските лидери обсъждаха този сложен въпрос в продължение на месеци, преди президентът Джо Байдън да вземе окончателното решение, което определи като "много трудно“, понеже това оръжие отнема живота на много цивилни.
Над 120 държави са подписали международната Конвенция за забрана на касетъчните боеприпаси, но САЩ, Русия и Украйна не са сред тях, допълва АП. Москва и Киев използваха този тип оръжие в хода на войната в Украйна.  
Вашингтон заяви, че ще изпрати версия на боеприпасите, която има намален "процент на грешки". Това означава, че отделните експлозиви, които няма да се взривяват, ще бъдат по-малко. Представители на Пентагона посочиха, че на Киев ще бъдат предоставени хиляди касетъчни боеприпаси, но не посочиха конкретен брой.   
Итпчник: https://www.bta.bg/

 
 

 

Какво е клъстерната бомба и кой я използва в Украйна?

13.07.2023, 21:38

Наричат ги касетъчни или клъстерни бомби. Те са една от най-опасните и ефективни бомби във военно време, а историята им може да бъде проследена още от времето на Втората Световна война.

Още от тогава до наши дни ще открием, че почти няма армия, която да не е използвала въпросното оръжие срещу военен персонал и за жалост – срещу цивилни. Историята показва, че едва през 2007 г. започва процес за забраняването на употребата на този вид бомби.
Повече от 100 страни се съгласяват с текста на Столтенберг и изразяват желание да се включат в идеята за забраната. На финала се подписват близо 94 страни в Осло на 3-4 декември 2008 г.

Самият процес в Осло се проваля по един много сериозен начин – нито една държава не може да отговори или да намери алтернатива на въпросното оръжие. Австрия, Австралия, Дания, Франция, Германия, Люксембург, Холандия, Норвегия, Швеция и Швейцария са съгласни с премахването на този вид снаряди и след това понасят кръста към забраняване на употребата на въпросните........Прочети още

 

Франция увеличава с 40% военния си бюджет

13.07.2023, 21:13

Френският Сенат след Националното събрание (долната камара на парламента) одобри законопроекта за военното планиране за периода 2024-2030 г., съобщи в. "Експрес".
Общият бюджет за отбрана, предвиден за тези седем години, ще възлезе на рекордните 413,3 млрд. евро, включително 13,3 млрд. евро за извънбюджетни разходи. Това е с 40% повече в сравнение с предишния дългосрочен план.
Това увеличение е мотивирано, от една страна, от доставките на оръжия и боеприпаси за Украйна и съответното попълване на собствените ѝ резерви, а от друга страна, от договореното на срещата на върха на НАТО във Вилнюс изискване съюзническите държави да изразходват за отбрана най-малко 2% от БВП.
Като се вземе предвид недостигът на боеприпаси, причинен от военната помощ за Украйна, планът предвижда 16 млрд. евро за боеприпаси и 5 млрд. евро за ракетни системи земя-въздух.
Въпреки значителното финансиране в размер на 268 млрд. евро въоръжените сили ще получат по-малко бронирани машини, изтребители и бойни кораби, отколкото беше планирано в предишната военна програма.
Бюджетът е предвиден за личен състав от 275 000 войници и цивилни служители на пълно работно време до 2030 г. (без резервистите).
Освен това законът предвижда инвестиции за модернизация на армията: 10 млрд. евро за иновации, 6 млрд. евро за космически технологии, 5 млрд. евро за безпилотни самолети, 4 млрд. евро за кибертехнологии и цифровизация.
Източник: https://news.bg/

 

Започва съвместното българо-румънско противоминно учение „Посейдон 2023”

13.07.2023, 20:54

На 13 юли 2023г., минен ловец „Цибър“ и базов миночистач „Шквал“ от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби на Военноморските сили се снеха от пункта си за постоянно базиране и отплаваха към териториалното море на Република Румъния за да вземат участие в съвместното българо-румънско противоминно учение „Посейдон 2023”, като по време на прехода се води непрекъснато наблюдение за минна опасност и чистотата на  морските води.
Учението ще се проведе в периода 14 юли до 21 юли 2023 година в гр. Констанца и морските пространства на Република Румъния. То е ежегодно и стартира от 2002 г., като домакини са Военноморските сили на Република България и Република Румъния на ротационен принцип.
„Посейдон 2023” е насочено към усъвършенстване на нивото на подготовката на личния състав по планиране и провеждане на противоминни действия, обследване в плитководни райони и унищожаване на невзривени боеприпаси в коалиционен формат. Освен това ще бъдат отработени  процедурите по съвместно маневриране, прехвърляне на леки товари на море, търсене и спасяване на море, буксировка на аварирал кораб, както и комуникационни учения. Същото е планирано и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО и ще се проведе в райони, които са обявени своевременно.
В учението ще вземат участие кораби и личен състав от Военноморските сили на Румъния, България, Белгия, Великобритания, Гърция, Италия, Турция, Франция и САЩ.
„Посейдон 2023” се провежда под ръководството на заместник-командира на Военноморските сили на Република Румъния, а непосредственото управление на тактическите единици е възложено на началника на Щаба на Военноморския оперативен компонент на Румъния.

******

На 13 юли 2023 г. вертолет от морската вертолетна авиобаза ,,Чайка” извърши планирани полети с включено противоминно наблюдение и наблюдение на акваторията на Черно море за замърсяване на морската вода. По време на полетите не са констатирани такива.
Военноморските сили продължават да водят наблюдение на морската акватория за своевременно откриване на евентуални замърсявания и наличие на минна опасност.

Източник: navy.mod.bg/

 

Италия възнамерява да купи танкове “Леопард 2”, за да подсили сухопътните си войски

13.07.2023, 17:44

Италия възнамерява да купи танкове германско производство “Леопард 2” (Leopard 2), за да подсили сухопътните си войски на фона на руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на служител на министерството на отбраната пред парламентарна комисия.
Изабела Раути от партия “Италиански братя” на премиера Джоджа Мелони, заяви пред комисията по отбрана в долната камара на италианския парламент, че Рим се нуждае от значително модернизиране на сухопътните си войски и купуването на танкове “Леопард 2” е част от тази стратегия.
Тази стъпка представлява първата официална италианска инициатива за модернизация на въоръжените сили след избухването на войната в Украйна. Администрацията възнамерява да включи програмата в многогодишния отбранителен бюджет за 2023-2025 г., като отдели за нея първоначално 4 милиарда евро през 2024 г. от общи разходи, които се изчисляват на 8 млрд. евро, каза Раути.
Тя обаче добави, че не е била започната конкретна процедура за придобиване на танковете и правителството ще поиска одобрение от парламента преди да изпълни плана.
Танковете “Леопард” се произвеждат съвместно от германските компании “Краус Мафей Вегман” (Krauss Maffei Wegman – KMW) и “Райнметал” (Rheinmetall). В момента италианската армия разполага с около 200 танка “Ариете”, от които само около 50 са напълно готови за експлоатация, съобщи за Ройтерс източник от италианската отбрана.
Заедно с покупката на нови танкове “Леопард” правителството възнамерява да модернизира танковете “Ариете”, за да подобри тяхната ефективност и безопасност, каза Раути. - Още за "Леопард-2"
Източник: bta.bg

 

Бронирана техника с отпаднала необходимост за МВР ще изпращаме в Украйна

13.07.2023, 16:21

Осем народни представители – Бойко Борисов, Ивайло Мирчев (на снимката), Дилян Пеевски, Десислава Атанасова, Атанас Атанасов, Христо Гаджев, Кирил Петков и Мустафа Карадайъ са внесли в Народното събрание проект на решение за предоставяне на военно-техническа подкрепа на Украйна. Те визират бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването й, с отпаднала необходимост за нуждите на МВР. Депутатите искат подкрепата да бъде по реда на Споразумението между министерствата на отбраната на България и Украйна, относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. Предвижда се да бъдат дадени 100 бронирани бойни машини, заяви пред БТВ депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев.
В мотивите към проекторешението е записано, че с разформироването на Национална служба „Вътрешни войски“ и преобразуването й в Национална служба „Жандармерия“ през 1997 г., правоприемник на имуществото се явява МВР. Става дума за различни модификации бронирана техника, произведена между 60-те и 70-те години на миналия век. Според вносителите се отделят твърде много средства за поддръжка, а в същото време техниката би била трудно приложима при изпълнение на задачите на Жандармерията. Въпреки, че е с отпаднала необходимост тя може да бъде от полза за Украйна, се посочва в проекторешението.
Според запознати би било много по-лесно вътрешните министерства на България и Украйна да сключат необходимото споразумение и на тази основа техниката да бъде предоставена, без да минава през нашето Министерство на отбраната.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Генерал-майор Дочев представи в Букурещ университетската ни франкофонска общност

13.07.2023, 16:16

В румънската столица се проведе учредителното заседание на Регионална конференция на ректорите на висшите училища-членове на Университетската агенция на франкофонията в Централна и Източна Европа. Целта на проявата бе укрепването на франкофонското научно сътрудничество, засилването на взаимодействието между университетите-членове на агенцията и създаването на Регионална конференция на ректорите от Централна и Източна Европа (C2R-ECO), с предложение за устав, както и избор на президент и конституиране на Бюрото.
Началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев, като член на Контролния съвет на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България, беше единственият ректор, който участва в конференцията от нашата страна и представи българската университетска общност във Франкофонията. В срещата участваха още двадесет ректори от институции-членки на AUF-ECO, назначени от председателите на Националните съвети на ректорите на 11 държави в региона. Нашата академия  е член на Университетската агенция на франкофонията от 2015 г. и е първото висше военно училище в нея.
Организацията включва 1100 образователни институции, от тях 200 висши училища са в Африка. В региона Централна и Източна Европа са включени 24 държави. В организацията членуват 11 висши училища от България.
Основната стратегическа задача е задълбочаване на сътрудничеството между партньорите чрез съвместни упражнения, тренировки, учебни планове, проекти, обмен на студенти и преподаватели. Новата форма от 2022 г. са франкофонските клубове, които наброяват 200 в 60 страни. Изградени са 30 мрежи за свързаност между 200 университета. Организацията разполага с 18 лаборатории за изследване по проекти.
Световната среща за 2023 г. ще бъде през октомври в гр. Квебек, Канада.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Народният представител Христо Гаджев бе избран за председател на Комисията по отбрана

13.07.2023, 13:07

След повече от два месеца закъснение Народното събрание избра ръководства на постоянните комисии. Опозицията напусна пленарната зала в знак на несъгласие с предложенията, поради което изборът бе направен от представители на парламентарните групи на „ГЕРБ-СДС“, „Продължаваме промяната и Демократична България“ и ДПС.
За председател на Комисията по отбрана бе избран Христо Гаджев от „ГЕРБ-СДС“, който има богат парламентарен опит.  Роден е на 28 май 1983 г. в София. Завършил е „Международни отношения“ и „Международни бизнес отношения“ в Софийския университет и в УНСС. Отделно е специализирал в различни чужди университети. Работил е в Министерството на отбраната. Седми мандат е народен представител. Той водеше и заседанията от конституирането на 49-я парламент до сега.
За заместник-председател от „Продължаваме промяната – Демократична България“ бе избран варненският депутат Калоян Икономов, който е с трети по ред мандат на народен представител. Той е роден на 5 февруари 1978 г. във Варна. Израсъл е в морската столица. Завършил е гимназия “А. С. Пушкин”, бакалавър е по бизнес администрация. Той е  предприемач в знакови проекти в сферите на недвижимите имоти, енергетиката, ИТ, консултантството, производствена дейност (козметика) и др. в страната и чужбина. Говори свободно италиански, английски и руски език. Свири на пиано/китара, пее и композира, в миналото е бил част от няколко музикални банди. Тренира тенис на корт. През април м.г. бе на посещение в Киев в делегацията, водена от тогавашния премиер Кирил Петков. Жена му е украинка, участва активно в организациите в помощ на нейните сънародници бежанци.
С опит вече от седем последователни мандата е другият заместник-председател  Джейхан Ибрямов от ДПС. Той е роден на 28 януари 1977 г. в Търговище. Преди време беше казал: „Винаги съм подчертавал, че не съм завършил военно училище. Служил съм. Винаги съм държал на политическите решения, независимо в коя комисия сме, защото все пак, да не забравяме, че сме народни представители. Експертизата е важна. Лично аз толерирам различните решения, но консенсусните са най-полезни като цяло за страната“.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Реакции в Украйна и Русия след срещата на НАТО във Вилнюс

13.07.2023, 08:27

Страните от Г-7 и НАТО подписаха споразумения, за да предложат на Украйна дългосрочни ангажименти за сигурност по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 12 юли.  Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че НАТО се е споразумяла за пакет от три части, който ще даде на Украйна многогодишна програма за практическа помощ, създаване на координационен съвет НАТО-Украина. Той ангажира НАТО да позволи на Украйна да се присъедини към алианса, без да преминава през План за действие за членство.
Членовете на Г-7 Германия, Япония, Франция, Канада, Италия, Великобритания и Съединените щати подписаха общ рамков документ, наречен "Съвместна декларация за подкрепа за Украйна", целящ да предложи на Украйна военна, финансова и разузнавателна подкрепа. Всеки членще влезе в двустранни преговори за сигурност с Украйна по отношение на документа........Прочети още

 

“Политико”: Балтийско море вече е езеро на НАТО

13.07.2023, 08:05

Възраждащият се НАТО ще затегне хватката си върху Балтийско море, усложнявайки жизненоважния транзитен маршрут на военноморските сили на Владимир Путин в задния двор на Русия.
Срещата на върха на Алианса във Вилнюс тази седмица беше първата среща на Финландия като член на НАТО. В навечерието на срещата на върха Турция се съгласи да подкрепи кандидатурата на Швеция за членство – проправяйки пътя за стратегическа промяна в регион, в който някога доминираше Москва.
“Швеция и Финландия правят НАТО много по-съгласувана от географска гледна точка. Балтийско море се превръща в езеро на НАТО, което като цяло е полезно, също и поради нарасналото значение на Арктика”, каза Улрике Франке, старши сътрудник в Европейския съвет за външни отношения.
НАТО постоянно увеличава контрола си върху Балтийско море, което е ключов морски портал за руския флот, който има бази край Санкт Петербург и в силно милитаризирания ексклав Калининград. По време на Студената война само Дания и Германия в крайния западен край на Балтийско море бяха в Алианса. Присъединяването на Полша към НАТО през 1999 г. и на трите балтийски републики през 2004 г. поставя по-голямата част от южния бряг на морето под контрола на алианса.
Финландия и Швеция в НАТО ще затворят примката на морето от север, оставяйки на Русия ограничен достъп. Двете страни се отказаха от дългогодишния си неутралитет, в случая на Швеция датиращ от векове, и през май миналата година подадоха заявление за присъединяване към Алианса след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.
Това означава значително разширяване на границата на НАТО с Русия, засилване на отбраната в Северна Европа и повишаване на надеждността на възпиращата сила на Алианса.
“Балтийските държави се притесняваха, че ще бъдат малко изолирани”, каза Камил Гранд, бивш помощник-генерален секретар на НАТО. “Човек може да си представи, че Швеция и Финландия нямаше да ги подведат, но достъпът до пристанищата и летищата не беше гарантиран на 100 процента.”
Присъединяването на Швеция и Финландия означава и разширяване на присъствието на Алианса в Арктика, който става все по-стратегически както за Русия, така и за Китай.
Твърда сила
Във вторник съюзниците от НАТО се споразумяха да приложат обновени регионални планове за отбрана. Присъствието на Швеция и Финландия като членове ще бъде напълно отразено в плановете, ученията и целите на Алианса, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция.
Двете скандинавски страни ще помогнат за по-ефективното изпълнение на “магическото обещание” на член 5, според Кристине Берзина, управляващ директор на Геостратегия Север на Германския фонд Маршал.
Добавянето на добре оборудваните шведски и финландски военни сили ще затрудни значително Русия при потенциалното организиране на нападения в региона.
“Трябва да разполагате с достатъчно средства, за да може в случай на кримски или украински сценарий да има реална възможност за защита на територията”, каза Берзина. “При наличието на Финландия и Швеция, както и на [шведския балтийски остров] Готланд, който е толкова близо до Калининград, в случай на много малко вероятна, но възможна агресия от страна на Русия, Русия не може да използва морето за свое стратегическо предимство, както би могла в момента.”
На място това означава повече обмен на информация, повече съвместни учения и планиране и повече военна интеграция.
Например финландски изтребител, летящ в близост до руската граница, може да събира данни и да комуникира с норвежците, които след това могат да поискат повече информация или да помолят самолета да лети на друго място, каза Шарли Салониус-Пастернак, водещ изследовател във Финландския институт по международни отношения.
Преди членството в НАТО “можехте да го направите технически, но от политическа гледна точка не можехте да планирате да го направите”, каза той.
Войници, подводници, 5G
Макар да се възползват от защитата на НАТО, Стокхолм и Хелзинки ще предоставят и възможности по отношение на противовъздушната отбрана, сухопътните сили и военноморския потенциал.
“Двете държави вече са оперативно съвместими с НАТО, оперират с оръжейни системи по стандартите на НАТО и участват в мисии за учения на НАТО, което е една от причините, поради които те успяха да влязат толкова бързо”, каза Гранд, като добави, че Хелзинки и Стокхолм няма да бъдат “безплатни ездачи” в Алианса.
За разлика от повечето европейски държави Финландия не спря да харчи пари за армията след края на Студената война.
Според финландските медии Хелзинки разполага с един от най-големите артилерийски арсенали и сухопътни сили в Европа, като се нарежда пред тежки сили като Франция, Германия и Великобритания. наскоро Финландия обнови въздушния си флот и се очаква до 2026 г. да разполага с 64 изтребителя F-35, произведени в САЩ.
През 2017 г. Швеция възстанови наборната военна служба, която се прилага както за мъжете, така и за жените.
Стокхолм намали разходите за отбрана през 90-те и 2000-те години, но през последните години отново започна да ги увеличава. Въпреки това тя не очаква да достигне целта на НАТО от 2% от БВП преди 2026 г.
Силата на Стокхолм е във военноморските му сили, които са добре калибрирани за Балтийско море. Шведските военновъздушни сили са оборудвани с разработените на местно ниво изтребители „Грипен“, които са предназначени да отговорят на руско нападение и разглеждани като възможно оръжие, което може да бъде подарено на Украйна.
Освен с оръжия, Швеция и Финландия могат да помогнат на НАТО и с 5G – петото поколение телекомуникационна инфраструктура, каза Гранд.
Двете скандинавски държави “носят ноу-хау в една важна технология и са надеждни партньори в разгръщането на 5G за военни нужди”, обясни той. Финландската „Nokia“, шведската „Ericsson“ и китайската „Huawei“ доминират на гражданския пазар на 5G.
Напредналите военни и технологични възможности на двете държави идват от това, че са извън НАТО, каза Берзина.
“Те са добри във всичко”, каза тя, “защото са били сами”.
Източник: БГНЕС

 

Пол Тибетс, който хвърля атомната бомба върху Хирошима, е погребан без церемония и надгробен камък

13.07.2023, 07:33

Бригаден генерал Пол Тибетс, по-известен като човекът, който пилотира Енола Гей по време на бомбардировките над Хирошима, става добре известна фигура в Съединените щати в края на Втората световна война. Но въпреки славата си, той иска след своята смърт да не получава официално погребение или надгробен камък.
Как Пол се записва във военновъздушния корпус на американската армия
Тибетс започва кариерата си като коремен хирург, преди да се запише във въздушния корпус на армията на САЩ. Първоначално служи в продължение на три години и се квалифицира като пилот през 1938 г., след което решава да остане на активна служба, когато САЩ влизат във Втората световна война.

Въпреки че е най-известен с работата си в Тихоокеанския театър, Тибетс първо участва в бомбени мисии в Северна Африка и Франция. Той е и личен пилот на генерал Джордж Патън от 1940 до 41 г.......Прочети още

 

 

Зеленски с празни ръце! Байдън обеща, че Украйна ще влезе в НАТО, ама друг път

12.07.2023, 21:50

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви днес пред украинския си колега Володимир Зеленски, че с нетърпение очаква деня, в който ще може да посрещне разкъсваната от война страна в НАТО, предаде Ройтерс.
Агенцията отбелязва, че Байдън е казал това с цел да успокои критиките относно неотдавнашните му коментари, че сега не е време за членство на Украйна във военния алианс.
"Вашата издръжливост и решителност са пример за цял свят", каза Байдън на Зеленски преди двустранната им среща. Американският президент призна, че разбира разочарованието на украинския лидер, че не е получил достатъчно бързо необходимата му помощ.
"Обещавам ви, че САЩ правят всичко възможно, за да получите това, от което се нуждаете", каза Байдън в присъствието на журналисти. "Очаквам с нетърпение деня, в който ще проведем срещата, на която ще отпразнуваме вашето официално членство в НАТО", добави той.
Преди да отпътува от САЩ за срещата на НАТО, Байдън заяви в интервю за телевизия Си Ен Ен, че според него все още не е настъпил моментът Украйна да се присъедини към НАТО. Ако Украйна стане член сега, "ние ще бъдем във война с Русия", каза той.
Байдън бе попитан днес от журналист колко скоро след войната би искал Украйна да се присъедини към НАТО и отговори: "След час и 20 минути."
Русия е уязвима във военно отношение и срещу себе си има Западът, който е решен трайно да подкрепя Украйна, заяви от своя страна френският президент Еманюел Макрон на пресконференция след срещата на върха във Вилнюс.
"Русия е уязвима във военно и политическо отношение, повече, отколкото смятат някои, а нашата подкрепа за Украйна е по-трайна, отколкото някои си мислеха, че ще бъде", изтъкна Макрон.
Видяхме първите индикации за разделение в Русия, каза още френският президент, имайки предвид бунта на бойците от частната военна компания "Вагнер", който според него е показал "слабостта на руските власти".
Макрон призна, че Киев може би е разочарован от това, че НАТО не е поела по-конкретни ангажименти във връзка с присъединяването на Украйна към алианса.
"Легитимно е от страна на украинския президент (Володимир Зеленски) да бъде взискателен към нас, тъй като той се бори на бойното поле, неговата армия се бие и той защитава териториалната цялост на страната си, нейния народ и народа ѝ", подчерта френският лидер.
Начертан е обаче пътят за присъединяване към НАТО, "за Украйна е отворен най-диретният път. Според мен направихме това, което трябваше да направим", каза още Еманюел Макрон.
"В този момент на голяма неяснота трябваше да изпратим на Русия ясно послание, че тя няма да раздели и да изтощи европейските партньори и съюзниците (...) и че стремежът на Украйна да се присъедини към алианса ще бъде уважен", допълни Макрон.
Във войната в Украйна няма да има победители, както няма да има и победени в случай на мир. Това заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който коментира двудневната среща на върха на НАТО във Вилнюс, предава Анадолската агенция.
Ние подкрепяме възстановяването на мира в региона, каза той, като добави, че Анкара полага усилия за слагане на край на войната в Украйна.
Негативните последици от продължаващото вече 504-и ден кръвопролитие се усещат от целия свят. Те се проявяват и на пазара на храни и чрез рекордната инфлация, заяви турският президент.
Ердоган подчерта, че Турция използва всички инструменти за диалог с Русия и Украйна, за да бъде удължено споразумението за износа на зърно от украински пристанища.
Турският лидер заяви, че въпросът за зърнената сделка е бил обсъден и по време на неотдавнашното посещение на украинския президент Володимир Зеленски в Турция. Ердоган добави, че ще продължи да обсъжда въпроса както с руския президент Владимир Путин, така и с украинския лидер Зеленски.
Ердоган посочи още, че се надява руският държавен глава Путин да посети Турция през август.
Източник: https://blitz.bg/

 
 

Германия в крайна сметка се отказа от създаването на съвместен център за ремонт на танкове “Леопард” в Полша

12.07.2023, 20:25

Танковете “Леопард 2”, които са били повредени в Украйна, ще бъдат ремонтирани в “Германия и вероятно в Литва”, заяви говорител на германското министерство на отбраната, предаде Ройтерс.
По-рано днес германският в. “Ханделсблат” съобщи, че германското правителство се е оттеглило от преговорите за създаване на съвместен център за техническо обслужване на танкове “Леопард” в Полша, като се позова на свои източници.
След това германското министерство на отбраната опроверга информацията на “Ханделсблат” и посочи, че Берлин и Варшава все още водят преговори за изграждането на такъв обект на полска територия.
От последното изявление на германското военно ведомство става ясно, че Германия в крайна сметка се отказва от сътрудничество с Полша за ремонт на танковете “Леопард”.
Източник: bta.bg

 

САЩ може да продадат изтребители F-16 на Турция при условие да не се ползват срещу съюзници на НАТО, пише “Политико”

12.07.2023, 20:20

САЩ може да приемат да продадат изтребители F-16 на Турция, при условие че те няма да бъдат използвани срещу съюзници на НАТО, пише американският в. „Политико“.
От Белия дом заявиха, че планират да пристъпят към прехвърляне на изтребители F-16 към Турция, след като Анкара даде зелена светлина за присъединяването на Швеция към НАТО. Представители на американския Конгрес обаче твърдят, че това все още не е окончателно решено.
Желанието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да модернизира флота си даде повод на президента Джо Байдън да използва ситуацията, като притисне чуждестранния лидер да се откаже от възражението си срещу допускането на Швеция в НАТО, посочва „Политико“. Ердоган се съгласи с това условие.
В същото време Байдън не може да продаде самолетите без подкрепата на отговорните за външните отношения лица от двете камари на Конгреса на САЩ – демократичния Сенат и републиканската Камара на представителите. Техните членове първоначално не бяха склонни да одобрят продажбата, но вчера показаха признаци на съгласие, но при конкретни условия, тъй като стои въпросът как Турция ще използва изтребителите.
Гърция обвини източната си съседка, че е нарушила въздушното ѝ пространство повече от 10 000 пъти миналата година. Освен това Турция заплаши райони в Сирия, които са под контрола на кюрдите, смятани от САЩ за съюзници.
Председателят на комисията по външни отношения на американския Сенат Боб Менендес, който по-рано възпря прехвърлянето на изтребителите, заяви, че води разговори с администрацията на Байдън по въпроса и че може да вземе решение през следващата седмица. Това предполага, че Менендес може и да отмени несъгласието си, пише „Политико“.
„Провеждаме разговори с администрацията. Все още имам опасения. Казал съм им за тези опасения. Ако те могат да намерят начин да гарантират, че агресията на Турция срещу съседите ѝ ще спре, както се случи, и беше чудесно, но това трябва да бъде постоянна реалност“, каза Боб Менендес.
Той ще изисква гаранции, че „ако има някакви продажби на Турция, тя няма да ги използва, за да действа по войнствения начин, по който действа срещу други съюзници от НАТО, не само срещу Гърция“. Ако администрацията на Байдън укрепи армията на Гърция така, че тя да получи „качествено военно предимство“ пред Турция, може и да се намери път към одобряване на самолетите, заяви Менендес. Сред елементите за постигането на тази цел е САЩ да се съгласят с искането на Гърция да закупи модерни военни самолети F-35, каза той и добави, че администрацията подкрепя тази продажба, но не е уведомила официално Конгреса за одобрението.
Републиканецът Майкъл Маккол, председател на Комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ, подкрепи думите на Менендес и добави също, че Анкара трябва да започне преговори с Атина, да окаже натиск върху Русия за удължаване на споразумението за добив на зърно в Черно море и да предприеме други стъпки.
„Оптимист съм“, каза Маккол за възможността Турция да получи одобрение да закупи F-16. „Първата стъпка беше да допуснат Швеция в НАТО и те вече го направиха. Останалите са нещо като странични въпроси“, допълни той.
Източник: bta.bg

 

Създаваме с Румъния Регионално командване на специалните сили

12.07.2023, 17:10

Предвид процесите на адаптиране към променящата се среда на сигурност в Черноморския регион и споделеното общо разбиране за необходимостта от засилено сътрудничество, с цел повишаване на отбранителния и възпиращ потенциал на Алианса, министрите на отбраната на България и Румъния  Тодор Тагавер и Ангел Тилвар подписаха Писмо за намерение за създаване на Регионално компонентно командване на Специалните сили.  Тази новина бих извадил от съобщението на Пресцентъра на МО за участието ни в Срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Информацията бе разпространена и от Букурещ.
Очакванията за подобно решение бяха изразени в края на миналия месец по време на демонстрациите на Силите за специални операции на специализирания учебно-тренировъчен комплекс „Црънча“, които бяха наблюдавани от премиера Николай Денков, министъра на отбраната Тодор Тагарев и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Бъдещето на Силите за специални операции, чийто командир съм, е в развитието на все по-големи оперативни способности и то абсолютно интегрирани в силите на НАТО, заяви тогава генерал-майор Явор Матеев. И подчерта необходимостта от оперативни съвместимост на Силите за специални операции. В този смисъл, допълни той, са и плановете на НАТО за създаване на Регионално командване на специалните сили от България и Румъния. С реализирането на 1-2 важни проекта, довършване организационното изграждане на СКСО и леко увеличение на личния състав Силите за специални операции на Българската армия са готови да поемат това предизвикателство и да изпълнят поставените задачи, каза след демонстрациите генерал-майор Матеев.
Регионалното командване ще бъде част от новата структура на Силите за специални операция на НАТО. То ще е на ротационен принцип. Коментарите по време на демонстрациите бяха, че в него ще участват сухопътни, морски и авиационни групи за специални операции. Прогнозите са за постигане на набелязаните цели до 2 години. Впрочем на „Црънча“ командирът на Командването на силите за специални операции на НАТО генерал-лейтенант Антонио Флетчър каза: „Оптимист съм за това, което предстои да направим заедно в изграждането на способности. България е изправена пред същите опасности, пред които и НАТО“.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Никой не желае да достави ремонтирани двигатели за МиГ-29, МО спря поръчката

12.07.2023, 13:24

Министерството на отбраната прекрати процедурата за възлагане на обществена поръчка за доставка на 6 ремонтирани двигателя за МиГ-29. Това показва справка на БТА в регистъра за обществени поръчки. Тя беше публикувана на 6 март, прогнозната ѝ стойност беше 26,4 млн. лв. с ДДС.
Нова бойна техника
Основанието за решението е, че не е подадена нито една оферта. В документацията бе посочено, че максималният срок за доставка на всички двигатели не трябва да бъде по-голям от девет месеца, считано от датата на издаване на съответните разрешения за внос, но не по-късно от 12 месеца от датата на подписване на договора.
В края на юни стана ясно, че "ТЕРЕМ - ХОЛДИНГ" ЕАД печели другата обществената поръчка за ремонт на шест двигателя за българските изтребители МиГ-29. Участникът е декларирал, че ще ползва подизпълнител за изпълнение на поръчката - "Луцки ремонтен завод "Мотор" - Република Украйна, чийто дял за изпълнение е 90 % от общия обем на поръчката.
България получи по един самолетен двигател за МиГ-29 от Полша в края на март и средата на май, с което още един изтребител МиГ-29 стана готов за летателна експлоатация.
Изтребителите МиГ-29 могат да летят още доста време в зависимост от това дали ги поддържаме, каза през февруари в интервю за БТА командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Николай Русев.
"Ако имаме възможност да ги поддържаме - изтребителите ще летят. Ако се окаже, че не може да доставим необходимите резервни части, което напоследък е факт, ще спрат скоро. Много е важно дали ще съумеем да доставим резервни части. Самолетите имат ресурс, но събитията през последната година показаха, че поддръжката ще става все по-трудна", обясни той. Командирът добави, че МиГ-29 могат да продължат да бъдат използвани до 2029 - 2030 г., ако има резервни части за тях.
Източник: https://dnes.dir.bg/

 

Откриха снаряд в Плевен, военнослужещи от Белене го унищожиха

12.07.2023, 11:58

Специализиран екип от 55-ти инженерен полк – Белене унищожи силно корозирал 100 мм снаряд, открит в Плевен. Боеприпасът е бил намерен на 11 юли при изкопни работи във вилна зона в покрайнините на града, съобщава Пресцентърът на МО.
Формированието за унищожаване на невзривени боеприпаси под ръководството на лейтенант Светослав Славчев от 55-ти инженерен полк - Белене разузна,  транспортира и при стриктно спазване на мерките за безопасност унищожи боеприпаса.
Военнослужещите действаха на основание заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.

 

На този ден

12.07.2023, 08:22

Празник на Националната гвардейска част.

На 30 юни/12 юли 1879 г. при тържественото посрещане на княз Александър І в София 1-ва софийска конна сотня изпълнява службата на почетна стража.
С Указ № 28 от 30 август 1879 г. князът я назначава за „Собствен на Негово величество конвой“. По време на Сръбско-българската война (1885) Конвоят воюва в състава на 2-ри конен полк при Сливница, Драгоман, Цариброд и Пирот. През 1891 г. е преименуван в Лейбгвардейски ескадрон, който по-късно се развръща в полк (1903).
В Балканските войни (1912 – 1913) гвардейците се сражават при Одрин, Босилеград, Видин и Кула, а 16 от тях загиват със смъртта на храбрите. Героични страници от своята история гвардията написва по фронтовете на Първата световна война (1915 – 1918), където дава 53 жертви. На 26 февруари 1942 г. Лейбгвардейският полк е реорганизиран в Гвардейски конен дивизион, който участва в първия период на войната срещу Германия (октомври – ноември 1944).
С Постановление № 124 на Министерския съвет от 14 май 2001 г. Националната гвардейска част е утвърдена като представително военно формирование на Българската армия.

На 12 юли 1890 година в Търново е роден генерал-майор Крум Колев (1890 – 1970). Завършва Военното училище в София (1910).
Участва в Първата балканска война (1912 – 1913) като ротен командир в 5-и пехотен полк, а по време на Първата световна война (1915 – 1918) командва дружина в 12-и пехотен полк.
След войната ръководи 19-и пограничен участък, Военно бюро (1923 – 1927) и секция в Канцеларията на Министерство на войната (1927 – 1930). Последователно заема длъжностите командир на 21-ви пехотен (1930 – 1933) и на 9-и пехотен полк (1933 – 1934), началник на Пехотната школа (1934) и на Военното училище (1934 – 1935) и директор на Географския институт (1935).
Като един от основателите на Военния съюз е обвинен в организиране на опит за военен преврат (1935) и осъден на смърт. По-късно присъдата е заменена с доживотен затвор, а през 1940 г. – с амнистия. Награден е с военен орден „За храброст“ ІV степен 2 клас.

На 12 юли 1861 г., по времето на президента Ейбрахам Линкълн и точно 3 месеца след започване на Гражданската война, Конгресът на САЩ утвърждава Медала на честта (Medal of Honor) като най-високото военно отличие в САЩ, присъждано за проявени "актове на героизъм, надхвърлящи изискванията на дълга" във военна обстановка. Тъй като президентът на САЩ го присъжда от името на Конгреса, медалът често неофициално е наричан „конгресен медал на честта“ (Congressional Medal of Honor).
История
До 1780 г. в САЩ има учреден само един военен медал – Медал за вярност. Но от него, по-скоро наподобяващ религиозен знак и носен окачен на верижка на врата, са дадени едва 3 броя.
Първата истинска военна награда може да се счита значката „За воински заслуги”, утвърдена от Джордж Вашингтон през 1782 г., но с нея престанали да награждават след Войната за независимост. До начало на Гражданската война (1861) в САЩ не съществува награда за индивидуален героизъм в бой.
Скоро след началото на Гражданската война, на 9 декември 1861 г., предложение за такъв медал дава сенаторът Джеймс Гримс. На 21 декември предложението му е одобрено от сената и президентът Линкълн утвърждава създаването на Морски Медал за доблест, станал най-ранен вариант на Медала на честта. Първите 200 медала са поръчани на монетния двор във Филаделфия. За първи път медалът е връчен на 41 моряци на 4.3.1863 г.
На 17 февруари 1862 г. сенаторът Хенри Уилсън внася за разглеждане предложение за награждаване на редови и сержантски състав от армията на САЩ. На 12 юли 1862 г. е подписан закон за утвърждаването на Медал на честта от сухопътната армия и установяваща същото название за флотската награда. Първи получават тази награда на 25 март 1863 г. 6 участници във Великото локомотивно преследване. Най-пръв от тях е редник Джейкъб Парот, макар че редник Франсис Броунел извършва геройска постъпка още на 21 май 1861 г., но получава медала едва през 1877 г.
Първоначално е предполагано, че наградите ще се дават за действия само по време на Гражданската война, но през 1863 г. Конгресът установява постоянен статус на наградата. В статута на Медала на 3 март 1863 г. са направени промени, позволяващи да бъдат награждавани и армейски офицери.
Липсата на разгърната наградна система през втората половина на 19 век става причина тогава да бъдат връчени над 2400 в Гражданската война и 426 в кампаниите срещу индианците.
По време на Гражданската война военният министър Стентън официално обещава да награди с Медал на честта всеки войник от 27-и пехотен полк на щата Мейн, които ще останат да отбраняват Вашингтон по време на битката при Гетисбърг. От 864 души личен състав около 300 отлагат уволнението си с 4 дни, но поради канцеларска грешка са наградени всичките 864 души.
С решение на Конгреса през 1916 г. е създадена комисия, която да изучи обстоятелствата около всички награди. Заключението на комисията е публикувано на 5 февруари 1917 г. и по изводите й са анулирани 911 награди, в това число наградените от 27-и полк и всички награди на граждански лица. От последните впоследствие две са отменени: През 1977 г. е възстановено награждаването на лекаря-хирург Мери Уокър - единствената жена в историята на Медала на честта; През 1989 г. е възстановена наградата на знаменития разузнавач и изследовател на Дивия Запад „Бъфало Бил“ Коди.
По този начин наградените в Гражданската война остават 1522 души.
В четири войни около 1900-та година (Испано-американската, Боксьорското въстание в Китай, мексиканската експедиция и въстанието във Филипините) 211 души получават медала.
В Първата световна война са наградени едва 124 души, а във Втората световна война – 464.
В Корейската война (юни 1950-юли 1953) бойният дух е повдиган със 133 медала, но във Виетнамската война 246 медала очевидно не са достатъчни за победата.
Следват Сомалия – 2 медала, Афганистан – 6 медала, Ирак – 4 медала и други. (Всички цифри са актуализирани към 19 декември 2013 г.)
През 1963 г. излиза декрет за отделен медал за Бреговата охрана на САЩ, но за него няма установен дизайн и не е връчван. Единственият награден от там е получил флотски знак.
Най-късно медалът е учреден за ВВС (14.4.1965), като дотогава проявените авиатори са получавали общовойсковата версия на медала. От ВВС има едва 17 носители на техния медал.
Награждаване
До края на 2013 г. са връчени 3468 медала. Дизайнът е променян през годините. Армейската версия е описана от Института по хералдика и представлява 5-лъчна златна звезда. Поради престижа и статута на медала е забранено да се продава и залага, да се възпроизвежда както медала, така и части от него.
Интересно е, че 19 души са носители по на 2 медала: 14 души са получили медали за отделни прояви на героизъм, а 5 души са получили за една проява медали и от армията и от флота.
Матросът Робърт Блейк е първият афроамериканец награден с Медала (16.4.1864). Той проявява храброст в боя на канонерката USS Marblehead с батарея на конфедератите на 25 декември 1863 г. Понякога като първи чернокож войник удостоен с Медала на честта е сочен сержант Уилям Карни, тай като е извършил подвиг (18.6.1863) преди Блейк, но наградата му е връчена почти 40 г. по-късно.
От момента на учредяване на медала е прието, че награденият трябва да е военнослужещ от Въоръжените сили на САЩ. Поради това ръководителят на Великото локомотивно преследване Джеймс Андрюс не е награден, тъй като е гражданско лице. Известни са обаче изключения. Например пилотът Чарлз Линдберг получава Медала за прелитане на Атлантическия океан, макар че не е военен.
Символично са наградени „незнайни воини” от 9 държави, сред които са Франция, Белгия, Великобритания, Румъния и Италия след Първата световна война.
Интересно е да се отбележи, че макар статутът на медала да предвижда присъждане при проявен героизъм по време на бой, за заслуги извън битки са наградени 193 души.
Противно на твърденията, че медалът е връчван едва ли не предимно посмъртно, статистиката сочи, че това е станало само в 621 случая – 18%. Значително по-голям е обаче броят на наградените посмъртно през последните 70 години – от началото на Втората световна война медалът е получен от най-близкия роднина на загиналия в 523 случая от общо 851 медала – 61%.
През 1990 г. Конгресът определя наградите да се връчват единствено на 25 март в памет на датата на учредяването през 1862 г.
През 1993 г. е извършено разследване по отношение на допускана расова дискриминация при номинацията и награждаването, тъй като носител на медала не е нито един афроамериканец през Първата и Втората световна война. По изводите на комисията по документи са номинирани 10 носители на Кръст за вярна служба. На 13 януари 1997 г. президентът Бил Клинтън награждава 7 чернокожи ветерани от Втората световна война, от тях 6 посмъртно, като последният умира през 2013 г.
През 1998 г. е проведено ново разследване за омаловажени и непризнати подвизи на войници от азиатски произход. През 2000 г. Клинтън връчва 22 медала, като 20 от тях са за войници от японски произход.
През 2005 г. президентът Джордж Буш връчва медал на евреина от утгарски произход Тибор Рубин за проявен героизъм по време на Корейската война.
Към 22 декември 2013 г. живи носители на Медала са 77 души, като: 8 души за участие във Втората световна война, 10 от Корейската война, 53 от виетнамската война и 6 са от Афганистан.
По видове въоръжени сили тези 77 души се групират: 50 от Армията, 23 от флота и 4 от авиацията.
Сред живите носители на Медала на честта най-възрастният е на 93 г, най-младият е на 25 години. Служат все още само 2 души.
Статут на носителите на медала
При връчване на медала наградените получават еднократна парична премия. После се пенсионират с 10% по-висока пенсия. Освен това получават редовно допълнителна месечна пенсия, която от 1.12.2012 г. е определена на 1259 долара и се индексира с инфлацията.
Живите носители на медала на честта имат специална идентификационна карта и специални регистрационни номера на колите си, ползват намаление при пътуване с въздушен транспорт, право да носят пожизнено военна униформа, право да бъдат погребани в Националното военно гробище в Арлингтън.
Техните деца имат право да постъпят в американски военни академии без конкурс. - Още ордени и медали

 

 
 

Пазете армията! Може да ни потрябва

11.07.2023, 22:31

Точно днес, когато във Вилнюс НАТО провежда поредната си среща на върха и то в необичайна обстановка, един коментатор, да го наречем, реши да вбие клин в Българската армия. Опитите да се противопоставят военнослужещите един на друг не са от вчера. На какво ли не, се наслушахме в последно време. Едва ли не армията ни е толкова слаба, че може и без нея.
Този път на прицел са вевесарите и кашимерите, както, незнайно защо, коментаторът нарича кашиците. Първите разбили държавата, армията и авиацията, а за вторите оставало само да им се подчиняват. И още - първите играели по цял ден карти, защото нямало какво да правят, и само получавали заплати. Няма да изброявам колко министри на отбраната, началници на ГЩ и на отбраната са били от т.нар. кашимери или кашици. Не е там въпросът. Да се упражняваш в писане на гърба на армията и българското офицерство, без да си отишъл да провериш фактите, за които съобщаваш, не е за поздравления. Да отидеш, например, на полигоните. А защо не и при онези българи, които няма да забравят големите наводнения и бързата реакция на армията. А донорските полети на „Спартан“ – ите, както и земетръсните райони на Турция и Сирия. Това е разсипаната ни армия в мирно време, както я вижда коментаторът. За военно хората се готвят в базите, а не играят карти.
Пазете армията ни, особено хората в нея. Те и без това са кът. Не ги настройвате един срещу друг. Не настройвайте на тази вълна и обществото. Не си заслужава да го правите. Армията може да ни потрябва и във военно време. Тогава и вие ще трябва да станете част от нея.
Източник: bta.bghttps://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

"Бъдещето на Украйна е в НАТО", казаха съюзниците, но няма да я поканят за член на алианса

11.07.2023, 21:05

На срещата си на върха във Вилнюс държавите от НАТО се съгласиха, че бъдещето на Украйна е в алианса, но няма да отправят официална покана към страната да се присъедини, предаде агенция ДПА, като се позова на декларация, с чието съдържание се е запознала.
Лидерите от НАТО са постигнали споразумение относно това как да определят бъдещите си отношения с Украйна, включително нейната кандидатура за членство, съобщиха четирима дипломати.
По думите на един от дипломатите окончателната формулировка на декларацията за бъдещето членство на Украйна в алианса ще гласи, че НАТО "ще бъде в състояние да отправи покана към Украйна да се присъедини към алианса, когато съюзниците са съгласни и условията са изпълнени".
Украинският президент Володимир Зеленски многократно призова съюзниците си официално да поканят Украйна да се присъедини към НАТО, което е необходима първа стъпка за стартиране на процедурата по присъединяване към алианса.
Вместо това обаче лидерите обвързват потенциалната покана с повишаване на оперативната съвместимост на украинските въоръжени сили с въоръжените сили на съюзниците от НАТО и с "допълнителни реформи в областта на демокрацията и сигурността", се посочва в декларацията. Алиансът също така заявява, че ще подкрепя Киев по пътя на реформите, като външните министри от НАТО често ще оценяват напредъка на Украйна.
"Бъдещето на Украйна е в НАТО", подчертават все пак съюзниците. В същото време те няма да отправят на срещата в литовската столица покана към бившата съветска република да се присъедини към алианса.
Все пак НАТО се отказва от изискването Украйна да изпълни на така наречения План за действие за членство, като на практика премахва това препятствие по пътя на Киев към алианса.
Резултатът от срещата на върха вероятно ще разочарова Зеленски, който по-рано днес заяви, че "е абсурдно" въпросът за членството на Украйна да остане отворен. Украинският президент ще се срещне с лидерите от НАТО по-късно днес.
Лидерите от НАТО също така са се договорили за дългосрочен пакет за помощ на Киев, за задълбочаване на политическите връзки и за ускоряване на присъединяването на Украйна след отправяне на официална покана, се казва в изявлението.
Съюзниците от НАТО заявиха и че са сериозно обезпокоени от "злонамерените дейности" на Иран на територията на алианса и призоваха Техеран да спре военната си подкрепа за Русия, включително доставките на дронове.
Източник: bta.bg

 

Шойгу предупреди, че ако САЩ предоставят касетъчни боеприпаси на Украйна, Русия ще бъде принудена да използва "сходни" оръжия

11.07.2023, 20:52

Руският министър на отбраната армейски генерал Сергей Шойгу днес предупреди, че ако САЩ предоставят касетъчни боеприпаси на Украйна, Русия ще бъде принудена да използва "сходни" оръжия, предаде Ройтерс.
Министърът посочи, че руската армия разполага с касетъчни боеприпаси, но досега се е въздържала от използването им в украинската военна кампания.
Руският военен министър допълни, че контранастъплението на Киев не е постигнало целите си по нито едно от своите направления, отбелязва ТАСС.
По негови данни от 4 юни насам украинската армия е загубила над 26 000 военнослужещи и 3000 единици различни оръжия.
Шойгу представи тази информация пред журналисти по време на посещение в Република Татарстан, където инспектира работата на военни заводи.
Източник: bta.bg

 

Норвегия тази година ще увеличи военната си подкрепа за Украйна с 239 милиона долара

11.07.2023, 20:40

Норвегия тази година ще увеличи военната си подкрепа за Украйна с 2,5 милиарда крони (239 милиона долара) до общо 10 милиарда крони, предаде Ройтерс, като се позова на правителството на скандинавската страна.
В правителствено изявление се казва, че страната ще увеличи също приноса си към фонд на НАТО за подкрепа на Украйна с до 300 милиона крони годишно.
“Украйна води отбранителна война сега. Именно сега (помощта, бел. ред.) е наистина необходима”, заяви норвежкият премиер Юнас Гар Стьоре пред норвежки медии в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вилнюс.
Сумата от 2,5 млрд. крони ще бъде взета от многогодишния пакет на стойност 75 млрд. крони, който скандинавската страна планира да отдели за гражданска и военна помощ за Украйна за периода 2023-2027 г., посочва Франс прес.
Норвегия е една от страните, които доставиха на Украйна танкове “Леопард 2” (Leopard 2) – осем броя, както и други бронирани машини, системи за залпов огън и артилерийски снаряди.
Скандинавската страна се възползва от рязкото покачване на цените на въглеводородите след началото на конфликта в Украйна, като през миналата година се превърна в основен доставчик на природен газ за Европа.
Източник: bta.bg

 

Франция предоставя на Украйна ракети SCALP с далечен обсег

11.07.2023, 20:31

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че Франция ще предостави на Украйна ракети с голям обсег. Последва бърза реакция от Кремъл – говорител Дмитрий Песков окачестви като “грешка” решението на Франция.
"Това, от наша гледна точка, е погрешно решение, носещо последствия за украинската страна, защото, естествено, това ще ни принуди да предприемем контрамерки”, каза говорителят на руския президент и допълни, че трябва все пак да се изясни точно за какъв радиус става дума. Песков повтори позицията на Москва, че предаването на нови оръжия не може да повлияе на хода на събитията от т. нар. “специална военна операция”, а само да усложни съдбата на “киевския режим”.
Решението за френската военна помощ беше обявено от президента Еманюел Макрон. При пристигането си на срещата на върха на НАТО във Вилнюс той каза, че Франция ще изпрати на Украйна ракети с голям обсег. Ще бъдат прехвърлени ракети SCALP, вече доставени от Лондон под името „Storm Shadow”.
“Реших да увелича доставките на оръжия и оборудване за Украйна, които ще им позволят да нанасят удари в дълбочина. Същевременно ние се придържаме към нашата доктрина да помогнем на Украйна да защитава собствената си територия”, каза френският лидер.
По-рано Макрон заяви, че Париж ще продължи да увеличава военната помощ за Киев.
Източник: bnr.bg

 

Депутатите ратифицираха международен договор в интерес на новите изтребители и кораби

11.07.2023, 14:10

Със 146 гласа „за“  и 54 „против“ на днешното си извънредно заседание Народното събрание гласува на второ четене Законопроект за ратифициране на международен договор за придобиване на Мултифункционална система за обмен на информация и необходимата поддръжка.
С придобиването на терминалите ще се постигне желаното ниво на ситуационна осведоменост, което е изключително важно за осигуряване на условия за използване пълните технически и оперативни възможности, както на новия тип боен самолет F-16 Block 70, така и на новите многофункционални патрулни кораби, които ще бъдат оборудвани с бордови терминали Link-16 по този договор.
Осигурява се мрежова, защитена, адаптивна комуникация във формата на Link-16 за управление, ситуационна осведоменост, целеуказване и целеразпределение на военни средства от наземно базирани пунктове за управление. Системата осигурява и защитена мрежова свързаност за обмен на информация със самолети за далечно радиолокационно откриване и управление (AWACS). Придобиването на терминалите за новите многофункционални патрулни кораби, които към този момент са в строеж е ангажимент на нашата страна и своевременната им доставка е съществена за спазването на времевия график за строежа на корабите.
Договорът за „Придобиване на Мултифункционална система за обмен на информация“ е на стойност $ 5,255,514. Предложената от американска страна схема за заплащане предвижда първоначален депозит от $ 81,652 и разсрочено плащане на тримесечни вноски в периода 2023-2029 година.
Дискусия по законопроекта нямаше, с изключение на изказването на Николай Дренчев, който заяви несъгласие от страна на ПГ „Възраждане“.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Лойд Остин обсъди модернизацията на турските въоръжени сили с турския министър на отбраната

11.07.2023, 12:47

Американският министър на отбраната Лойд Остин обсъди модернизацията на турските въоръжени сили в телефонен разговор с турския министър на отбраната Яшар Гюлер, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на Пентагона, публикувано снощи, след като Турция заяви, че ще подкрепи присъединяването на Швеция към НАТО.
През октомври 2021 г. Турция изрази желанието си да купи американски изтребители Ф-16 на стойност 20 милиарда долара, както и близо 80 комплекта за модернизиране на свои бойни самолети.
“Те…обсъдиха позитивните разговори между Турция, Швеция и генералния секретар Йенс Столтенберг, както и подкрепата на министерството на отбраната за модернизацията на турските въоръжени сили”, се казва в изявлението на Пентагона по повод телефонния разговор на Остин с Гюлер.
Агенция Ройтерс съобщава още за изявление на американския сенатор Боб Менендес, който е председател на комисията по външни отношения в Сената на американския Конгрес. Изявлението на Менендес е свързано с досегашното му противопоставяне срещу продажбата на изтребители Ф-16 от САЩ на Турция, свързано, по думите на сенатора, най-вече с опасения във връзка с потенциална агресия на Анкара срещу съседни страни. Менендес заяви, че макар все още да има резерви относно продажбата на Ф-16, може да вземе ново решение по този въпрос в рамките на идната седмица.
Боб Менендес каза още, че трябва да бъдат взети мерки за сигурността на Гърция и да бъдат дадени “гаранции за бъдещи действия”.
Източник: bta.bg

 

Курсанти от ВВМУ проведоха опознавателен тур в Българската армия

11.07.2023, 09:01

Опознавателно пътуване с курсантите от четвърти курс на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ се проведе в периода от 3 до 5 юли 2023 г. под ръководството на началника на катедра „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“ – капитан I ранг доцент доктор Валентин Василев, съобщават от учебното заведение. Курсантите посетиха основни формирования от Българската армия – авиобаза „Безмер“, Втора тунджанска механизирана бригада, 61-ва стрямска механизирана бригада и Съвместното командване на силите за специални операции. Учебната практика е важен етап за обучаемите от ВВМУ и допринася за тяхното изграждане като офицери.
Курсантите се запознаха с историята, мисията, задачите и организацията на военните формирования. Направени бяха покази на въоръжение и техника. Възпитаниците на Морско училище имаха уникалната възможност да наблюдават и ефектни демонстрации от личния състав на различни техники, тактики и процедури, свързани с дейността на формированията.
Източник: https://otbrana.com/

 

Днес започва срещата на върха на НАТО

11.07.2023, 08:56

Министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО във Вилнюс, Литва, на 11 и 12 юли като част от делегацията, водена от министър-председателя на Република България академик Николай Денков, съобщава Пресцентърът на МО.
Срещата на върха се провежда в критичен момент за трансатлантическата сигурност. Във Вилнюс ще бъдат предприети следващи стъпки, които да надградят решенията, свързани с адаптацията на Алианса и засилването на възпиращия и отбранителен потенциал. Очаква се да бъдат взети и ключови решения по издигане на политическите отношения НАТО-Украйна на ново стратегическо ниво и продължаване на практическата подкрепа за страната.
Форумът ще започне със заседание на Северноатлантическия съвет, посветено на засилването на потенциала на Алианса и политическата и практическа подкрепа за Украйна. Централно място в дневния ред ще заеме и въпросът за приемането на нов ангажимент за инвестиции в отбраната (DIP), при който инвестирането на 2 % от БВП ще бъде минимална основа, а не таван.
Срещата ще продължи с паралелни работни заседания във формат „министри на външните работи“ и „министри на отбраната“. Министър Тагарев ще обсъди със своите колеги ключови въпроси, свързани със засилването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса.
През втория ден от форума ще се проведе работна сесия във формат „държавни и правителствени ръководители“ с участието на Швеция, Австралия, Япония, Република Корея, Нова Зеландия и ЕС, на която ще бъде обсъдена глобалната среда за сигурност и засилването на сътрудничество със сходно мислещите партньори.
Срещата на върха ще завърши с учредително заседание на трансформираната и надградена в Съвет НАТО – Украйна досега съществуваща Комисия НАТО – Украйна. Форумът ще даде възможност на страните-членки и Украйна да обсъдят въпроси на сигурността като равни партньори, което е свидетелство за издигането на политическите отношения на ново стратегическо ниво.

 

Берлин и Париж искат да дадат нов тласък на отдавна страдаща от забавяния програма за разработване на общ танк

11.07.2023, 08:50

Германия и Франция искат да дадат нов тласък на отдавна страдащ от забавяния проект за разработване на общ танк, предаде Ройтерс, като се позова на министрите на отбраната на двете страни, които се срещнаха вчера в Берлин.
През 2017 г. Берлин и Париж се споразумяха да започнат работа по общ изтребител под ръководството на Франция, като стойността на проекта беше оценена на общо около 100 милиарда евро. Те също така се споразумяха да работят по общ танк, който да замени германските “Леопард 2” (Leopard 2) и френските “Льоклер” (Leclerc).
Проектът обаче се сблъска с разногласия и забавяния и допълнително обтегна отношенията между двете страни, които вече бяха напрегнати заради разногласия по енергийни теми и относно въпроса до каква степен европейската политика в сферата на сигурността трябва да бъде зависима от САЩ.
“Въпреки всички пророци на провал и слухове ние искаме този общ проект”, заяви германският министър на отбраната Борис Писториус и отново потвърди, че се очаква танкът да бъде готов за служба най-рано през 2035 година.
“Ние се стремим да изпратим ясно послание днес, както Вие го формулирахте толкова добре, че искаме да излезем от дипломатическата фаза на проекта и да започнем конкретната работа”, подчерта той, обръщайки се към френския си колега Себастиан Льокорню. Министрите казаха, че са възложили на ръководителите на въоръжените сили да изготвят груба рамка за способностите на новия танк и да подготвят базов документ, който да е готов за следващата им среща във Франция през септември или най-късно през четвъртото тримесечие на годината.
И двамата министри очевидно полагаха усилия да демонстрират хармония помежду си, след като през последните месеци техните страни влизаха в спорове по редица въпроси, отбелязва Ройтерс.
Източник: bta.bg

 

 

Първи дивизион патрулни кораби на ВМС на днешната дата отбелязва 65 години от създаването си

10.07.2023, 15:56

Първи дивизион патрулни кораби на ВМС на днешната дата отбелязва 65 години от създаването си. Това става със заповед № 00169/10.07.1958 г. на командващия ВМФ, вицеадмирал (тогава) Бранимир Орманов.
При формирането си той е под наименованието Първи отделен дивизион противолодъчни кораби, а първият му командир е капитан І ранг (тогава) Иван Добрев. - (видео)
В състава му тогава влизат двата стражеви кораба проект 50 „Дръзки“ и „Смели“, а през 1985 г. е приет още един стражеви кораб от същия проект – „Бодри“. През 1963 г. към тях се присъединяват два преследвача на подводници, проект 122Б, заменени през 1975 г. с три по-съвременни кораба за борба с подводници ПЛК проект 204 с имена: „Храбри“, „Строги“, „Безстрашни“. В периода юли-септември 1975 г. в дивизиона са шест кораба от три проекта.
В наши дни в състава на дивизиона влизат фрегатата проект 1159 „Смели“ с бордови № 11, корветите проект 1241.2 „Решителни“ с бордови № 13, и „Бодри“ с бордови № 14.
В редовете на първи дивизион е и старшина І степен Димитър Ат. Димитров, чието име става символ на героизъм в мирно време се превръща саможертва. На 4.03.1965 г. с цената на живота си той спасява от гибел екипажа и големия преследвач, на който служи.
За първи път стражевите кораби „Дръзки“ и „Смели“ излизат в Средиземно море през 1966 г. В обединени ескадри с руски кораби те плават общо 10 пъти – 8 пъти в Средиземно море (в периода 1980-1987 г.)  и два пъти в Черно море в периода 1988-1989 г. Кораби от дивизиона участват във всички крупни национални и международни учения – „Родопи 67“, „Плиска 68“, „Преслав 71“, „Щит 82“, „Съюз 86”, както и в ученията в новия период от типа „Бриз” и „Кооператив Партнър“. В новото хилядолетие фрегата „Смели“ участва в първата активация на БЛЕКСИФОР и за първи път в операцията на НАТО „Актив Индевър“ в Средиземно море.
Източник: museummaritime-bg.com

 
 

Кои са най-добрите танкове в света?

10.07.2023, 07:40

До неотдавна военните експерти водеха спорове има ли място танкът в съвременната война? Песимизмът обаче вече е преодолян и се счита, че този тип оръжие има бъдеще при евентуални мащабни бойни действие. Просто без него не може да се планират и осъществят, за да се завоюва превъзходство по суша. Затова водещите във военно отношение държави не са се отказали да го развиват и усъвършенствуват. Днес ви представяме едни от най-добрите модели.
К 2 – „Черната пантера“ на Южна Корея
Южнокорейската “Черна пантера” на корпорацията “Хюндай” е един от най-модерните бойни танкове в света. Нито Китай, нито Северна Корея разполагат с машина от такъв клас, отбелязват западни военни експерти.
Този танк използва композитни материали за бронята. Твърди се, че тя може да устои на директно попадение от 120 мм снаряд. Защитата на танка е подобна на американския “Ейбрамс”, независимо, че корейската машина е по-лека. Тя има и активна защитна и контразащитна система, която й дава висок процент на оцеляване. Въоръжението е 120 мм оръдие, подобно на това, което се използва в германския “Леопард” 2. Насочването и воденето на огъня са напълно автоматични – може да се стреля не само по наземни цели, но и по ниско летящи хеликоптери.
Вече са доставени по договор първите 100 танка са Южнокорейската армия. Предвижда се те да достигнат 320 броя.
Екипажът е от трима души, мощността на двигателя е 1500 конски сили, скоростта достига до 70 км/ч. Цената на една машина е 8,5 млн. долара. - Още за К-2
„Тип 90“ – японската ос с Германия
Японският танк “Тип 90” е разработен от “Мицубиши” в кооперация с германски производители. Има много близка визия с немския “Леопард 2”. Официално е приет на въоръжение през 1989 година. Първоначално заявките са били за 600 бройки, но поради високата единична цена те са намалени до 340. Този танк никога не е бил изнасян – Япония няма право на експорт на военна техника след Втората световна война.
Въоръжението – 120 мм оръдие, също е заимствано от Германия, но се прави по лиценз в Страната на изгряващото слънце. Машината е оборудвана с автоматична система за зареждане, което позволява екипажът да бъде редуциран до трима души. Има и две картечници.

През 2012 година Япония приема на въоръжение и по-малката машина “Тип 10”. Тя обаче е предназначена за поддръжка на пехотата, по-лека е и не може да се използва за сражения между танкове.
Мощността на агрегата е 1500 конски сили, развива до 70 км/ч по нормални пътища, бойният радиус на действие е 400 км. Цената на единична бройка е 7,4 милиона долара. - Още за Тип-90
Т-14 „Армата“ – първото страшилище от 4-о поколение
Най-новият руски танк “Армата” е първият в света от четвърто поколение . В това стоманено чудовище е вложен писъкът на оръжейните технологии. Очаква се руската армия да поръча 2300 бр. с разчет да бъдат произведени от “Уралвагонзавод” до 2023г. Повечето от техническите параметри на “Армата” са дълбоко засекретени. Според някои източници танкът е оборудван с дизелов двигател от 1500-2000 к.с. и 125-152 мм гладкоцевно оръдие с изнесен навън боекомплект, което позволява да се запази животът на екипажа в случай на детонация на снарядите. Една от революционните новостите е, че тричленният екипаж се намира извън оръдието в специална бронирана капсула, която трябва да запази живота на бойците в случай, че машината бъде поразена. Тя издържа на ударите на всяко противотанково средство. А самото оръдие се управлява дистанционно и се зарежда без човешка намеса- т.н. “цифрово оръдие”. Нито “Абрамс”, нито “Леопард” имат автоматично зареждане на оръдието, това става ръчно и екипажът е от четирима танкисти. “Армата”е снабден с радари за близко действие, които фиксират летящи към него снаряди от всяко направление. По сигнал на радара в посока на заплахата се изстрелва сноп от поразяващи елементи, които унищожават приближаващият се обект на разстояние 15-20 м от танка. Това е т.н. система Hard kill и Soft kill.Този руски танк има и други предимства пред западните аналози. Оборудван е със система за управление, която осигурява вероятност от попадение при първи изстрел почти на 100%. Тя контролира територия с радиус от 100 км. около танка. Способна е да води до 40 наземни и до 25 въздушни цели и летящи към танка снаряди и ракети. В “Армата” е вградена стелт-технология, която го прави труден за откриване на бойното поле. Цената му е около $ 5 млн. - Още за Т-14
„Меркава“ – главната мисия е сигурност на екипажа
“Меркава” са серия израелски бойни танкове, чиято концепция е насочена предимно към сигурността на екипажа. Последната модификация е Меркава4. По време на израелската офанзива в Ливан от 2006 г. 50 танка тип Меркава са ударени от вражеско противотанково оръжие. В 44% от случаите се стига до пробив в бронята на танковете, при което загиват 23 души от екипажите на танковете, а повече от 100 души са ранени.

Приет е навъоръжение през 1979г. и след няколко години вече влиза в истински бой. Уникалните военни потребности на Израел водят до създаването на наистина уникална машина. Двигателят е разположен в предната част за да осигури допълнителна защита за екипажа. В задната част на корпуса има врата, която не само, че позволява по-бърза евакуация, но благодарение на свободното пространство в танка, той може да се използва за превоз на пехота или спасяване на ранени. Двигателят се контролира от компютър. Скоростната кутия е петстепенна, автоматична. За подобряване на задния ход е монтирана задна камера. Танкът тежи 65 тона, има композитна броня с класифициран състав, специален камуфлаж, намаляващ топлинното излъчване и е въоръжен с 120-mm оръдие, което изстрелва снаряди и управляеми ракети, три картечници и 60-mm минохвъргачка. През 2007 г. танкът получава системата за активна защита , която унищожава в полет изстреляни по него снаряди и ракети. Цената му е $7 млн. - Още за Меркава
„Чалънджър“ – предизвикателството на Обединеното кралство
Понастоящем британският “Чалънджър” се явява един от най-добре защитените танкове в света, благодарение на уникалната си броня “Чобхам”. Има монтирано високоточно 120 мм оръдие, което може да поразява цели на над 5 километра, както и две-три картечници.
Боезапасът е от 49 снаряда. Машината държи световен рекорд по далечина на точно попадение в сражение между танкове.
Досега са произведени около 460 танка – основно за британската армия и 38 за Оман. Екипажът е от четирима души, мощността на двигателя – 1200 конски сили, скоростта е 59 км/ч. Автономността му е 550 км по пътища и 250 км офроуд. Единичната цена е 4,2 милиона британски лири.
Има само един случай на унищожен танк от този тип, но това е станало след “приятелски огън” в Ирак през 2006 година. Участвал е и във военни мисии в Косово и Босна. - Още за “Чалънджър”
Руският „Т-90“ – най-успешен на световните пазари
“Т-90” е най-масовият руски танк в момента. Той е и най-успешният по продажби в света, смятат военни анализатори. Предимствата му са в по-ниската цена и в някои конструктивни особености.„Т-90” не е толкова ефективен при обстрела на по-далечни цели, но може да използва противотанкови управляеми ракети, освен класическото въоръжение.
През 1990 година, когато е приет на въоръжение, системите му за управление на огъня са били модерни за времето си. Но сега те изостават от западните аналози. Понастоящем е на въоръжение в Русия – 700 броя, Алжир – 305, Азербайджан – 20, Индия – 620, Туркменистан – 40 и Венецуела – около 100. Изнасян е и за Уганда.
Има и по-модерна версия “Т-90 МС Тагил”, с нова броня, двигател, оръдие, целеуказателна система, модерни системи за защита на екипажа и машината. Но засега няма заявки за износ.
Мощността на двигателя е 1120 конски сили, развива 65 км/ ч по шосе, автономността му е 650 км, екипажът е от трима души. Цената на базовия модел е 4,2 милиона долара. - Още за Т-90
„Леопард“ – унищожава врага от 5 км
Леопард е основен боен танк на германската армия от трето поколение. Оказва се обаче, че е и най-търсеният на пазара танк от западен образец. Освен в Германия, машината е на въоръжение в още 16 страни. Ориентировъчната му цена е близо $ 8,5 млн.
Германският Leopard 2 e създаден през 70-те години и замества тогавашната му по-стара модификация, тъй като отстъпва по огнева мощ и бронировка на съветските танкове Т-62 и Т-64. Така Леопард бързо става абсолютен стандарт за това какво може да се очаква от един съвременен танк. Конструкцията му преминава през осем обновявания. Най-съвременната версия Leopard 2A7+ е оптимизирана, както за нискоинтензивни конфликти, така и за пълномащабни войни. Преди три години немската армия получи първите 15 броя от този последен вариант. Танкът тежи 62 тона и е въоръжен със 120-мм гладкоцевно оръдие. Прицелната система позволява да се поразява движещ се противников танк на разстояние от 5 км. при максималната си скорост на бойното поле 45 км/ч. Близо 21-тонният му купол се задвижва с електрическа система и само за девет секунди може да се завърти на 360 градуса около оста си. Бронята е композитна, съставена от закалена с волфрам стомана, керамични елементи и полимери. От модификацията Leopard 2 са произведени 3480 машини, като 2125 от тях към 1994 г. са принадлежали на Бундесвера. Танкът участва в мисиите на НАТО в Босна и Херцеговина и Афганистан. - Още за Леопард
„Ейбрамс“ – американската гордост от „Пустинна буря“
М1 Abrams (Ейбрамс) е американски основен боен танк от последно поколение. Отличава се с голямо бойно тегло, устойчива композитна броня, обогатена с обеднен уран за по голяма здравина и мощен газотурбинен двигател от 1500 к.с. Създадени са три негови варианта – М1, М1А1 и М1А2, като производството на последните два продължава и до днес. Цената на един Abrams започва от $4,3 млн.и достига до $8,6 млн. според модификацията. Гордостта на американската оръжейна индустрия е създадена през 70-те години и влиза на въоръжение в САЩ през 1980 г. Последната версия на танка е М1А2SEP, която тежи 63 тона – с близо 20 т повече от нашите Т-72, които имаме на въоръжение. А това създаде известни трудности при придвижването им на полигона Ново село и трябваше да се укрепват мостове по шосетата. М1 влиза в бой за първи път по време на операция “Пустинна буря”, където се оказва несравнимо по-добър от остарелите иракски танкове съветско производство. Въоръжен е с 120 мм гладкоцевно оръдие и 12,7 мм картечница, като могат да му се монтират допълнително още две. По шосе развива максимална скорост от 68 км/ч ,а по пресечен терен – 48 км/ч. С едно зареждане изминава до 450 км по шосе. - Още за Abrams

 

Още снайпери

 

На този ден

10.07.2023, 07:05

генерал-майор Асен ПападоповНа 10 юли 1864 година в Котел е роден генерал-майор Асен Пападопов.
Завършва Военното училище в София (1885) и Академията на Генералния щаб в Торино, Италия (1893). Участва в Сръбско-българската война (1885), след което служи в Генералния щаб (1900). От 1909 до 1911 г. е военен аташе във Виена.
През Първата балканска война (1912 – 1913) изпълнява длъжността началник-щаб на 1-ва армия, а във Втората балканска война (1913) – началник-щаб на съединените 4-та и 5-а армия.
В началото на Първата световна война (1915 – 1918) командва 6-а пехотна бдинска дивизия в състава на 1-ва армия при настъплението й към долината на р. Тимок (1915). Преминава в запаса на 11 октомври 1915 г. поради несъгласие със стратегическата операция на групата армии „Макензен“ за разгрома на руския съюзник Сърбия. Награден е с военен орден „За храброст“ ІV степен 2 клас.

 генерал от конницата Александър Кисьов На 10 юли 1879 година в Елена е роден генерал от конницата Александър Кисьов (1879 – 1964).
Завършва Военното училище в София (1898) и Академията на Генералния щаб в Париж, Франция (1906). Служи в Лейбгвардейския конен ескадрон (1898 – 1903), Щаба на армията (1903 – 1907), 4-ти артилерийски, 1-ви пехотен и Лейбгвардейския конен полк (1908 – 1910). Назначен е последователно за военен аташе в Белград (1910 – 1911) и Букурещ (1912 – 1913).
Участва във Втората балканска война (1913) като началник на Оперативното отделение в Щаба на съединените 4-та и 5-а армия.
През Първата световна война (1915 – 1918) е началник-щаб на Бургаския укрепен пункт, командир на дивизион в 5-и конен полк и началник-щаб на конната дивизия. След войната заема длъжностите началник на Кавалерийската школа и на Оперативното отделение в Щаба на армията, командир на 1-ва пехотна бригада и на 5-а пехотна дунавска дивизия, инспектор на конницата (1922 – 1928) и началник на жандармерията (1929 – 1931). От 31 януари 1931 г. до 9 май 1934 г. е министър на войната. Разделя територията на страната на четири Военноинспекционни армейски области и легализира наборната система на комплектуване. Излиза в запаса през 1934 г. Автор е на книгата „Генерал Колев и действията на 1-ва конна дивизия в Добруджа през 1916 г.“ (1928). Награден е с военен орден „За храброст“ II степен, III степен 2 клас и ІV степен 2 клас.

 

 
 

Солидарност или спорове: Пет теми, които да наблюдаваме на срещата на НАТО във Вилнюс

09.07.2023, 20:06

Алиансът е обхванат от вътрешни спорове заради нежеланието на Турция за приемане на Швеция и по въпроса за евентуално присъединяване на Украйна
Лидерите на 31 страни членки на НАТО ще се съберат във Вилнюс, Литва, за двудневна среща на високо равнище, която започва във вторник. Това се случва в момент, когато войната на Русия в Украйна наближава 18-ия си месец.
Срещата ще се състои в ключов момент от конфликта. НАТО се стреми да подкрепи Киев с нови боеприпаси, включително предоставени от САЩ касетъчни бомби, за контранастъплението му и оценява последиците от осуетения през юни метеж на частната военна компания „Вагнер“ с ръководител Евгений Пригожин срещу ръководителите и операциите на Русия......Прочети още

 
 

Най-великата победа на руския флот

09.07.2023, 08:05

"Водата, смесена с кръв и злато, изглеждаше отвратително. Труповете на обгорели хора плаваха по вълните и пристанището се напълни с тях до такава степен, че лодките се придвижваха с мъка". С тези думи очевидец описва последиците от разгрома на турския флот в Чесменската битка през 1770 година. - (видео)
През 1768 г. започва поредната война между двамата непримирими съперници – Руската и Османската империя. В основна сцена на военните действия се превръщат Балканите, Северното Черноморие и Кавказ.
В същото време руската императрица Екатерина II се кани да нанесе на турците неочакван удар в тила. Скоро след началото на конфликта от Балтийско море към Средиземноморието тръгва ескадра на руския флот, командвана от адмирал Григорий Спиридов........Прочети още

 

 

Конвенция по касетъчните боеприпаси

08.07.2923, 22:32

През май 2008 на международна конференция в Дъблин беше приет текстът на конвенция, имаща за цел забраната на използването, производството, складирането и трансфера на касетъчни боеприпаси. Държавите, които притежават най-крупни запаси от касетъчни боеприпаси – Русия, САЩ, Пакистан, Китай, Бразилия, Израел и Индия, отсъстваха от конференцията. Към 2019 г. конвенцията е ратифицирана от 107 държави.

У нас тя е ратифицирана със закон, приет от 41-ото Народно събрание на 10.02.2011 г. - ДВ, бр. 16 от 2011 г.
Издадена от Министерството на външните работи, обн., ДВ, бр. 75 от 27.09.2011 г., в сила за Република България от 1.10.2011

 

В новия бюджет няма буфери за повишаване на заплатите в армията

08.07.2023, 22:17

След информацията, която публикувахме в петък, за заседанието на Комисията по отбрана за  обсъждане на проекта за държавен бюджет за 2023 г. и конкретно на разходите за отбрана, получихме доста запитвания какво точно отговориха министърът на отбраната и постоянният секретар на отбраната за социалния пакет и конкретно за възнагражденията на военнослужещите. Тази тема, включително за запазване базата от 380 лв. за определяне на най-ниското меечно възнаграждение на военнослужещите, бе поставена от народните представители Николай Дренчев и Александър Вълчев. Ето и отговорите на запитванията.
Тодор Тагарев, министър на отбраната: „Що се отнася до промени във финансовата схема за осигуряване на хората в отбраната, все пак сме юли месец и говорим за бюджета за тази година. За краткия срок, който имахме за преразглеждане на бюджета, внесен от служебното правителство, тези въпроси не получиха внимание. В бюджетната процедура, която стартира за следващата бюджетна година, ще се опитаме да разгледаме и тези въпроси.“
Антон Ластарджиев, постоянен секретар на отбраната: “Базата отдавна, както каза и г-н Гаджев,  математически реално не играе на базовите заплати на военнослужещите. Те са в много по-голяма степен, отколкото са тези 380 лв. Ако я обвържем с минималната работна заплата, обаче, ще трябват доста повече пари. Бюджетът е така балансиран, че да се стреми да върви към съотношение 60:20:20, като капиталовите разходи са с превес, предвид на модернизацията, но това, което касае личния състав тази стойност около 60 процента. Всеки разход, който да повиши социалния пакет, да повиши възнагражденията, реално ще доведе до преразпределение в бюджета с превес на личния състав. Няма буфери за повишаване на заплатите в този бюджет и не е мислено въобще в тази посока. Стремим се да не увеличаваме некомплекта и да задържаме в максимална степен хората на важните длъжности и в декларираните формирования, там където по Цели на способностите имаме поети ангажименти и некомплектът влияе като цяло на сертифицирането на военните формирования. Имаме проблеми, разбира се, опитваме се да ги решаваме. Поне за последните години некомплектът не се увеличава, както имаше години, когато се увеличаваше с по 2-3 процента. В момента се задържа.“
Тодор Тагарев, министър на отбраната: „Беше казано, че факторите, които влияят върху набирането и задържането на качествени хора в армията, са комплексни. Аз бих казал, че и с ваша помощ, можем да адресираме някои от тях. В общественото внимание се е наложила тезата, което не е далеч от истината, че техниката в армията е стара и там няма какво ново да видят. С Програмата за превъоръжаване това вече се променя. Хора, които обмислят да се присъединят към армията, вече ще знаят, че ще служат на много съвременна техника. Вторият фактор, може би е, тази масирана, понякога, бих казал, истерична кампания, за това какво прави армията. Ако в медиите се говори само как ще изпращаме жива сила да воюва в конфликта, това не благоприятства присъединяването на млади хора в армията. Мисля, че нашето правителство и с ваша помощ ще успеем да обърнем тази тенденция и да е ясно защо един млад човек си струва да се присъедини към армията. Има, разбира се, и много други фактори, включително финансовия, но тези двата със сигурност започваме да адресираме по подходящ начин и се надявам той да бъде ефективен.“
Вече е известно, че след приключване на дискусията по тази точка се проведе гласуване, при което с 6 гласа „за“, 2 гласа „против“ и 6 гласа „въздържал се“ Комисията по отбрана предлага на Народното събрание да не приеме на първо гласуване Законопроект за държавния бюджет на Република България, № 49-302-01-44, внесен от Министерския съвет на 05.07.2023 г.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Мадрид каза, че на Украйна не бива да се доставят касетъчни бомби; Лондон не препоръчва употребата им

08.07.2023, 20:00

Не бива да се изпращат касетъчни бомби в помощ на Украйна, заяви днес испанският министър на отбраната Маргарита Роблес – ден след като САЩ обявиха, че ще изпратят такива оръжия на Киев, за да подпомогнат контранастъплението му срещу руските сили, предаде Ройтерс.
Касетъчните боеприпаси са забранени от над 100 държави, включително Испания. Обикновено те разпръсват множество по-малки експлозиви, способни да убиват безразборно на голяма площ. Тези, които не успеят да се взривят на момента, представляват опасност в продължение на десетилетия.
“Испания има твърд ангажимент към Украйна, но и твърд ангажимент, че определени оръжия и бомби не може да се доставят при никакви обстоятелства”, заяви Роблес пред репортери на митинг в Мадрид преди насрочените за 23 юли национални избори.
“Не” на касетъчните бомби и “да” на легитимната отбрана на Украйна, която според нас не бива да се осъществява с касетъчни бомби”, каза министърката. Роблес заяви, че решението за изпращане на касетъчни бомби е взето от американското правителство, а не от НАТО, чийто член е Испания.
Сред испанските партии има широка подкрепа за подпомагането на Украйна и предоставянето на военна помощ на Киев.
Британският премиер Риши Сунак, на свой ред, заяви, че страната му е част от конвенцията, която не разрешава използването на касетъчни боеприпаси.
Великобритания е подписала конвенция, която забранява производството или употребата на касетъчни боеприпаси, и не препоръчва използването им, заяви днес министър-председателят, след като Вашингтон обяви намерението си да снабди Украйна с тях.
“Ние ще продължим да даваме своя принос в подкрепа на Украйна срещу незаконното и непровокирано нахлуване на Русия”, заяви пред репортери Сунак, цитиран от Ройтерс.
Русия, Украйна и САЩ не са подписали Конвенцията за касетъчните боеприпаси, която забранява производството, складирането, използването и трансфера на този вид оръжия.
Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви, че Украйна е предоставила писмени уверения, че “ще ги използва много внимателно”, за да сведе до минимум риска за населението.
Запитан защо предоставя касетъчните боеприпаси сега, президентът Джо Байдън заяви пред репортери, че причината е, че мунициите в усилието за отбрана срещу Русия “са се изчерпали”.
Източник: bta.bg

 

“Политико”: Само една трета от съюзниците в НАТО ще постигнат целта за разходите

08.07.2023, 19:25

Според нови данни, публикувани вчера, единадесет от 31 страни членки на НАТО ще изпълнят целта на алианса за инвестиции в отбраната през тази година, съобщи “Политико”.
Това е повишение спрямо 2022 г., когато разходите на едва седем от съюзниците бяха над определения праг на разходите, но все още  е далеч от желаното равнище. Все пак последните данни показват, че се очаква Европа и Канада да похарчат над 8% повече за отбрана в сравнение с миналата година, съобщиха от алианса.
Темата ще бъде на дневен ред следващата седмица във Вилнюс, където лидерите на НАТО се събират за годишната си среща на върха.
През 2014 г. на срещата на върха в Уелс съюзниците се споразумяха да се стремят да преминат към изразходване на 2% от БВП за отбрана в рамките на едно десетилетие. Във Вилнюс държавните и правителствените ръководители се очаква да решат  2 процента от БВП за военни разходи да стане минимално очакваното.
През последните седмици западни официални лица подчертаха, че много съюзници ще трябва да изразходват повече от 2%, за да отговорят на изискванията на новите военни планове на НАТО и да продължат да помагат на Украйна.
Според изчисленията на алианса Полша, САЩ, Гърция, Естония, Литва, Финландия, Румъния, Унгария, Латвия, Великобритания и Словакия трябва да изразходват над 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана през тази година.
В другия край на спектъра са страните, от които се очаква да изразходват да отбрана най-малко средства: Люксембург, Белгия и Испания.
Франция ще похарчи за отбрана 1,9 % от БВП през тази година, а Германия – само 1,57 %.
Източник: bta.bg

 

Червеният барон на Ориента – страшилището в небето над Манджурия

08.07.2023, 08:55

Япония е страна, която може да се похвали с абсолютно всичко.
Територията ѝ е половина с кръвта на някои от най-добрите самураи, културата, въпреки модернизацията, остава запазена и до днес, а не можем да отречем, че в исторически план това е страна, която може да се похвали с високо количество герои и патриоти.
Не случайно те са създателите на камикадзе атаките и до последния момент са се съпротивлявали срещу американските нападатели.
Достатъчно е да разгледате някои от основните факти и ще откриете, че Япония никога не е имала намерение да воюва със САЩ, но същевременно никога не е била и партньор на Германия.
Страната на изгряващото слънце има своя собствена позиция по време на Втората Световна война и различна кампания в Азия, като твърди, че връща само своите собствени територии........Прочети още

 

На този ден

08.07.2023, 08:49

Офицери от 1-во аеропланно отделение с пленения капитан О’Дуайър (в средата), 1917г.На 8 юли 1917 година е постигната първата въздушна победа на българската изтребителна авиация.

Във въздушен бой над Петрич два български изтребителя „Роланд Д-II“, пилотирани от поручик Иван Узунов и подпоручик Владимир Балан, настигат група от шест британски самолета.

След кратък бой те повреждат едноместния „Армстронг Уитуърт ФК.8“, пилотиран от командира на 17-а британска ескадрила капитан О’Дуайър, който се приземява аварийно край Петрич и попада в плен.

Това е първата победа на български пилоти от новосъздадената фронтова изтребителна авиация, базирана на летище Левуново, в класически въздушен бой.

На 8 юли 1934 година е създадена организацията „Общество на кавалерите на ордена За храброст“.

Нейни почетни председатели последователно са генерал от пехотата Данаил Николаев, генерал-лейтенант Христо Недялков и генерал от пехотата Никола Жеков. Почетен подпредседател е генерал-лейтенант Георги Абаджиев, а основател и заместник-председател – полковник Георги Симеонов. Според приетия устав тя има за цел да обедини офицерите, подофицерите и войниците – кавалери на ордена „За храброст“ в името на Родината, да служи за връзка между народа и войската, както и да опазва военните добродетели и героичните спомени от войните.

Организацията започва дейността си през 1936 г. с 28 местни структури, които след две години нарастват на 661 с над 18 000 членове. Печатният й орган е списание „Боен подвиг“ (1 март 1936 – 10 август 1944), а отличителният знак – синя емайлирана звезда с миниатюра на ордена „За храброст“. През 1941 г. променя името си на „Съюз на наградените с ордена За храброст в България“, а след 9 септември 1944 г. е забранена. Днес официалният й наследник е Съюзът на възпитаниците на военните на Негово Величество училища, Школата за запасни офицери и родолюбивото войнство и гражданство, възстановен на 20 март 1992 г.

 

Украинското контранастъпление се развива по-бавно от очакваното, но е твърде рано за оценки, заяви Пентагонът

08.07.2023, 08:44

Украинското контранастъпление срещу руските сили се развива по-бавно от очакваното, но все още е рано да се правят каквито и да било заключения за това как ще завърши, заяви висш представител на Пентагона, цитиран от Ройтерс.
Колин Кал, заместник-министър на отбраната на САЩ по въпросите на отбранителната политика, заяви пред репортери, че руските войски са успели да се окопаят много по-добре, отколкото се е смятало, че ще го направят.
Въпреки това той изрази увереност, че Киев прави всичко по силите си в тежката битка, която води.
„Твърде рано е да се съди дали украинското контранастъпление е успешно или не, защото все още сме в началото на средния му етап“, заяви Кал. „Те все още сондират руските отбранителни линии и районите под руски контрол за слаби места. Истинската проверка ще бъде, когато установят тези слаби места - колко бързо ще успеят да се възползват от тях.“
Кал каза това, докато обявяваше, че САЩ ще предоставят на Украйна касетъчни боеприпаси, които според Пентагона ще помогнат за осигуряването на Киев на достатъчно огнева мощ.
„Искаме да сме сигурни, че украинците имат на разположение достатъчно артилерия, за да могат да поддържат контранастъплението, а и защото нещата се развиват малко по-бавно, отколкото някои се надяваха“, добави американският зам.-министър.
Някои представители на Вашингтон в неофициални разговори изразяват оптимизъм, че Киев разполага с цялото въоръжение, от което се нуждае, включително със съвременна техника за разминиране.
На Украйна освен това може да се е удала единствена по рода си възможност с оглед на метежа миналия месец на руския наемнически лидер Евгений Пригожин, който според някои в САЩ е разкрил разяждащия ефект от войната на президента Владимир Путин в Украйна, отбелязва Ройтерс.
В четвъртък беларуският лидер Александър Лукашенко съобщи, че Пригожин все още е в Русия заедно с още хиляди бойци на групата „Вагнер“.
Кал отказа да спекулира по темата „Пригожин“.
„Що се отнася до Пригожин: къде е, какво е намислил, нямам никаква представа", заяви американският зам.-министър. „Очевидно е, че руската държава се опитва систематично да ликвидира империята му. Какви точно са намеренията на Путин спрямо Пригожин и остатъците от „Вагнер“, засега според мен остава неясно.“
Източник: https://www.bta.bg/

 
 

В навечерието на срещата на върха на НАТО САЩ попариха надеждите за бързо присъединяване на Украйна към алианса

08.07.2023, 08:39

САЩ разсеяха всякакви изгледи за бързо присъединяване на Украйна към НАТО. Това стана по-малко от седмица преди ключовата среща на върха на алианса в литовската столица Вилнюс, предаде ДПА.
„Не мисля, че тя (Украйна) е готова за членство в НАТО“, каза президентът Джо Байдън пред Си Ен Ен. „Не смятам, че има единодушие в НАТО по въпроса дали Украйна да стане част от семейството на алианса или не точно сега, посред война.“
„Ако войната продължи, всички бихме се оказали във война. Всички бихме се оказали във война с Русия, (в случай че Украйна стане член)“, посочи Байдън, правейки препратка към договора за колективна отбрана, лежащ в основата на НАТО.
В сходен дух по-рано се изказа и съветникът в Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан, който заяви, че вилнюската среща „ще бъде важен етап по пътя към членството“ на Украйна, но добави, че Киев „има още стъпки, които да извърви“.
Украинският президент Володимир Зеленски отправя настойчиви призиви към НАТО да отвори вратите си за членство на Киев, аргументирайки се, че украинските сили, със своята битка за отблъскване на руската инвазия, правят повече от всяка друга членка на пакта за съхраняването на ценностите, които алиансът е обещал да защитава.
Зеленски също се очаква да присъства на срещата на НАТО.
Генералният секретар Йенс Столтенберг и други членки на пакта се въздържаха да изразят пълна подкрепа за незабавното приемане на Украйна в алианса.
Другата седмица се очаква лидерите от НАТО да се договорят за нов пакет помощ за Украйна, съобщи Столтенберг вчера в Брюксел.
„Ще направим Украйна още по-силна и ще очертаем визия за бъдещето ѝ“, каза той.
Планираната дългосрочна помощ се очаква да включва многогодишна програма за подкрепа, още по-голямо укрепване на политическите връзки с Киев и потвърждаване на отдавнашното обещание на НАТО да приеме Украйна за член.
Когато пакетът с помощта беше обявен за пръв път, което стана през април, дипломати от алианса казаха, че се обмисля предоставяне на ежегодно финансиране в размер на 500 милиона евро.
Срещата на върха ще даде „ясен сигнал“ на Москва, каза Столтенберг и добави, че страните от „НАТО са единни, а агресията на Русия няма да се отплати“.
Източник: https://www.bta.bg/

 

 
 

Япония изрази протест пред Южна Корея заради военни учения на спорни острови

07.07.2023, 21:58

Япония изрази протест пред Южна Корея заради проведени от нея военни учения на спорни острови и нарече маневрите “достойни за съжаление”, предаде Ройтерс.
Японското министерство на външните работи извика за обяснения високопоставен дипломат от южнокорейското посолство в Токио. Освен това посолството на Япония в Сеул изрази протест пред високопоставен южнокорейски служител.
“Островите Такешима безспорно са част от територията на Япония в съответствие с историческите факти и международното право”, заяви японското външно министерство. “Ученията на южнокорейската армия са неприемливи и будят съжаление”, пише още в изявлението.
Двете страни отдавна спорят за суверенитета над група островчета, наричани Такешима в Япония и Докдо в Корея. Те се намират по средата между двете съседни държави в Японско море, наричано още Източно море, отбелязва Ройтерс.
“Отбранителното учение в териториите ни в Източно море беше проведено в рамките на мисията ни да защитаваме нашата територия, население и собственост”, каза представител на южнокорейската армия.
Той допълни, че южнокорейските въоръжени сили провеждат тези военни учения рутинно всяка година.
Източник: bta.bg

 
 

Стъпка към ада! Байдън одобри доставката на касетъчни боеприпаси за Украйна

07.07.2023, 21:15

Американският президент Джо Байдън одобри доставката на касетъчни боеприпаси за Украйна, пише в заглавие в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА.
Боеприпасите ще бъдат взети от запасите на американското министерство на отбраната, а поредният пакет американска военна помощ за Украйна ще бъде обявен по-късно днес, информира изданието.
Стъпката, която ще заобиколи американския закон, забраняващ производството, използването и предаването на касетъчни боеприпаси на други държави, ще бъде предприета на фона на опасения, свързани с риска от забавяне на украинската контраофанзива срещу укрепилите се руски войски и с намаляването на западните запаси от конвенционални боеприпаси.
Решението бе оповестено след месеци на вътрешни дебати в американското правителство дали да бъдат доставяни на Украйна касетъчни боеприпаси, които са забранени от повечето държави по света, в съответствие с международна конвенция за забрана на производството, съхранението и употребата на касетъчни боеприпаси от 2008 г.
Байдън ще заобиколи американските закони, а според служител на Белия дом Конгресът ще изтегли боеприпасите от съществуващите оръжейни запаси съгласно рядко използвана разпоредба на Закона за чуждестранна помощ, която позволява на президента да предоставя помощ, независимо от бюджетните фондове или ограниченията за износ на оръжие, стига самият той да реши, че това е от жизненоважен интерес за националната сигурност на САЩ.
Касетъчните боеприпаси експлодират във въздуха над целта, като при експлозията се освобождават от десетки до стотици по-малки заряди в широк район.
Окончателното решение на САЩ да предостави подобни оръжия на Украйна бе съобщено вчера първо от Асошиейтед прес.
Над 120 държави са се присъединили към конвенцията, забраняваща използването им като нехуманно, до голяма степен поради високия процент на неексплодирали заряди, които застрашават както собствените войски, така и цивилните, често десетилетия след края на военните конфликти.
САЩ, Украйна и Русия, за която се твърди, че ги използва активно в рамките на войната в Украйна, не са страни по конвенцията.
Осем от 31-те членки на НАТО, включително САЩ, не са ратифицирали конвенцията, отбелязва "Вашингтон пост".
САЩ се очаква да доставят касетъчни боеприпаси на Украйна, пише в заглавие британският в. "Гардиън".
"Хюман райтс уоч" призовава САЩ да не доставят касетъчни боеприпаси на Украйна на фона на съобщенията, че Байдън ще ги включи в най-новия пакет с военна помощ за Украйна, отбелязва изданието.
Неправителствената организация призова Русия и Украйна да спрат да използват касетъчни боеприпаси в конфликта помежду си и отправи призив към САЩ да не доставят такива боеприпаси на Киев.
Украйна призова членовете на американския Конгрес да окажат натиск върху Белия дом да одобри изпращането на касетъчни боеприпаси за Киев. Американски представители казват, че касетъчните боеприпаси биха били ефективно оръжие за Украйна срещу руските сили, които са изградили силно укрепени позиции.
Белият дом заяви вчера, че предоставянето на касетъчни боеприпаси на Украйна е в процес на „активно разглеждане“, а американски представители казаха пред Ройтерс, че се очаква администрацията да обяви днес новия пакет с военна помощ, който ще включва тези оръжия.
Украинските и руските сили са използвали касетъчни боеприпаси, които са причинили многобройни жертви сред цивилното население, се казва във вчерашен доклад на "Хюман райтс уотч", която призова и двете страни незабавно да спрат да използват подобни оръжия.
Американски представители твърдят, че всички боеприпаси, предоставени на Украйна, ще имат намален „коефициент на неефективност“, което означава, че ще има много по-малко неизбухнали заряди, които по-късно биха могли да доведат до смъртта на цивилни.
Доставката на касетъчни боеприпаси за Украйна неизбежно ще причини дълготрайни страдания на цивилните, заяви "Хюман райтс уоч". Организацията предупреди, че използването на касетъчни боеприпаси в райони с цивилни прави атаката безразборна, като се стига до нарушения на международното хуманитарно право.
Източник: https://epicenter.bg/

 
 

ВМС почетоха паметта на първия амирал, командвал българския военен флот

07.07.2023, 17:35

На 7 юли 2023 г., по случай 132-та годишнина от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков – първия български адмирал, командвал флота, на паметника му пред Щаба на Военноморските сили се проведе военен ритуал по поднасяне на венци и цветя.
Строят на почетния караул беше приет от началника на Щаба на Военноморските сили капитан I ранг Ваньо Мусински.
На ритуала присъстваха заместник-областният управител Симеон Костадинов, кметът на Варна Иван Портних, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на ветераните от войните на България, Съюза на подводничарите в Република България, наследници и родственици на контраадмирал Вариклечков, военнослужещи и цивилни служители от Щаба на ВМС.
Пред дошлите да почетат бележития български флотоводец, в кратко слово капитан I ранг Мусински напомни някои от най-ярките моменти, очертали неговия житейски и професионален път, изпълнен със значими постижения и достойни за следване дела.
Вицеадмирал от запаса Пламен Манушев представи интересни факти от живота на флотски офицери, които заедно с контраадмирал Вариклечков са служили и изграждали Военноморските сили в годините на бурни и нелеки обществено-политически промени и събития през първата половина на миналия век. От името на наследниците на контраадмирал Вариклечков, вицеадмирал Манушев изказа благодарност към Военноморските сили за оказаната почит към името и делото на славния морски офицер.

 
 

В село Лесново, Община Елин Пелин, открихме паметник на 51 воини, загинали за България

07.07.2023, 17:07

При тържествена обстановка с участието на Националната гвардейска част и в навечерието на края на отбелязването на 110 години от Балканските войни в с. Лесново, Община Елин Пелин днес бе открит военен паметник с имената на 51 герои. Той е дело на Инициативен комитет с председател майор от запаса Кирил Вакарелски, който служи в Института по отбрана на МО. Наш дълг бе да възкресим паметта на нашите забравени герои, дали живота си за България, заяви майор Вакарелски. Той благодари на Ивайло Симеонов, кмет на Община Елин Пелин, на Радослав Симеонов, главен експерт в дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ в МО, на архитектите Борислав Кръстев и Борислав Колев, на каменоделците Илиян Игнатов и Димитър Антов  и на скулптура Христо Илиев.
Кметът на Община Елин Пелин Ивайло Симеонов и председателят на Инициативния комитет майор от запаса Кирил Вакарелски откриха паметника, който бе осветен от представители на БПЦ. Най-славните страници на българската история са изписани с кръвта на нашите предци, на най-достойните синове и дъщери на Майка България, които ни завещаха свободата и всички, което имаме, да живеем свободни и усмихнати, да създаваме семейства, подчерта в приветствието си кметът. Съзиждането на военен паметник е родолюбиво, благородно и високо патриотично дело, което се родее с възрожденския идеализъм на нашите предци, се посочва поздравителния адрес на министъра на отбраната Тодор Тагарев, прочетен от директора на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ генерал-лейтенант от запаса Димитър Илиев. Село Лесново, бе отбелязано още в приветствието, се нарежда сред ония над 3 хиляди населени места в страната, където са издигнати монументи на признателност към героите от войните за освобождение и национално обединение.
Заместник-председателят на СОСЗР бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов поздрави майор от запаса Вакарелски и му връчи почетна грамота. Майор от запаса Вакарелски получи благодарствен адрес за усилията да възкреси паметта на героите от заместник-председателя на Съюза на ветераните от войните на България полковник от запаса Петър Пандурски. На паметника бяха положени венци и цветя от името на министъра на отбраната, кмета на с. Лесново, от Община Елин Пелин, от командира на Сухопътни войски, от СОСЗР, от СВВБ и много граждани. В празника се включиха още полковник доц. д-р Борислав Генов, директор на Института по отбрана към МО, полковник Кирил Спаневиков от Командването на Сухопътни войски, военнослужещи, генерали, адмирали и офицери от запаса и резерва и жителите на с. Лесново.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

Комисията по отбрана не подкрепи на първо четене проекта за държавен бюджет

07.07.2023, 12:17

С 6 гласа „за“, 2 „против“ и 6 „въздържали се“ на днешното си сутрешно заседания Комисията по отбрана не подкрепи внесения от правителството Законопроект за държавния бюджет за 2023 г. Предвидените разходи за отбрана бяха представени от министъра на отбраната Тодор Тагарев. Депутати от ПГ „Възраждане“ и ПГ „Има такъв народ“ имаха възражения по отношение на средствата за хората в отбраната, с оглед на необходимостта от повишаване на възнагражденията и преодоляване на дефицита от личен състав, включително и при приема на курсанти. Според министъра, една от причините е приемането на бюджета в средата на годината, което не означава, че не се мисли и по този проблем. На въпрос за обвързване на базата за определяне на възнагражденията за най-ниските длъжности на военнослужещите с минималната работна заплата постоянният секретар на отбраната Антон Ластарджиев изрази мнение, че за това ще се нужни много средства и ще се наруши съотношението между различните разходи в бюджета. Според него в последно време, в резултат на взетите мерки некомплектът не се увеличава и се задържа на едно равнище. Министърът смята, че навлизането на нова техника в армията ще допринесе за повишаване привлекателността на военната професия. В този ред на мисли, той изрази притеснение и от кампанията, че ще изпращаме военнослужещи в Украйна, което бе опровергано вече много пъти, но все пак има определено негативно влияние върху набирането на хора в отбраната. В заседанието участваха още заместник-министърът на отбраната Станимир Георгиев, началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната д-р Добромир Тотев, директорът на дирекция „Планиране, програмиране и бюджет“ на МО Ангел Маринов и представител на финансово министерство.
Планираните разходите за отбрана в публикувания проекта на държавен бюджет възлизат в общ размер на 1,88 на сто  от БВП за 2023 г. Според Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2 на сто от БВП до 2024 г., те трябваше да са 1, 85 процента. За бюджета на МО са заделени 2, 382 167 млрд. лв.
Осигурени са средства за поддържане и развитие  на националните отбранителни способности и способностите, свързани с колективната  отбрана, в т.ч. средства за изпълнение на одобрените от Народното събрание  инвестиционни проекти за модернизация на Българската армия.
Става дума за   придобиването на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС, нов тип боен  самолет - II-ри етап, включително и за съпътстващи разходи по двата етапа (MIDS  терминали, транспорт, ДДС и мита) и основна бойна техника за изграждане на  батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада. Допълнително са  предвидени средства за придобиване на боеприпаси и горива за бойна подготовка, както  и за придобиване, модернизация, поддръжка и ремонт на въоръжение, ракети, торпеда и  техника, и за ремонт и изграждане на инфраструктура.
В централната част на проекта на държавен бюджет за 2023 г. са записани следните разходи:
Първо, за съпътстващи разходи по придобиването на новия тип боен самолет - I-ви  етап (транспорт, ДДС и мита) - 15, 700 млн. лв.
Второ, за придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни  групи от състава на механизирана бригада - 100 млн. лв.
Трето, за придобиване, модернизация, поддръжка и ремонт на въоръжение, ракети,  торпеда и техника, и за ремонт и изграждане на инфраструктура - 620, 748 млн. лв.
Четвърто, за придобиване на боеприпаси и горива за бойна подготовка - 40 млн. лв.
Отделно в бюджета на Министерството на отбраната са записани 481, 098 млн. лв. за придобиване на дълготрайни материални активи.
За изпълнението на Програмата за развитие на отбранителните способности на  въоръжените сили на Република България до 2032 г. и  Плана за развитие на въоръжените сили на Република България до  2026 г. са предвидени средства  в размер на 63  млн. лв., в т.ч. 33 млн. лв. за поетапно попълване на вакантните  длъжности (1 000 военнослужещи), с цел намаляване на некомплекта на въоръжените  сили и 30 млн. лв. за обезщетения на военнослужещи при освобождаване от военна  служба.
Съгласно класификацията на НАТО, са включени и разходите за  пенсии за пенсионираните военнослужещи, намалени с отчисленията за  военнослужещите към пенсионните фондове, на военните съдилища и военни  прокуратури, за издръжка на Постоянната делегация на Република България в  НАТО, вноската на Република България към гражданския бюджет на НАТО и към  Европейския механизъм за подкрепа на мира, изплащани от бюджета на Министерството  на външните работи и вноската на Република България към фонда на НАТО за  иновации, изплащана от бюджета на Министерството на иновациите и растежа .
Базата за определяне размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската  длъжност на военнослужещите остава 380 лв. Тя не е променяна от 2009 г. насам.
Размерът на обезщетенията по чл. 230, ал. 1 и чл. 231, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България за 2023 г. остава 340 лв. (Б.р. – Те се полагат на съпругите (съпрузите) на военнослужещите, които са ги последвали при преместването им в друго населено място и поради това са прекратили трудовите или служебните си правоотношения, се изплаща обезщетение в размер, определен ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България и на безработните съпруги (съпрузи) на военнослужещите, участващи в международни операции и мисии за периода на операцията или мисията.)
**********
На второ четене Комисията по отбрана гласува Законопроект за ратифициране на международен договор (Писмо за предлагане и приемане на офертата (Letter of Offer and Acceptance - LOA) BU-P-LAY „Придобиване на Мултифункционална система за обмен на информация Multifunctional Information Distribution System/MIDS Joint Tactical Radio System (JTRS), MIDS Low Volume Terminal (LVT) Block Upgrade 2/BU2) и необходимата поддръжка“, № 49-302-02-8, внесен от Министерски съвет на 01.06.2023 г.
Мултифункционалната система за обмен на информация (Multifunctional Information Distribution System – MIDS JTRS) осигурява мрежова, защитена, адаптивна комуникация във формата на Link-16 за управление, ситуационна осведоменост, целеуказване и целеразпределение на военни средства от наземно базирани пунктове за управление. Системата осигурява и защитена мрежова свързаност за обмен на информация със самолети за далечно радиолокационно откриване и управление (AWACS). С придобиването на терминалите ще се постигне желаното ниво на ситуационна осведоменост, което е изключително важно за осигуряване на условия за използване пълните технически и оперативни възможности, както на новия тип боен самолет F-16 Block 70, така и на новите многофункционални патрулни кораби, които ще бъдат оборудвани с бордови терминали Link-16 по този договор. Придобиването на терминалите за новите многофункционални патрулни кораби, които към този момент са в строеж е ангажимент на нашата страна и своевременната им доставка е съществена за спазването на времевия график за строежа на корабите.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 
 

На този ден

07.07.2023, 09:37

На 7 юли 1890 г. в с. Долна Оряховица, Великотърновско, е роден майор Асен Агов (1890 – 1925).
Завършва Военното училище в София (1910) и първия випуск на Аеропланното училище в Божурище (1916). Воюва във войните за национално обединение (1912 – 1918) като офицер от 32-ри пехотен загорски полк и като боен пилот, след което се уволнява от армията (1919).
През 1920 г. е назначен за директор на новосформираното Отделение за въздухоплаване, в чийто състав е включено Аеропланното училище, Аеропланната работилница и Аеропланното депо. Има голям принос за възраждане на българската авиация в тежките условия, наложени от военните клаузи на Ньойския мирен договор (27 ноември 1919).
След Деветоюнския преврат (1923) се включва в работата на Единния фронт (коалиция между БКП и левицата на БЗНС). Убит е в Пловдив на 1 май 1925 г. по нареждане на министъра на войната генерал Иван Вълков, заповядал масовите репресии срещу левицата, последвали Септемврийското въстание (1923) и атентата в църквата Света Неделя (1925).

На 7 юли 1835 година в с. Бяла черква, Търновско, е роден Бачо Киро (Киро Петров Занев) (1835 – 1876) – самобитен учител и поет, участник в националнореволюционното движение. На 12-годишна възраст става послушник в Батошевския манастир, след което учителства в търновските села Коювци, Вишовград, Мусина и Михалци. През 1865 г. се установява в Бяла Черква и по-късно е избран за председател на местния революционен комитет (1872).
По време на Априлското въстание (1876) събира група от над 100 души, с която се включва в четата на поп Харитон Халачев, сформирана в с. Мусина, Търновско (28 април 1876). Преследвани от потери по пътя към Стара планина, въстаниците се организират за отбрана в Дряновския манастир и в продължение на 9 дни (29 април – 7 май 1876) отбиват многократните атаки на 10-хилядната редовна и нередовна турска войска под командването на Фазлъ паша. При разгрома на четата Бачо Киро успява да се спаси, но след предателство е заловен, осъден от извънреден турски съд и обесен в Търново на 28 май 1876 г.

 
 

 

Парламентът подкрепи ускореното обновяване на военновременни запаси на армията

06.07.2023, 22:45

Със 163 гласа „за“ Народното събрание гласува решението, внесено от Бойко Борисов и група народни представители, Министерският съвет да ускори процеса по обновяване на ведомствените военновременни запаси на Министерство на отбраната и тяхната замяна с новопроизведени. Става дума за запаси, представляващи оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия, чрез замяната им с новопроизведени такива, в това число и като правителството предоговори сроковете и количествата в сключения с „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД договор при наличие на производствени възможности на държавното публично предприятие.
В мотивите се посочва, че основната част от наличните във Въоръжените сили боеприпаси, заделени като ведомствени военновременни запаси са произведени в периода 70-те до 90-те години на миналия век, като конкретни номенклатури дори и по-рано.
Резултатите от проведените през годините изпитвания, както и действието на боеприпасите при тяхното използване показвали, че при оптимален режим на съхранение, срокът им на годност в известна степен надвишава като стойност сроковете, определени от производителите и тези, регламентирани във вътрешноведомствените актове на Въоръжените сили. Към момента боеприпасите, заделени като военновременни запаси били годни за бойно използване, но предвид годините им на производство с основание можело да се предполага, че са в края на своя експлоатационен ресурс. Това налагало предприемане на спешни действия за обновяване на запасите.
Отбелязано бе, че ако не стартират процеси по обновяване на боеприпасите на Въоръжените сили, можело в близкото бъдеще значителни количества боеприпаси да се окажат опасни за бойно използване и дълговременно съхранение. В такъв случай единствената перспектива е тяхната утилизация или унищожаване, където също се допуска вероятност за риск от аварии или замърсяване на околната среда.
Утилизацията на опасни боеприпаси не подлежи на отлагане във времето, а от друга страна, когато се касае за значителни количества такива боеприпаси, изпълнението на дейностите отнема голям период от време и зависи от множество условия, се посочва в доклада на Комисията по отбрана. Налага се основният извод, че липсата на адекватни действия днес, целящи мащабно и бързо обновяване на ведомствените военновременни запаси от боеприпаси ще доведе до реалната опасност в обозримо бъдеще потенциално опасни процеси да не могат да бъдат контролирани.
Смята се, че предоговарянето на сроковете и количествата на военновременните запаси, подлежащи на обновяване, ще доведе до ускоряване на този процес, което в контекста на продължаващия конфликт в Украйна ще засили отбранителните способности на въоръжените сили.
Предвид годините на производство на наличните във Въоръжените сили запаси от боеприпаси необходимостта от  обновяване на запасите се определя, като непрекъснат, мащабен и в ускорени темпове процес. Ускоряване изпълнението на конкретния договор, както и възможността в кратки срокове да бъдат сключвани и други такива било от важно значение за Министерството на отбраната, и за националната сигурност като цяло. Смята се, че това ще способства за поддържането на запасите в състояние, гарантиращо изпълнението на поставените пред Въоръжените сили задачи.
Източник: https://otbrana.com, Спирдон Спирдонов

 

Европейската противовъздушна отбрана се разширява, Швейцария и Австрия се включват в проекта на Германия

06.07.2023, 20:35

Швейцария и Австрия се включват към европейската система за противовъздушна отбрана. Министрите на отбраната на двете страни заявиха желанието си за това на германския си колега по време на традиционната си годишна среща. В Берн тримата министри обсъждат широк кръг въпроси, свързани с ефекта от войната в Украйна върху европейската политика за сигурност.
Ситуацията на Стария континент изглежда е критична, коментират експертите, щом страни, известни със строгия си военен неутралитет като Швейцария и Австрия, решиха да се присъединят към инициативата за общоевропейска противовъздушна отбрана. Десните формации в двете държави подложиха на критики решението, но правителствата в Берн и Виена увериха, че риск няма и мярката не противоречи на неутралния им статут.
Министрите на отбраната на Швейцария и Австрия, съответно Виола Амхерд и Клаудия Танер, заявиха пред германския си колега Борис Писториус желанието на страните си да се включат в иницирания от Берлин проект за създаване на общоевропейска наземна противовъздушна отбрана.
Припомняме, че европейският Небесен щит, по подобие на израелския Железен купол, е единна система за защита от въздушни и ракетни нападения. Темата стана особено актуална след руската инвазия в Украйна миналата година. Колективната противовъздушна отбрана е много по-ефективна, а и по-евтина, от изолираните национални усилия, смятат 17-те държави, които вече участват в проекта. Сред тях е и България, като страната ни е една от първите, заявили желание да се включат.
Източник: https://armymedia.bg/

 

Завърши тактическото учение „ОТВЕТЕН УДАР - 23“

06.07.2023, 12:33

На учебен полигон „Корен“ успешно завърши тактическото учение с участието на формирования от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада „ОТВЕТЕН УДАР - 23”, съобщават от формированието.
В учението участваха 38-ми механизиран батальон, 1-ва танкова рота от 2-ри танков батальон на Центъра за подготовка на специалисти, формирования от батальон за защита на силите, батальон за логистично осигуряване, щабен батальон на бригадата и взвод от италианската бригада „PINEROLO“.
В продължение на три дни, под ръководството на командира на бригадата близо 430 военнослужещи и 140 единици техника проведоха батальонно тактическо учение на тема „ Отбрана на усилен механизиран батальон в първи ешалон на Многонационалната бригада“.
Учението се проведе при много добре създадена организация и в пълен синхрон между участващите.
Офицер планиращ учението е генерал-майор Деян Дешков - командир на Сухопътните войски. Офицер провеждащ учението е бригаден генерал Станимир Христов – командир на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, а директор на учението е полковник Емил Симеонов – заместник – командир на бригадата.
В края на учението бригаден генерал Станимир Христов благодари на всички участници в учението, командването и личния състав на учебен полигон „Корен“ за положените усилия, проявения професионализъм, силна воля и мотивация при изпълнението на поставените задачи.

 

Пентагонът засилва сигурността си след изтичането на информация

06.07.2023, 08:30

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е разпоредил мерки за подобряване на сигурността след изтичането в интернет на множество строго секретни документи по-рано тази година, съобщиха от Пентагона.
Този ход следва 45-дневен преглед на политиките и процедурите на Министерството на отбраната, който Остин разпореди, след като младши летец е организирал най-вредното изтичане на американски секретни документи от десетилетие насам, предаде АФП.
“Прегледът идентифицира области, в които можем и трябва да подобрим мерките за отчетност, за да предотвратим компрометирането на CNSI (класифицирана информация за националната сигурност), като включим справяне с вътрешните заплахи”, пише Остин в бележка, публикувана от Пентагона.
Стъпките, възложени от Остин, включват разработване на план за т.нар. съвместен офис за управление на вътрешните заплахи и кибернетичните способности, който да “подобри наблюдението на заплахите във всички мрежи (на Пентагона)”.
Той също така призова да бъдат издадени насоки за “незабавно повишаване на отчетността и контрола на строго секретната информация” и за прилагане на “поетапен подход за повишаване на отчетността, управление на достъпа и повишаване на сигурността на класифицираните данни”.
Джак Тейшейра, 21-годишен ИТ специалист от Националната въздушна гвардия на Масачузетс, беше арестуван през април, след като е публикувал серия от строго секретни документи в частна чат група на платформата Discord.
Документите, които скоро се разпространиха в интернет, посочваха загрижеността на САЩ за военния капацитет на Украйна срещу нахлуващите руски сили и показваха, че Вашингтон е шпионирал съюзниците Израел и Южна Корея, наред с други чувствителни подробности.
Това беше най-големият подобен пробив след изтичането на документи на Агенцията за национална сигурност от Едуард Сноудън през 2013 г. и повдигна тежки въпроси относно достъпа на Тейшейра, младши служител, до тайни на високо ниво.
На Тейшейра са повдигнати шест обвинения за задържане и предаване на информация за националната отбрана, всяко от които предвижда присъда до 10 години затвор.
Източник: БГНЕС

 

Германия заяви, че не планира да разполага войници в Румъния

06.07.2023, 08:22

Германското правителство отхвърли вчера искането на румънското правителство за разполагане на германски войници на територията на страната, предаде ДПА.
Говорител на министерството на отбраната заяви, че Германия не се чувства “задължена” да изпрати бригада от Бундесвера в Румъния, тъй като поддържа военно сътрудничество с Литва в рамките на НАТО, а Франция си сътрудничи с Румъния.
Румънският премиер Марчел Чолаку заяви на съвместна пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц вчера, че би искал да види германски войници в Румъния, които да помогнат да обезпечаване на сигурността на източния фланг на НАТО.
Миналата седмица германският министър на отбраната Борис Писториус (на снимката) обеща на Литва да разположи за постоянно 4000 германски войници там, напомня агенцията.
Източник: bta.bg

 

Военен календар

06.07.2023, 08:10

На 6 юли 1837 година в Карлово е роден Васил Левски (Васил Иванов Кунчев) (1837 – 1873). Революционен демократ, гениален идеолог и организатор на българската национална революция. Първоначално образование получава в родния си град, а от 1855 г. е послушник при вуйчо си Василий, монах и таксидиот на Хилендарския манастир в Карлово и Стара Загора. По-късно приема монашество под името Игнатий (1858) и е ръкоположен за йеродякон (1859). Повлиян от революционните идеи на Г. С. Раковски се включва в националноосвободителното движение (1861). Участва в Първата българска легия (1862), а след нейното разпускане се присъединява към дружината на Ильо войвода. През 1864 г. се отказва от монашеския сан и учителства в с. Войнягово, Карловско, и в добруджанското с. Еникьой. От началото на 1867 г. се установява във Влашко. Знаменосец на четата на Панайот Хитов (1867) и доброволец във Втората българска легия (1867 – 1868). След неуспеха на четническата тактика стига до идеята за пренасяне центъра на подготовката на националноосвободителната революция в българските земи. В периода 1869 – 1872 г. създава гъста мрежа от местни революционни комитети, които обединява във Вътрешна революционна организация. За ръководен център определя Ловешкия комитет, наречен Привременно правителство в България. Изработва проектоустав на Българския революционен централен комитет (1871) и като негов пълномощник пред комитетите в България започва преустройство на Вътрешната революционна организация с изграждането на окръжни центрове (1872). След извършения без негово съгласие обир на турската поща в Арабаконак (22 септември 1872) и последвалите разкрития от турските власти, заминава за Ловеч, за да прибере архива на комитета. На 26 декември 1872 г. е заловен в с. Къкрина, Ловешко. Пред съда се държи достойно и запазва тайните на Вътрешната революционна организация. Осъден на смърт и обесен в София на 6 февруари 1873 г. Остава завинаги в българската история с безсмъртието на своите прозрения.
На 6 юли 1861 година в с. Угърчин, Ловешко, е роден генерал-майор Радой Сираков (1861 – 1921).

Завършва Военното на Н. В. Училище (1882) и Академията на Генералния щаб в Торино, Италия (1891). От 1892 г. служи в Генералния щаб.

На 1 януари 1906 г. е произведен в чин генерал-майор и до 1911 г. последователно заема длъжностите началник на Оперативното отделение в Щаба на армията, началник-щаб на 3-та пехотна балканска, 2-ра пехотна тракийска и 5-а пехотна дунавска дивизия.

През 1911 г. е назначен за командир на 9-а пехотна плевенска дивизия, с която по време на Първата балканска война (1912 – 1913) се сражава на Тракийския военен театър при Чаталджа и Одрин. Под негово командване частите на дивизията, разположени в първия ешелон на 3-та армия, форсират реките Кара-Су и Катарчи-Су и водят ожесточени боеве за пробиване на Чаталджанската отбранителна линия (4 – 5 ноември 1912). Включена в състава на обсадната армия 9-а пехотна дивизия дава своя принос за овладяването на Одринската крепост (11 – 13 март 1913) и извоюването на една от най-големите победи на Българската армия.

По време на Втората балканска война (1913) генерал Сираков командва самостоятелен отряд, действащ срещу гръцките войски в Разложкия край. След войната е назначен за началник на Главното интендантство. На 15 юни 1915 г. преминава в запаса.

През Първата световна война (1915 – 1918) е мобилизиран и служи като началник на Главното тилово управление, председател на Главната реквизиционна комисия, началник на 9-а дивизионна област и офицер за поръчки при Министерството на войната. Награден с военен орден „За храброст“ ІІІ степен.

На 6 юли 1868 година въстанически отряд под командването на Хаджи Димитър и Стефан Караджа навлиза в българските земи. Той се състои от две групи, които трябва да действат заедно, докато достигнат Стара планина, след което да се разделят и насочат в различни посоки. Предвидено е този отряд да бъде авангард на няколко подобни чети, които с обединени усилия да вдигнат на всеобщо въстание поробените си събратя. След като минават Дунав при с. Вардим, Свищовско, четниците се отправят към Стара планина. По пътя са открити и нападнати от потери и редовна турска войска. В ожесточени сражения при търновските села Караисен, Патреш и Вишовград, загиват почти половината от тях. В местността Канлъдере, Севлиевско, четата е разбита, а тежко раненият войвода Стефан Караджа е заловен и откаран в русенския затвор, където умира от раните си. Останалите живи 40 четници успяват да се измъкнат от обкръжението и на 18 юли достигат връх Бузлуджа, където са обкръжени от 700 души турска редовна войска и башибозук. След неравна борба, продължила повече от три часа, почти всички от тях, начело с войводата Хаджи Димитър, загиват.

 

Една от последни сили, защитавали бункера на Хитлер, е френска

06.07.2023, 08:00

Един от последните Рицарски кръстoве на Железния кръст, дадени във Вермахта по време на Втората световна война, е връчен на французин – на унтершарфюрера от подразделението Вафен-СС, Юджийн Воло. Воло принадлежал към дивизия „Карл Велики“, която се състои от група френски доброволци, воювали на страната на Третия райх срещу съюзниците. Част от бойните им усилия са срещу собствената им страна.
По време на здрачните дни на войната в Европа, шепа от тези френски бойци остава в боя до горчивия му край, отказвайки да се предаде като вместо това формират ключова финална защита в една абсолютно безнадеждна позиция. Много от тях, включително гореспоменатия ефрейтор, загиват, изпълнявайки своя дълг, защитавайки центъра на Берлин и бункера на фюрера.......Прочети още

 

 

Кандидат-курсантът с най-висок успeх избра да стане разузнавач

05.07.2023, 22:11

Кандидат-курсанти от цялата страна се явиха пред Приемната комисия в Националния военен университет „Васил Левски“. Всички те успешно са издържали изпитите си и днес заявиха желанието си да бъдат курсанти в избраните от тях специалности, съобщават от учебното заведение.
С най-висок успех и първи пред комисията, председателствана от зам. началникът на Военния университет полк. Георги Крайнов, застана Калоян Пунчев от Пазарджик. Той избра военната специализация „Разузнаване“. „Вярвам, че това е специализацията, в която мога да се реализирам най-добре, а и ми харесва. Винаги съм искал да бъда курсант, но миналата година не ме приеха, заради лек здравословен проблем. Кандидатствах тогава в Техническия университет и учих една година, но разбрах, че това не е за мен. Затова се върнах тук и ето, тази година, всичко вече е наред“, обяснява Калоян. И допълва, че прадядо му е бил военнослужещ и след това връзката с армията в неговата фамилия е прекъсната. „Но днес аз съм готов да служа в Българската армия, защото смятам, че това ще ми подхожда. Така ще мога да защитавам себе си, своите близки и България“, категоричен е Калоян.
Мотивирана и запалена по военната професия от баща си, пред комисията се яви и Александра Йорданова от Русе. Тя е завършила гимназия в родния си град с изучаване на английски език, математика, история и география. Във Военния университет Александра ще учи специализация „Военни КИС и киберсигурност“ в Шумен.
„Не ме притеснява режимът, напротив, аз обичам да ми е подреден денят. Свикнала съм покрай баща ми, от когото зная, че професията на офицера е перспективна и аз искам да се развивам в нея. Вярвам, че това е подходящото място за мен“, признава Александра.
Източник: https://otbrana.com/

 
 

Германия купува 60 хеликоптера Chinook за 8 млрд. евро

05.07.2023, 20:23

Германия ще купи 60 хеликоптера Chinook от "Боинг" в пакет, който ще струва до 8 милиарда евро, включително необходимата инфраструктура за тях, са казали пред Ройтерс двама членове на парламентарната бюджетна комисия на Бундестага.
Комисията е дала зелена светлина за сделката. Сумата включва закупуването на тежкотоварни хеликоптери CH-47 за 6,27 милиарда евро, 700 милиона евро за обслужване, 240 милиона евро за национални договори и 750 милиона евро за инфраструктура, според по-ранна информация.
Германия заяви, че планира да купи 60 тежкотоварни хеликоптера Chinook от "Боинг" миналата година, за да замени стареещия си флот CH-53. Първоначално в бюджета бяха предвидени 6 милиарда евро.
Германският канцлер Олаф Шолц промени политиката през февруари 2022 г., след като Русия нахлу в Украйна, като рязко увеличи разходите за отбрана и отдели 100 милиарда евро за Бундесвера, въоръжените сили на Германия.
"С доставката на 60 тежки транспортни хеликоптера за 7,2 милиарда евро ние стартираме един от най-важните проекти за обществени поръчки на специалния фонд на Бундесвера", каза членът на комисията на Зелените Себастиан Шефер пред Ройтерс.
Източник: https://news.bg/

 

Завърши съвместна българо-американска подготовка на Специалните сили

05.07.2023, 20:08

„Все по-сериозната интеграция в Специалните сили на НАТО е пътя към по-висок професионализъм, по големи оперативни способности и боеготови формирования“. Това каза командирът на българските Специални сили генерал-майор Явор Матеев във връзка с приключването на триседмичната българо-американска съвместна подготовка (JCET) на Специалните сили на България и САЩ, която се проведе в края на юни месец в районите на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) в Пловдив и на СУТК „Црънча“, съобщават от формированието.
Този тип подготовки са станали традиционни за двете държави и спомагат за уеднаквяване на тактиките, техниките и процедурите при изпълнение на различни задачи, произхождащи от специфичните способности и дейности на този тип формирования.
В рамките на тези три седмици, инструктори от СКСО надграждаха своите знания и умения в различни видове подготовки. Съвместно със своите американски колеги, те преминаха през занятия по тактика – основно бой в затворени пространства, стрелба с късо, дълго оръжие и със снайпер и медицинска подготовка.
Такъв тип съвместни подготовки спомагат да се развие, надгради и повиши оперативната съвместимост между двете нации, което пък от своя страна ще доведе до по-ефективно планиране и провеждане на съвместни операции в рамките на НАТО.
Източник: https://otbrana.com/

 

Президентът благодари на председателите на запасните и ветераните

05.07.2023, 13:25

В централите на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и на Съюза на ветераните от войните на България са получени писма от президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев, в които той благодари на председателите на военно-патриотичните организации за поздравленията и пожеланията по повод на неговия 60-ти рожден ден.
„Оказаното от вас внимание ми носи удовлетворение. Приемам го като знак за положените усилия през изминалите години и личен стимул за справяне с предизвикателствата на бъдещето“, посочва в писмата си държавният глава.
Източник: https://otbrana.com/

 

Председателят на Народното събрание участва в бойния празник на гарнизон Пловдив

05.07.2023, 13:21

Ние днес сме връзката между героичното минало и мечтите за славно бъдеще на България, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на тържественото отбелязване на бойния празник на гарнизон Пловдив. Председателят на парламента прие снощи строя на представителните роти и произнесе слово, съобщават от Народното събрание.
Българската армия е една от малкото институции, които се ползват с непоколебимото доверие на българския народ, отбеляза Росен Желязков. Българската армия и българският народ са неразривно свързани и това е гаранция за славното бъдеще на армията и на нашето Отечество, заяви той. По думите му това ни задължава модернизацията, превъоръжаването, технологичният напредък и достигането на всички новости, които правят воинската професия високотехнологична, да се случат колкото се може по-скоро.
Длъжни сме да ценим, да развиваме воинския потенциал на нацията, да инвестираме любов, внимание и грижа във всички горди жени и мъже в униформи, за да пребъде България, за да пребъде любовта към Родината, за да живеем в мир и в надежда за мир, териториална цялост, суверенитет и благоденствие, заяви председателят на Народното събрание. Днес трябва да сведем глава и да благодарим на нашите предци, на нашите славни воини, трябва да благодарим на всички военнослужещи за тяхната храброст и да им пожелаем здраве, успех и просперитет, добави Росен Желязков.
Днес отбелязваме онази паметна нощ на 1913 г., оставила спомена за един безмерен героизъм, който и до ден днешен удивлява историци и историографи с подвиг, който дава основание да бъде достойно ознаменуван, честван и почитан като бойния празник на гарнизон Пловдив, отбеляза Росен Желязков.
На тържественото отбелязване на бойния празник на гарнизон Пловдив - 4 юли, присъстваха кметът на Пловдив Здравко Димитров, областният управител Ангел Стоев, председателят на Общинския съвет на Пловдив Александър Държиков, командирът на Съвместното командване на специалните операции и началник на гарнизона генерал-майор Явор Матеев, командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров, командири на формирования в гарнизон Пловдив, офицери, сержанти, войници, представители на военно-патриотични съюзи и организации, множество граждани.
По-рано пред Паметника на военнослужещите, доблестно изпълнили воинския си дълг, заупокойна молитва за загиналите воини отслужи Пловдивският митрополит Николай. Събитието започна с празнично шествие, в което участваха представители на военни формирования, славното знаме на 9-ти пехотен пловдивски полк и други бойни знамена.
Източник: https://otbrana.com/

 

На 5 юли 1879 година е създадено Военното министерство

05.07.2023, 09:08

Като съставна част от организационната структура на висшето командване на Българската армия Военното министерство е формирано с указ № 23 от 5 юли (стар стил) въз основа на чл. 161 от Търновската конституция. До Съединението (1885) военни министри са последователно 12 руски генерали и офицери. Военен министър в първото правителство на Княжество България става генерал-майор Пьотр Паренсов (1879 – 1880). На 10 септември 1885 г. е назначен първият българин военен министър – капитан Константин Никифоров. Първият цивилен военен министър на България е Андрей Ляпчев (1918). До 1923 г. длъжността заемат още шест цивилни министри, а през 1934 г. за един ден тази функция изпълнява Кимон Георгиев. След известно прекъсване, през 1991 г. на поста военен министър отново застава цивилно лице. При формирането му през 1879 г. Военното министерство включва Строево, Инспекторско, Домакинско и Военносъдебно отделение, както и Артилерийско, Морско и Инженерно управление. Процесът на модернизиране на Българската армия в края на ХІХ и началото на ХХ в. е съпроводен с разширяване и усъвършенстване на организацията на Военното министерство. През 1890 г. се създава Генерален щаб с четири отделения, а през 1905 г. – Военен съвет, който е съвещателен орган на военния министър. На 11 юли 1911 г. Военното министерство е преименувано в Министерство на войната, на 4 декември 1947 г. – в Министерство на народната отбрана, а с Указ № 168 от 20 декември 1990 г. – в Министерство на отбраната. Организационната му структура се привежда в съответствие с настъпилите промени и с новите приоритети в държавната политика за членство на България в НАТО.

 

Как България от покровител и освободител на Македония се превърна във Фашистка окупационна сила

05.07.2023, 09:00

Историята на фашизма, нацизма и комунизма в България, може да се смята за една особено романтична тема. Още след обединението на България с Източна Румелия ще открием, че руските агенти смятат, че последната стъпка за изпълнението на националния идеал може да бъде само и единствено добавянето на Македония в пределите на България.
Това би поставило заветния край на Българския въпрос, но малко след освобождението ще открием, че великите сили не могат да си позволят изграждането на толкова силна държава, а още по-важното е, че развитието на армията ще накара някои от западните журналисти да споделят как 5-те века назад са успели да изпекат националния идеал и силата на българина като пещ, в която се нагрява най-доброто желязо........Прочети още

 

5 юли 1943: Начало на битката при Курската дъга

05.07.2023, 08:58

На този ден по време на Втората световна война (1939 - 1945 г.) започва битката при Курската дъга - най-голямата танкова битка в историята. Курската битка се води на Източния фронт от 5 юли до 23 август 1943 г. След поражението в Сталинградската битка (1942 - 1943) командването на Вермахта планира голямо настъпление на Източния фронт, за да си върне изгубената стратегическа инициатива. В района на Курската дъга са съсредоточени до 50 германски дивизии, 2 танкови бригади, 3 отделни танкови батальона и 8 дивизиона щурмови оръдия, влизащи в състава на IХ и II армия от групата армии “Център”, IV танкова армия и оперативна група “Камп” на групата армии “Юг”. Нацистката армия включва в настъплението 900 000 души, до 10 000 оръдия и минохвъргачки, около 2700 танка и щурмови оръдия и повече от 2000 самолета. Към фланговете на ударните групировки действат около 20 други дивизии. В началото на юли на Курската дъга Червената армия разполага с повече от 1,3 милиона души, до 200 000 оръдия и минохвъргачки, около 3600 танка и самоходни оръдия и до 2800 самолета.
Германските войски започват настъпление на 5 юли в северната част на Курската дъга. За 5 дни успяват да проникнат на 10-12 км в отбраната на Червената армия. В южната част нацистите успяват да постигнат значително превъзходство, но успяват да проникнат само на около 35 км. На 12 юли в битката се включват съветските стратегически резерви. В района на с. Прохоровка става едно от най-големите в историята на войните танково сражение, в което от двете страни участват 1500 танка и самоходни оръдия и много авиация. За един ден германците загубват повече от 350 танка и повече от 10 000 души. На 12 юли е преломът в Курската битка; германската армия преминава към отбрана и от 16 юли започва отстъпление. На 12 юли в настъплението се включват и войските на Западния фронт и Брянския фронт. На 26 юли нацистките войски отстъпват Орел (освободен на 5 август). В резултат на контранастъплението Червената армия се придвижва на 140 км на запад и създава условия за общо настъпление за освобождаване на Украйна.
В Курската битка са унищожени около 30 фашистки дивизии, от които 7 танкови. Общите загуби на германците са повече от 500 000 души. Битката е коренен прелом в хода на войната на Източния фронт и влияе върху хода на цялата Втора световна война. След Курската битка, стратегическата инициатива окончателно преминава в ръцете на съветското командване. - (видео)

 

Военната академия участва в международна научна конференция “Стратегии XXI″

05.07.2023, 08:47

Преподаватели от Военна академия „Г. С. Раковски “ взеха участие в XIX  международна научна конференция “Стратегии XXI″, която се проведе в Националния университет по отбрана „Карол I” в град Букурещ, Румъния, съобщават от учебното заведение.
В дванадесетте панела на научния форум имаше представители от България, Гърция, Грузия, Полша, САЩ, Словения и Румъния.
Конференцията има за цел да разпространява научните изследвания, едновременно с установяването и консолидирането на партньорства между академичната общност, професионалистите в сферата на сигурността и отбраната и индустрията.
Освен участието с доклади на конференцията, преподавателите от Военна академия проведоха редица разговори относно сътрудничеството в областта на обучението, участието в съвместни проекти по програмата на ЕС „Еразъм +“  и обмяната на  добри практики. Те бяха приети и от началника на Националния университет по отбрана „Карол I” бригаден генерал Еуген Мавриш, който изказа своето задоволство от доброто взаимодействие и съвместната дейност между двете институции.
Бяха обсъдени възможностите за разширяване на сътрудничеството при обучението на магистри и докторанти, участие в проекти и програми на ЕС и НАТО, нови съвместни инициативи, включително в областта на военната логистика.
Източник: https://otbrana.com/

 

 

Руската атомна подводница "Император Александър III" на заводски ходови изпитания

04.07.2023, 21:40

Днес бе публикувана първа снимка на Олег Кулешов на стратегическата атомна подводница „Император Александър III“ (сериен номер 207) на модернизирания проект 09552 (проект 955А, код „Борей-А“). Въпреки че, според известни данни, този кораб за първи път излезе на заводски морски ходови изпитания от Северодвинск в средата на юни 2023 г., досега информация за това и неговите снимки не се бяха появили в открити източници. "Император Александър III" е седмият атомен подводен ракетен крайцер от новото поколение на семейство "Борей" и четвъртият от модифицирания проект "Борей-А".

Субмарината е предназначена за Тихоокеанския флот на РФ. - Още за проект 955

 

CNN: Контраофанзивата на Украйна не оправда очакванията

04.07.2023, 21:24

Западните съюзници на Украйна започват да се притесняват от факта, че напредъкът на дългоочакваната контраофанзива на военните на Киев се измерва в метри, а не в километри. Съюзниците на Киев са наясно, че Украйна не може да победи Русия без тяхна помощ. Но по-бавното от очакваното темпо на контранастъплението означава, че тяхната подкрепа може да стане все по-неустойчива, ако конфликтът се проточи, отбелязва американският телевизионен канал CNN.
Много от страните, които подкрепят военните усилия на Украйна, се борят с висока инфлация, повишаващи се лихви и бавен растеж. Техните лидери – някои от които са изправени пред избори през следващата година и половина – трябва да оправдаят огромното количество ресурси, които са налели в Украйна, докато собствените им избиратели се борят да свързват двата края. Това може да се превърне в трудна задача, ако няма много успехи на бойното поле.......Прочети още

 

На учебен полигон „Корен” вчера започна тактическото учение "ОТВЕТЕН УДАР - 23“

04.07.2023, 11:57

Основният обучаем състав в учението са 38-ми механизиран батальон от 2-ра Тунджанска механизирана бригада - Стара Загора, 1-ва танкова рота от 2-ри танков батальон на Центъра за подготовка на специалисти – Сливен от Сухопътните войски на Република България, както и взвод от бригада „PINEROLO“ от Сухопътните войски на Италианската Република, съобщават от Сухопътни войски.
Тактическото учение „ОТВЕТЕН УДАР - 23” e на тема „Отбрана на усилен механизиран батальон в първи ешалон на многонационална механизирана бригада“ и се провежда в рамките на учението „Enhanced Vigilance Activity 23” на Многонационалната бойна група, с рамкова държава Италия.
В продължение на три дни в учението ще вземат участие до 430 военнослужещи и до 140 единици техника.
Офицер, планиращ учението, е генерал-майор Деян Дешков - командир на Сухопътните войски. Офицер, провеждащ учението, е бригаден генерал Станимир Христов – командир на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, а директор на учението е полковник Емил Симеонов – заместник – командир на бригадата.
Основната цел е да се провери сглобеността и способността на батальона за планиране и провеждане на отбранителни бойни действия в състава на многонационална механизирана бригада.
Формированията бяха активирани със заповед на командира на бригадата, извършиха марш, заеха районите в близост до районите за бойно използване и пристъпиха към подготовка на личния състав, въоръжението и техниката за водене на бойни действия.
Въпреки натовареността, променящите се атмосферни условия, редуващи се проливни дъждове с високи температури, калта и силно пресечения терен, военнослужещите показаха завидна мотивация и професионализъм при изпълнението на задачите.

 

Очаква се НАТО да удължи днес с една година мандата на генералния си секретар Йенс Столтенберг, казаха дипломати

04.07.2023, 09:25

Очаква се НАТО да удължи днес с една година мандата на генералния си секретар Йенс Столтенберг, казаха дипломати, цитирани от Ройтерс.
През последните седмици вече се появиха индикации, че Столтенберг ще остане на поста. Решението ще бъде взето официално от постоянните представители на страните членки на НАТО днес, заявиха вчера четирима дипломати, пожелали да останат анонимни.
Бившият норвежки премиер преведе Организацията на Северноатлантическия договор през редица кризи, откакто стана неин генерален секретар през 2014 г. През последните месеци той сплоти НАТО в подкрепа на Украйна, като в същото време полага усилия да предотврати ескалацията на войната в пряк конфликт между алианса и Русия, отбелязва Ройтерс.
Предвидено бе 64-годишният Столтенберг да остане генерален секретар на НАТО до края на септември. Сега обаче той вероятно ще продължи да изпълнява своите функции още 12 месеца.
През февруари генералният секретар на НАТО каза, че не се стреми към удължаване на мандата си. Държавите от алианса обаче така и не постигнаха консенсус за негов наследник. Като потенциални претенденти бяха споменавани британският министър на отбраната Бен Уолъс, заявил открито амбициите си за поста, и датската премиерка Мете Фредериксен, която от своя страна обяви публично, че не е кандидат, припомня Ройтерс.
Следващата седмица НАТО се събира на среща на върха във Вилнюс. Основна тема на форума в литовската столица на 11 и 12 юли ще бъде подкрепата за Украйна.
Източник: bta.bg

 

Каква британска и американска техника използва Червената армия?

04.07.2023, 09:07

Сред голямото количество от разнообразно оборудване, доставено на Съветския съюз от Западните съюзници, именно автомобилите и изтребителите помагат на Съветите да преодолеят най-трудните периоди на войната с Германия.
US6 Studebaker
"Без американските 'студебекери' нямахме на какво да теглим нашата артилерия. Да, те до голяма степен ни осигуриха фронтовия транспорт", казва веднъж маршал Георги Жуков в неофициален разговор.
В Съветския съюз са доставени 152 000 от тези камиони по програмата "Заем-наем", които се превръщат в истинска работна сила за Червената армия.
Тъй като СССР губи огромен брой камиони през първия период на войната, а новите пристигат твърде бавно, Studebakers са тези, които пристигат в нужния момент. Те служат като влекачи, камиони и бази за известните ракетни системи "Катюша".  
Въпреки че в САЩ US6Н не са твърде популярни, в Съветския съюз те са обичани заради удобната си кабина, мощния двигател, стабилността на пътя и високата проходимост. Камионът става основа за много съветски следвоенни разработки в автомобилната индустрия.

M4A2 "Шерман"
"През 1944 г. американските танкове 'Шерман' започнаха да идват при нас. Това, според мен, е най-добрият американски танк, участвал във войната. При него и двигателят е добър, а също и бронята, и оръжията", припомня си Петър Куревин, началник на щаба на танковия батальон на 50-та гвардейска танкова бригада.
Въоръжени със 75-мм оръдие и зенитно картечно оръдие "Браунинг" (рядкост за съветските танкове), високоскоростните и маневрени "Шерман" също имат своите недостатъци. Голямата височина на танка го прави отлична мишена на бойното поле, а бронята все още е по-уязвима от тази на американските и съветските му аналози.
Повече от 4000 броя M4A2 пристигат в Съветския съюз в помощ на Червената армия. Въпреки че американските войски не стигат до столицата на Третия райх, то поне танковете им успяват. Само съветската 2-ра гвардейска танкова армия губи 209 броя "Шерман" в битките за Берлин.

Hawker Hurricane
"Хърикейн" се появяват в Съветския съюз през първите месеци на войната – в периода, когато са най-необходими заради тежките загуби на съветските ВВС, които спешно трябва да бъдат попълнени. Особено полезни са британските изтребители, които помагат за покриването на арктическите конвои на съюзниците и защитата на Москва.  
В СССР, където "Хърикейн" са наречени "Гърбати", пристигат над 3000 бройки от тях. Те обаче не предизвикват голям ентусиазъм сред съветските пилоти. В края на 1941 г. тези самолети вече значително отстъпват по бойните си качества на новите модификации на основните си съперници - Messerschmitt Bf 109.
"Въоръжиха ни с 'Хърикейн'. Боклук, а не машина", припомня си Виталий Клименко, старши лейтенант на 1-ви гвардейски изтребителен авиационен полк. "МИГ е тежък на земята, но на височина е цар, а този няма нито скорост, нито маневреност. Крилото му е дебело. Нашите имат сферичен брониран гръб, а у тези – плосък, и затова лесно се пробива. Изглежда, че да има 6 картечници е добре, но боеприпасите за тях са миниатюрни. Моторите 'Мерлин-XX' не са годни за нищо. При форсиране могат да прегреят и да спрат да работят."

Willys
Командният състав на Червената армия веднага се влюбва в автомобила на американската армия "Уилис". Малък, но мощен и пъргав, той лесно и бързо се движи извън пътя. Липсата на врати дава възможност на водача и пътниците бързо да напуснат автомобила в случай на опасност, като в същото време дълбокото разположение на седалките не им позволява да изпаднат по време на возене.
На "Уилис" се возят не само генерали. Те се използват активно като артилерийски влекачи за теглене на 45-мм противотанкови и 76-мм дивизионни оръдия. Около 52 000 автомобила са изпратени в Съветския съюз. "Уилис" остават почти последните представители на техниката "Заем-наем", които все още участват в годишните Паради на победата в руските градове.

Bell P-39 Airacobra
Този американски изтребител става любимата машина на редица съветски асове, включително Александър Покришкин и Григорий Речкалов (по 65 победи всеки). Самолетът има невероятна способност за оцеляване: дори обсипан от куршуми, той може да продължи битка.
Съюзниците с радост изпращат "Аерокобра" в Съветския съюз. П-39 не е полезен за въздушни битки на голяма височина, често срещани в западните военни действия. На Източния фронт съветските и немските пилоти се бият главно на средна и ниска височина и там тези изтребители винаги се представят отлично.
В резултат на това, за цялото време на войната СССР получава 4952 броя "Аерокобра", което го прави най-масовият от всички видове самолети, доставяни на Съветския съюз по програмата "Заем-наем".

Ford GPA
Американските войници не обръщат голямо внимание на тези автомобили-амфибии. Машината е достатъчно ниска и незначително вълнение в морето позволявало проникване на вълни в корпуса. Червената армия, която се занимава основно с форсиране на реки, напротив, остава напълно доволна от "Форд" GPA.
За разлика от катерите, "Форд" GPA не изисква сложни действия за транспортиране, пускане във вода и повдигане на сушата. През април 1944 г. са формирани 11 отделни моторизирани батальона със специално предназначение, които на "Форд" се отправят на брега, окупиран от противника. Те разчистват плацдарма от мини и го защитават, докато техните войски пристигнат.
Общо Съветският съюз получава от съюзниците си около 3000 от тези коли. В Червената армия те получават наименованието "Форд-4".

 

На този ден

04.07.2023, 08:58

На 4 юли 1939 г. се създава Юнкерския учебен орляк към Военното на Н. В. училище и Въздушен отдел към Школата за запасни офицери.За командир на учебния орляк е назначен майор Димитров.
За обучение на пилотите са доставени учебно-тренировъчните самолети КБ-3 „Чучулига“ I и КБ-4 „Чучулига“ II.

 

Акварели на лейтенант Уилям Ърмстън от Варна от времето на Кримската война

04.07.2023, 08:55

Уилям Брабазън Ърмстън (William Brabazon Urmston) е роден на 11 февруари 1828 г. в Чигуел, графство Есекс (Chigwell, Essex), втори син на Джеймс Брабазън Ърмстън (James Brabazon Urmston, Esq.) и Елизабет (Elizabeth Urmston, daughter of John Hanson, Esq. of Russellsquare).
Постъпва в Кралския военноморски флот на 19 август 1841 г.. На 29 септември 1848 г. получава чин лейтенант. Участва в Кримската война (1853-1856 г.) като лейтенант (от 23 май 1853 г.) в състава на Кралската военноморска бригада (The Royal Naval Brigade) на кораба на Нейно Кралско Величество „Куин“ (HMS Queen). На 29 септември 1855 г. е повишен в чин командер (commander).
Награден е с френския Орден на Почетния легион (5th Class) - 2 август 1856 г. и турския орден „Меджидие“. На 11 април 1866 г. е повишен в чин капитан.
Умира на 18 декември 1869 г., на 41 години, на борда на кораба „Акбар“ (Training ship “Akbar”) (Rock Ferry, Cheshire).
Освен храбър офицер, раняван два пъти по време на Кримската война, лейтенант Уилям Брабазън Ърмстън е и талантлив художник акварелист. Особено интересни за нас са неговите акварели от Варна, рисувани през пролетта и лятото на 1854 г. По една или друга причина те са останали неизвестни и дават възможност за преоткриване на събитията от времето на Кримската война и мястото на Варна в нея...…
Пълния текст на статията на Анастас Ангелов (в PDF-формат) можете да прочетете тук.

 

На тази дата през 1916 е създаден Националният военноисторически музей

04.07.2023, 08:51

По инициатива на генерал от пехотата Православ Тенев и със Заповед № 391 от 4 юли 1916 г. на главнокомандващия Действащата армия генерал от пехотата Никола Жеков, са положени основите на Националния военноисторически музей, съхранил през годините бойната слава и възпитал у поколения българи любов към Отечеството.
От създаването му до днес в него са събрани над един милион експоната, свързани с развитието на Българската армия и участието й във войните за национално обединение. Постоянната експозиция, разположена на площ от 5000 кв. м проследява хронологично българската военна история от древни времена до наши дни.
В паркова среда са представени образци на артилерийско въоръжение, бронетанкова, инженерна, авиационна, военноморска и ракетна техника. За приноса си в развитието на българската култура, Националният военноисторически музей е награден с орден „Кирил и Методий“ І степен (1975) и с престижната награда „Златна диплома“ (2006).

 

 

Берлин и Варшава преговарят за център за ремонт на танкове “Леопард” в Полша

03.07.2023, 20:20

Германия и Полша се бавят с постигането на споразумение за удължаването на срока на разполагането на три германски единици за противовъздушна отбрана в Полша заради трудности в отделен преговорен процес за създаването в Полша на център за ремонт на танкове "Леопард", повредени във войната в Украйна, предаде Ройтерс.
"Времето е от съществено значение...Смятаме, че преговорите (за центъра за ремонт) трябва, ако е възможно, да приключат в рамките на следващите 10 дни, за да знаем в каква посока да планираме", заяви днес германският министър на отбраната Борис Писториус (на снимката).
Писториус каза това след разговори с полския си колега Мариуш Блашчак в полския град Замошч.
В преговорите за центъра за ремонт участват германски и полски компании, както и правителствата на двете страни. Съобщава се, че основните проблеми в преговорния процес са от страна на компаниите.
Изявлението на Писториус, че е необходимо да се види в каква посока ще се планира, бе възприето като намек, че центърът за ремонт на танкове може и да не бъде в Полша, отбелязва Ройтерс.
От февруари в Замошч бяха разположени три единици за противовъздушна отбрана “Пейтриът” и около 300 германски войници, които да защитават южния полски град и ключовата му влакова връзка с Украйна. Градът се намира на около 50 км от границата на Полша с Украйна.
В публичното си изявление след днешните разговори Борис Писториус не коментира искането на Блашчак за удължаване до края на годината на срока на разполагането на “Пейтриът” в Замошч.
Отношенията между Берлин и управляващата в Полша националистическа партия "Право и справедливост" са обтегнати. Между Германия и Полша има разногласия по много теми - от доставките на оръжия за Киев до споразумението на ЕС за миграцията, на което Варшава се противопостави, отбелязва Ройтерс.
Източник: https://www.bta.bg/

 

Шведските подводници - потенциалният ключ на НАТО за Балтийско море

03.07.2023, 15:00

Когато Швеция се присъедини към НАТО, тя ще помогне на алианса да компенсира уязвимостта си в Северозападна Европа - Балтийско море, общ воден път с Русия с тесен пролив за достъп до пристанищата на осем държави, в това число и до тези на Германия, пише Йохан Аландер от Ройтерс.
Ключът на Швеция към запазване на свободното плаване в тези води в случай на конфликт е нейният подводен флот, който е сред водещите в света и според анализатори разполага с някои от най-модерните конвенционални подводници, създавани някога.
"Шведският подводен флот е добре подготвен за тази среда и ще допринесе значително за цялостните способности на подводниците на НАТО в Балтийско море", заяви официален представител на алианса пред Ройтерс.
Плиткото Балтийско море, наричано от някои представители на военноморските среди "наводнена ливада", е със средна дълбочина от около 60 метра, което го прави твърде плитко за ядрените подводници, които съставляват по-голяма част от подводния флот на Русия и целия подводен флот на Съединените щати.
Швеция разполага с три усъвършенствани подводници клас Gotland и един по-стар модел, който ще бъде изведен от експлоатация, когато през 2027-2028 г. бъдат доставени две подводници с нов дизайн А-26, като по този начин общият им брой ще стане пет до края на десетилетието.
Какво прави Швеция толкова силна?
Опит. Швеция използва подводници в Балтийско море от 1904 г. насам. Нито една от съседните държави не е била толкова активна под водата, колкото шведите. "Имаме регионален опит, който запълва една празнина, опит, който НАТО няма", заяви командирът на шведската Първа подводна флотилия Фредрик Линден.
Балтийско море също така е и сложен воден път: с много реки, които се вливат в него, то има широко вариращи нива на соленост. Те променят както плавателността на подводниците, така и начина, по който звукът се разпространява под водата, а за успешното плаване са необходими познания за местността.
Шведските подводници могат да останат под водата в продължение на седмици.
Докато са под водата, конвенционалните подводници работят чрез батерии. Повечето от тях трябва да изплуват на повърхността след няколко дни, за да могат дизеловите им двигатели, които захранват батериите, да бъдат включени.
За разлика от тях обаче шведските подводници разполагат с течен кислород, съхраняван в резервоари на борда на плавателния съд, чрез който позволяват на дизеловите двигатели да работят и под водата и по този начин да захранват батериите, без да имат нуждата да излизат на повърхността. Така те могат да останат по-дълго време под водата и да намалят шанса да бъдат локализирани.
Как тези подводници ще бъдат полезни в бъдеще?
След 30 или 40 години, а може би и по-скоро, подводните войни вероятно ще бъдат автономни, твърди Себастиан Брунс, старши изследовател в Института за изследвания в областта на политиката на сигурност към Килския университет. В очакване на това Швеция е поръчала две нови подводници, които трябва да бъдат доставени в периода 2027-2028 г.
Известни като А-26, построените от (шведската корабостроителна компания - бел. прев.) SAAB Kockums плавателни съдове ще бъдат по-големи и по-универсални от подводниците клас Gotland и ще имат уникална характеристика: в носовата им част ще бъде разположен шлюз за гмуркане с диаметър 1,5 м., който ще позволи на дистанционно управлявани подводни апарати, автономни превозни средства и групи водолази да влизат и излизат бързо и лесно от подводниците.
Брунс заяви, че това прави подводницата А-26 идеална за водене на бойни действия на морското дъно - например при защита или унищожаване на тръбопроводи или друга критична инфраструктура на морското дъно. "Войната на морското дъно е най-нашумялата тема в момента във военноморските среди" заяви той, като направи препратка към експлозиите през миналата година, които разрушиха газопровода "Северен поток", минаващ под Балтийско море.
Дистанционно управляваните подводни апарати могат да изпълняват задачи като извличане или поставяне на обекти на морското дъно, сканиране на големи площи, както и поставяне или обезвреждане на мини. Освен това те могат да се потапят по-дълбоко от обикновените подводници. - Още подводници
Източник: https://www.investor.bg/

 

Премиерът акад. Денков: Укрепването на военния капацитет е гаранция за мира

03.07.2023, 14:54

Мирът се постига тогава, когато всеки агресор знае, че ако нападне, ще бъде наказан. За да се чувства спокойна страната ни, трябва да развием своя военен капацитет, защото рисковете не са изчезнали. С тези думи министър-председателят акад. Николай Денков се обърна към ръководителите на службите на военния аташе към задграничните представителства на България при откриването на тяхната конференция, съобщават от правителството.
Повишаването на военния капацитет ще бъде една от задачите на правителството. Според премиера това не трябва да се случва на парче. И модернизацията на армията, и развитието на личния състав трябва да вървят в комплект. Те трябва да бъдат разглеждани не само в контекста на българския капацитет, но и по отношение на връзките на България с партньорите в Европейския съюз (ЕС) и НАТО. В същото време трябва да се засили и развитието на приложно-научната дейност във военната област, в която нашата страна има традиции, подчерта акад. Денков.
Според него поне от няколко години насам забавянето в развитието на военния капацитет не се дължи на икономически трудности, защото въпреки различните кризи България се развива сравнително добре. Проблемът е в политическата неувереност как искаме да се развием в рамките на двата съюза. „През последните години България излъчи смесени сигнали към партньорите в ЕС и НАТО. Това пося напрежение и дори разделение в обществото, което е проблем за националната сигурност. Именно поради тази причина ние все още не се възползваме пълноценно и като военен, и като политически капацитет от възможностите, които ни дава участието в тези два мощни съюза“, отбеляза министър-председателят.
Той благодари на военните аташета за тяхната специална роля на военни дипломати, разузнавачи, парламентьори по света, които печелят доверие за България в партньорските мрежи и на чиято помощ правителството разчита, за да взима правилните решения.

 

Командирът на италианската бригада „PINEROLO” посети полигон "Корен"

03.07.2023, 10:42

Командирът на италианската бригада „PINEROLO” бригаден генерал Паоло Сандри посети вчера учебен полигон „Корен“, за да се срещне с българските военнослужещи от 2-ра Тунджанска механизирана бригада – Стара Загора и Център за подготовка на специалисти - Сливен от  Сухопътните войски на Република България и италианските военнослужещи участващи в тактическото учение „ОТВЕТЕН УДАР - 23”, съобщават от Сухопътни войски.
Бригаден генерал Сандри, беше посрещнат от командирът на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, бригаден генерал Станимир Христов, след което на брифинг изнесен от главният сержант на бригадата старшина Деян Мадин, беше запознат със състава, мисията и задачите на формированието.
Подполковник Тихомир Димчев заместник – началникът на щаба на 2-ра механизирана бригада изнесе пред гостите информационен брифинг за планирането и провеждането на тактическото учение  „ОТВЕТЕН УДАР - 23”.
Визитата продължи със среща с военнослужещите участващи в тактическото учение, където бригаден генерал Паоло Сандри поздрави военнослужещите и произнесе слово на български език, в което изтъкна, че е горд да бъде днес сред тях. Изказа им своята благодарност за положените усилия и успешно изпълнените съвместни задачи с италианските си колеги от бригада „PINEROLO“  и им пожела да бъдат здрави.
В края на посещението бригаден генерал Сандри благодари на бригаден генерал Христов за гостоприемството и заяви, че съвместното сътрудничество ще продължи и занапред.
Тактическото учение „ОТВЕТЕН УДАР - 23”, ще се проведе от 03 до 05 юли учебен полигон „Корен“ в рамките на учението „Enhanced Vigilance Activity 23” на Многонационалната бойна група, с рамкова държава Италия. В него ще вземат участие до 430 военнослужещи и до 140 единици техника от състава на 38-ми механизиран батальон, батальон за защита на силите, щабен батальон, батальон за логистично осигуряване и рота Военна полиция от 2-ра Тунджанска механизирана бригада - Стара Загора, танкова рота от 2-ри танков батальон на Центъра за подготовка на специалисти – Сливен от Сухопътните войски на Република България, както и военнослужещи от Сухопътните войски на Италианската Република.
Темата на учението е „Отбрана на усилен механизиран батальон в първи ешалон на Многонационалната бригада“. Основната цел е да се провери сглобеността и способността на батальона за планиране и провеждане на отбранителни бойни действия в състава на многонационална механизирана бригада.
Източник: https://otbrana.com/

 

Тайван ще проведе ракетни тестове

03.07.2023, 08:25

Тайван ще започне двудневно изпитание на ракети преди най-големите си годишни военни учения, така островът засилва подготовката си срещу все по-настъпателния Китай.
23-милионното тайванско население живее под постоянна заплаха от инвазия от страна на Пекин, който разглежда самоуправляващата се демокрация като част от своята територия, която един ден ще бъде завладяна.
Изстрелването на ракетите в южния окръг Пингтунг се случва в момент, когато отношенията между Тайпе и Пекин са все по-обтегнати, а през последната година Китай проведе две големи военни учения около острова.
Последното беше през април, когато Пекин симулира целенасочени удари по Тайван и обкръжаване на острова. Държавните медии съобщиха и за десетки самолети, които са тренирали “въздушна блокада”.
Ракетните изпитания днес и утре се провеждат на фона на въздушните и военноморските маневри на Пекин в Тайванския проток и около него – 180-километров проход между острова и континентален Китай.
Миналия месец осем китайски военни самолета се приближиха до прилежащата зона на Тайван – или морската ивица в рамките на 24 морски мили (44 км) от брега му.
През май китайската група самолетоносачи “Шандун” премина през Тайванския проток в рядко плаване.
Отношенията в дипломатическата сфера не са по-добри. След избирането на Цай, която отхвърля претенциите на Китай към Тайван, Пекин отказва да разговаря с нейното правителство.
Източник: БГНЕС

 

Ако Япония не беше нападнала Пърл Харбър

03.07.2023, 08:20

Япония има много грехове през Втората Световна война, но никой не е подозирал, че ще реши да напада САЩ.
Вероломната атака наистина успява да постави на колене американската флота и много дълго време се налага на американците да работят, за да се възстановят. Известно е какво се случва след това.
Нека разгледаме и някои алтернативни сценарии, които страната на изгряващото слънце можеше да използва, за да не навлича гнева на американците.
Япония напада колонията на Холандия в Борнео и избягва онази зона, която се контролира от Великобритания......Прочети още

 

Военен календар

03.07.2023, 08:15

На 3 юли 1855 година в с. Чумлекьой, Бесарабия (дн. Виноградовка, Украйна) е роден генерал-лейтенант Петър Груев (1855 – 1942). Военно образование получава в Санкт Петербург, Русия, където завършва Константиновското военно училище (1877) и Михайловската артилерийска академия (1883). През Руско-турската война (1877 – 1878) е ротен командир в 14-ти стрелкови батальон и участва в боевете при Стара Загора и Шипка. За проявена храброст е награден с руския орден „Св. Станислав“ ІІІ степен. В Сръбско-българската война (1885) командва 2-ри артилерийски полк и резерва на Сливнишката позиция. След войната е назначен за началник на Военното училище в София (1885 – 1886). Участва в детронацията на княз Александър І (1886) и в бунта на офицерите русофили в Силистра (1887), след което емигрира в Русия и постъпва на служба в руския Генерален щаб. През 1925 г. му е присвоено званието генерал-лейтенант. Умира в гр. Тула, Русия. Награден е с военен орден „За храброст“ ІV степен.

На 3 юли 1894 година в Стара Загора е роден генерал-майор Никола Грозданов (1894 – 1976). Завършва Военното на Н.В. училище (1915) и Военната академия в София (1930). Участва в Първата световна война (1915 – 1918) като взводен командир в 18-и артилерийски полк и воюва на Южния фронт в Македония. До 1936 г. заема длъжностите командир на 3-та батарея в 8-и артилерийски полк, помощник-командир на 2-ра батарея от 8-о артилерийско отделение, адютант на командира на 6-о артилерийско отделение, командир на 1-ва конна батарея в конно-артилерийското отделение, офицер в 6-и дивизионен артилерийски полк, началник-щаб на 8-а пехотна тунджанска дивизия с щаб в Стара Загора. През 1936 – 1938 г. е военен аташе на България в Румъния и Полша с постоянно седалище в Букурещ, след което е назначен за началник-щаб на ІV армейска област с щаб в Плевен. От 10 август 1940 г. поема командването на 3-ти пехотен бдински полк, а от 25 ноември 1940 г. – на 12-и пехотен балкански полк. Последователно командва 24-та пехотна дивизия в състава на 1-ви окупационен корпус в Сърбия (от март 1943) и 7-а пехотна рилска дивизия с щаб в Лагадина, Егейска Македония (от август 1943). През декември 1943 г. е назначен за командир на 25-а пехотна дивизия, дислоцирана в българската окупационна зона в Сърбия. От началото на юни 1944 г. командва 8-а пехотна тунджанска дивизия. На 29 март 1945 г. е осъден от Народния съд на 15 години затвор, част от които излежава в концлагерите Росица, Куциян, Николаево и Белене (1946 – 1951). Кавалер на военен орден „За храброст“ ІV степен, 2 клас.

 

Каварна по време на Кримската война

03.07.2023, 08:12

В началото на Кримската война (1853-1856 г.) Каварна е малко градче, по-скоро село, разположено в горната част на дере спускащо се към морския бряг.
След подписването на търговската конвенция от 16 август 1838 г. в Балта Лиман (край Константинопол) между Обединеното кралство и Османската империя и премахването на османския държавен монопол върху търговията със зърнени храни, Черно море се отваря за световната морска търговия.
Това се отразява и на Каварна, която заедно с Балчик, участват в износа на зърнени храни от Добруджа.
В двете градчета са открити търговски агенции, изградени са складове (магазии) за зърнени храни, откъдето те се товарят на ветроходни кораби за износ в Константинопол (Цариград), Егейските острови, Триест, Марсилия и Лондон.........Прочети още

 
 

На този ден през 1988 г. ракетен крайцер на ВМС на САЩ свали ирански лайнер Airbus с 274 души на борда

03.07.2023, 08:06

Преди 35 г., на 3 юли 1988 г. САЩ свалят ирански лайнер Airbus A300B2-203 над Персийския залив, вземайки го погрешно за изтребител, припомнят драмата световните информационни агенции.
Самолетът излетял от Техеран, след междинно кацане в южния град Бендер Абас взел курс към Дубай. На борда му имало 274 пътници, включително 65 деца и 16-членен екипаж. Само 7 мин след излитането го посреща американска ракета, която го разполовява – не оживял никой.
Ракетата е пусната от американски ракетен крайцер USS Vincennes (CG-49) в Ормуския залив, където „защитавал” кувейтските танкери от евентуално нападение от страна на воюващите Иран и Ирак. Крайцерът бил оборудван с бойната система „Иджис” за унищожаване на самолети и ракети.
Вестник The Washington Post обявява официалната версия: преди появяването на лайнера ирански гранични кораби неочаквано обстреляли вертолет, излетял от борда на Vincennes. Маршрутът на А-300 обаче минавал точно над тях, при това той уж се отклонил от обичайното трасе на лайнерите. Командирът на крайцера капитан Уилям Роджърс погрешно го взел за атакуващ ирански изтребител и взел решение да го унищожи.
Vincennes изпратил три запитвания на гражданска честота, но получения автоматично уникален код на А-300 изобщо не бил взет предвид. Иранските пилоти не отговорили, тъй като счели, че запитването се отнася за иранския разузнавателен самолет Р-3 „Орион”, който преди това действал в района.
Като основна причина за инцидента в официалния доклад е посочено психическото състояние на командира на Vincennes, действащ в бойна обстановка под голямо напрежение, и сходния профил на полета на лайнера с предполагаемия профил на атака на иранския изтребител.
През 1996 г. Вашингтон и Техеран подписват споразумение, според което САЩ изплаща компенсация в размер 131,8 млн долара, а Иран се отказа от по-нататъшни претенции към САЩ.

 

 

Френските AMX-10 RC са ненадеждни за украинското контранастъпление

02.07.2023, 20:40

Украйна продължава да оказва натиск върху западните си съюзници за предоставяне на помощ за оборудване и обучение, като се опитва да се възползва от объркването и ниския морал на руската страна, пише френската редакция на Euro News.
Твърде слаба броня: украински офицер смята, че леките танкове AMX-10 RC, доставени на Украйна от Франция и използвани в момента в контраофанзивата на Киев, са неподходящи за фронтови атаки.
Командирът на батальона на 37-а пехотна бригада на морската пехота, с позивна "Майор Спартанец", описва наблюденията си върху тези френски танкове на бойното поле по време на настоящото им разполагане край Донецк.
"Те поддържат огъня заради леката си броня", е заявил той. "Въоръжението им е добро, средствата им за наблюдение са много добри. Но за съжаление именно леката броня ги прави непригодни".
През януари френският президент Еманюел Макрон обеща доставката на тези високомобилни колесни разузнавателни бронирани машини, оборудвани със страховито 105-милиметрово оръдие. Четири месеца по-късно те вече са на фронтова служба, според украинското правителство.
Но в тази война с висока интензивност, белязана от постоянни тежки артилерийски удари, тънката им броня се оказва основна слабост, според "Майор Спартанец".
"Има случаи, когато 152-милиметров снаряд е избухнал наблизо и шрапнелът е пронизал превозното средство“, е отбелязал 34-годишният офицер, който е заявил, че това вече е довело до смъртта на екипажа.
"Снаряд избухна до превозното средство, осколките пробиха бронята и запасът от боеприпаси (на борда) беше взривен“, е обяснил украинският офицер. "Екипажът от четирима души, за съжаление, остана вътре; те бяха убити в бронираната машина.“
Затънал в калта
Според военният, някои AMX-10 RC също имат проблеми със своите скоростни кутии, може би, според него, поради използването им по черни пътища.
"Изпращането на тези превозни средства (в атаката) за унищожаване е (...) безсмислено, защото е риск главно за екипажа“, е заявил офицерът, без да уточнява броя на тези френски бронирани машини в неговата бригада. Той е отказал да покаже на AFP каквито и да било AMX-10 RC.
Френският военен експерт Мишел Гоя е отбелязал в Twitter през януари, че високата мобилност на тези бронирани превозни средства ги прави много полезни "за използване в "огневи“ части зад фронтовата линия“ или за бързо използване на пропуски на фронтовата линия.
AMX-10 RC обаче не е проектиран "за борба с бойни танкове с по-тежки оръдия", е добавил той, като е посочил, че бронята му е твърде слаба, за да се справи с "всичките противотанкови оръжия на съвременното бойно поле".
Уебсайтът Oryx, който проследява загубите на оборудване от двете страни въз основа на изображения, публикувани свободно в интернет, твърди, че най-малко три AMX-10 RC са били "изоставени“, след като са станали неизползваеми по време на боевете на фронта.
Майор Спартанец твърди, че неговите войници са преминали едномесечно обучение във Франция, за да се научат да използват колесният разузнавач AMX-10 RC, но това не е достатъчно, за да го овладеят напълно.
По-добра американска броня
Според френската армия AMX-10 RC, който тежи около 20 тона, е защитен срещу леки пехотни оръжия. Разработен през 70-те години на миналия век, той постепенно се заменя във Франция от по-модерна бронирана машина Jaguar.
Украинският военнен твърди, че бронята на американските леки транспортни машини Oshkosh и британските Husky, също доставени в Киев, са по-подходяща и ефективна от  AMX-10 RC. И двете са проектирани да издържат на импровизирани взривни устройства и засади.
Той е показал пред AFP два Oshkosh, използвани от неговата част. Капакът на един от тях е с леки увреждания от шрапнели.
Когато Oshkosh експлодира на мина, колело може да бъде повредено, "но пехотата не се притеснява“, е обяснил той. Обратно, когато транспортна машина съветска разработка, като БМП или БМД, се натъкне на мина, "това е много тъжно за екипажа и машината“.
Източник: https://www.focus-news.net/

 
 

Една мъдра книга – наръчник за държавното ръководство

02.07.2023, 19:10

На 29.06.2023 г. в Клуба на Съюза на българските журналисти бе представена поредната книга на генерал –майор Стоимен Стоименов със заглавие „Войната в Украйна. България над всичко“. Интересът беше огромен, защото освен че двете зали бяха препълнени, изглежда и книгите не достигнаха за всички.
Сред присъстващите имаше народни представители от Парламента, професори от различни университети, представители на 4–5 политически партии и някои граждански движения, журналисти, но най–многобройни бяха колегите на автора, което е логично след 44 годишна военна служба. Прочетен беше и поздравителен адрес от президента Румен Радев. Нямаше и едва ли са били канени представители на телевизиите, но те пропуснаха една супер–гореща новина, съобщена от професор Стоян Денчев относно необходимостта от спасяване на уникално и безценно българско културно наследство в Украйна, което би трябвало да се превърне в неотложна задача на държавата........Прочети още

 
 

Военен календар

02.07.2023, 08:30

На 2 юли 1886 година в Пловдив е роден генерал-майор Михаил Йовов (1886 – 1951). Завършва Военното училище в София (1905) и Николаевската академия на Генералния щаб в Санкт Петербург, Русия (1912). Участва в Първата балканска война (1912 – 1913) като командир на батарея в 4-ти артилерийски полк и в Първата световна война (1915 – 1918) като началник-щаб на 1-ва бригада от 10-а пехотна дивизия и на 3-та бригада от 4-та пехотна дивизия. След войната заема длъжностите помощник-началник на Разузнавателната секция в Щаба на армията (1918 – 1922), командир на 6-а пехотна дружина (1922 – 1923), инспектор на класовете във Военното училище (1923 – 1926), офицер за поръчки при Щаба на армията (1926 – 1929), началник на Военното училище (1929 – 1934) и началник на Щаба на армията (1934). Преминава в запаса през 1934 г., след което е назначен за министър на Народното просвещение (1935 – 1936) и министър на Железниците, пощите и телеграфите (1936 – 1938). От 10 март 1944 г. е пълномощен министър във Финландия. След 9 септември 1944 г. не се завръща в България, а през 1948 г. емигрира в Аржентина. Осъден е задочно от Народния съд на смърт като народен представител в ХХV ОНС (1940-1944). С Решение №172 от 26 август 1996 г. на Върховния съд присъдата е отменена. Автор е на книгите „Записки по обща тактика“ (1922), „Кратки упътвания за решаване и съставяне на тактически задания“ (1923), „Пехота в боя. Ч. І-ІІ“ (1928) и др. Награден е с военен орден „За храброст“ ІV степен 1 клас и ІV степен 2 клас.

Румънската армия. Илюстрация в „Le Petit Journal“ от 27.VІІ. 1913 г.На 2 юли 1913 година румънската армия се включва във Втората балканска война. За настъпление срещу България Румъния свиква 500-хилядна армия, разделена на две групи – Дунавска армия и 5-и корпус. На Дунавската армия е поставена задача да разгроми десния фланг на българската армия във взаимодействие с лявото крило на сръбската армия и да овладее София. За тази цел войските преминават р. Дунав при Оряхово, Гиген и Никопол, след което настъпват от Оряхово към Берковица и по долината на р. Искър към София. На 8 юли румънското правителство уведомява българското, че прекратява военните действия. Въпреки това отделни съединения продължават да се придвижват на юг и достигат линията Петрохански проход – Саранци – Златица – Ловеч. На 10 юли 1-ва кавалерийска дивизия достига Клисура, а на 15 юли – 2-ра кавалерийска дивизия влиза в Пирдоп. На следващия ден неин полк заема Панагюрище. Настъплението на 5-и корпус започва едновременно с това на Дунавската армия и има за цел да окупира Добруджа до линията Тутракан – Балчик. Противникът влиза в Добрич на 4 юли, в Балчик – на 5 юли, в Тутракан – на 9 юли. Румънската намеса в тила на заангажираните на запад и юг в тежки боеве български войски повлиява решително общия ход на войната и променя рязко съотношението на силите в полза на противниците на България.

Генерал-полковник Дамян Велчев след заседание на правителството, 1946 г. На 2 юли 1946 година е приет Закон за ръководство и контрол на войската. Законът, гласуван от XXVI Обикновено народно събрание, отнема правото на военния министър да решава като единоначалник проблемите на армията и регламентира тезата, че правителството ръководи и контролира целокупната дейност на войската, нейното морално-политическо възпитание, бойната подготовка, снабдяването и др. Производството, назначаването и награждаването на офицери с длъжност от командир на полк и нагоре става с регентски указ по решение на правителството. В чл. 4 се уточнява, че във войската не могат да служат лица „с фашистки, реставраторски и антидемократични проявления“. Не се допускат и такива, засегнати от Наредбата-закон за съдене от Народния съд, независимо дали са помилвани или имат отменена от Касационния съд присъда, поради това, че са воювали. По решение на парламента е назначена комисия от 10 депутати, която под председателството на Георги Дамянов, в двуседмичен срок разглежда всички материали, свързани с дейността на старшите офицери. През август 1946 г. са публикувани шест списъка с имената на 1891 офицери – 30% от състава на целия офицерски корпус. От тях 1684 са уволнени „в интерес на службата“, а 207 – за „груби фашистки прояви“. В края на 1946 г. броят им се увеличава и надхвърля 2000 като сред тях е и министърът на войната генерал-полковник Дамян Велчев, подписал първите списъци. Извършената през 1946 г. чистка на офицерския състав става решаващ етап в прехода на армията към основна въоръжена сила на новия тип държава.

 

 

Откриха паметник на пилота полк. Павел Павлов, загинал при защита на София от бомбардировките

01.07.2023, 23:52

Днес край с. Одраница, община Земен,  беше открит паметник на полк. Павел Павлов, загинал на 10 декември 1943 г. със смъртта на героите в полет при защитата на София от бомбардировките. Председател на организационния комитет за неговото изграждане и основен спомоществовател е г-жа Виолета Толева, жител на селото.
Паметникът беше осветен лично от викария на  патриарх Неофит, Тивериополския епископ Тихон.
Поздравителни адреси до организаторите от името на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Раден прочете неговият съветник то сигурност и отбранат Илия Милушев, а от името на министъра на отбраната Тодор Тагарев от Радослав Симеонов от дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотичнто възпитание“. Приветствие имаше и от командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров.
Паметникът е изработен от Никола Корчев - правнук на опълченеца носещ същото име и останал в историята като последния знаменосец на Самарското знаме.
Полковник Павел Павлов е роден в Тръстеник. По време на Втората световна война той е командир на ято от Шести Изтребителен полк въоръжен с френски самолети "Девоатин" Д.520. Отбранява небето над София по време на англо-американските бомбардировки. На 10 декември 1943 г. капитан Павлов атакува американски бомбардировач, при което самолетът му е засегнат и се разбива между селата Дивля и Одраница, по онова време попадащи в пределите на Трънска околия. По-късно посмъртно е повишен във военно звание майор и е награден с Орден "За храброст" IV ст. II кл.
През 1992 г. е повишен във военно звание полковник (посмъртно). Името му е вписано в "Златната книга на Българските военновъздушни войски". На 9  януари 2003 г. в родния му град е открит негов бюст-паметник. Улица в софийския квартал Манастирски ливади също носи неговото име
Източник: https://otbrana.com/

 

Частните армии по света и у нас

01.07.2023, 23:30

Има важна разлика между наемническа и частна армия. Наемниците се продават за пари от най-дълбока древност. Отред траки например участват в Троянската война, добре са платени от гърците. И днес още Ватикана я охранява кохорта швейцарци с дебели банкови сметки.
Частната армия е друга материя. Тя е дело на тираните, които си въобразяват, че чрез нея ще останат вечно на власт. Груба грешка, защото паравоенните структури се обръщат срещу своите създатели. Владимир Путин е последното доказателсво за тази историческа истина.......Прочети още

 

Предстоят стрелби на „Батмиш“ за месец юли

01.07.2023, 23:03

Център за подготовка на специалисти обяви датите на планираните за месец юли стрелби на Огневи комплекс „Батмиш“ край Сливен. Ученията ще започнат от 3 юли и ще се провеждат на  5, 10, 12, 17, 19, 21, 24, 25 и 26 юли – от 8.15 до 14 ч. На 4, 6, 28 и 31 юли, ще продължават до 16 ч., а на 13, 14, 18 и 20 – до 22 ч.
За да не се допускат инциденти, живеещите в този район трябва да се съобразяват с предупредителните табели и да не навлизат в забранителните зони. Собствениците на ферми трябва да предприемат и адекватни мерки за защита на животните си.

 

Александър Лукашенко изрази увереност, че руските тактически ядрени оръжия, разположени в страната му, никога няма да бъдат използвани

01.07.2023, 22:48

Президентът на Беларус Александър Лукашенко изрази увереност, че руските тактически ядрени оръжия, разположени в страната му, никога няма да бъдат използвани, предаде Ройтерс.
По-рано Лукашенко и руският държавен глава Владимир Путин казаха, че в Беларус вече са пристигнали част от предвидените тактически ядрени оръжия и че до края на годината там ще бъдат разположени и останалите.
"Колкото повече живеем, толкова повече се убеждаваме, че (тактическите ядрени оръжия) трябва да се съхраняват на сигурно място в Беларус. Уверен съм, че никога няма да ни се наложи да ги използваме и че врагът няма да стъпи на наша земя, докато разполагаме с тях", заяви Лукашенко.
Беларуският президент многократно е обвинявал западните държави, че се опитват да унищожат страната му, и твърди, че разполагането на ядрени оръжия е необходимо за възпиране на потенциални агресори, отбелязва Ройтерс.
Миналия месец Лукашенко каза, че в Беларус вече има тактически ядрени оръжия и че той няма да се поколебае да ги използва, ако се наложи, но подчерта, че за това ще са необходими консултации с Русия.

 
 

Полша иска да играе по-голяма роля в ядрения възпиращ потенциал на НАТО

01.07.2023, 20:45

Полша иска НАТО да ѝ позволи да играе по-голяма роля в отбранителната програмата на алианса за съвместно ползване на ядреното оръжие (Nuclear Sharing) с оглед на планираното от Русия разполагане на ядрено оръжие в Беларус, предаде ДПА.
Последната дума по този въпрос е на САЩ, каза полският премиер Матеуш Моравецки в Брюксел според полската осведомителна агенция ПАП.
„Няма да стоим спокойно със скръстени ръце, докато (руският президент Владимир) Путин отправя все по-ескалиращи заплахи“, посочи той.
В момента Полша има участие по тези въпроси само на равнище консултации, например в Групата за ядрено планиране на НАТО, чиито заседания са при закрити врата.
Моравецки не уточни каква би могла да бъде по-засилената роля на Полша, която иска страната му да играе, като например дали има предвид и разполагане на ядрено оръжие на полска земя.
САЩ от доста десетилетия са разположили ядрено оръжие в няколко европейски страни, включително в Германия.
През март Путин обяви, че в Беларус ще бъде прехвърлено руско ядрено оръжие - в частност ракети „Искандер“, които могат да носят ядрени бойни глави.
Полша има 418-километрова обща граница с Беларус.
Възможно разполагане в Полша на ядрени оръжия може да доведе до неговото използване, коментира пред ТАСС бившият президент и заместник-председател на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев желанието на Варшава да участва в програмата на НАТО за съвместно използване на ядреното оръжие.
Източник: https://www.bta.bg/

 

"Пейтриът" в Украйна замлъкнаха, почти всички са повредени

01.07.2023, 12:34

Американските системи MIM-104 "Пейтриът" практически не участват в отразяването на ракетни удари.
Въпреки факта, че Вашингтон и Киев отричат ​​сериозни щети на американските системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът", експерти обърнаха внимание на факта, че работата на тези системи за противовъздушна/противоракетна отбрана практически не се наблюдава.
Местни източници съобщават, че системите с по-малък обсег работят по цели, а "Пейтриът", ако стрелят, са много редки, изстрелвайки само няколко ракети, пишат чуждестранни издания.
Този факт показва, че почти всички комплекси "Пейтриът", прехвърлени на Украйна, са повредени и не могат да изпълняват възложените им функции.
Това от своя страна показва, че руските военни точно са определили местоположението им и ако не са ги унищожили напълно, то поне са ги повредили толкова много, че вече не могат ефективно да покриват въздушното пространство на Украйна. Това също показва, че подобни американски оръжия са несъвършени.
Източник: https://epicenter.bg/

 

Германия се подготвя за ускорено изтегляне на войските си от Мали

01.07.2023, 09:24

Германия се подготвя за по-бързо от планираното изтегляне на своите около 1000 военнослужещи от Мали, след като Съветът за сигурност на ООН гласува да прекрати мироопазващата мисия след искания на военните на страната, заяви говорител на министерството на отбраната в Берлин, предаде Ройтерс.
Планираният край на операцията, известна като МИНУСМА, идва след години на напрежение и правителствени ограничения, които спънаха мироопазващите въздушни и наземни операции, откакто Мали обедини усилията си с руската наемническа група “Вагнер” през 2021 г.
В приетата вчера резолюция, изготвена от Франция, се иска мисията да започне прекратяването на операциите незабавно, като процесът трябва да приключи до 31 декември тази година.
Силите на МИНУСМА с численост 13 000 души бяха създадени през 2013 г. в подкрепа на чуждестранните и местните войски, които се борят с ислямистките бойци, припомня Ройтерс. Първоначално Германия имаше за цел да прекрати мисията си до май 2024 г.
“След днешното решение ще проучим последиците за предишните ни планове и в координация с ООН, ръководството на мисията МИНУСМА и малийските власти, ще продължим изтеглянето, по възможност с ускорени темпове”, заяви говорителят и добави, че изтеглянето на войските е започнало през юни тази година.
Части от опозицията и въоръжените сили настояват за по-бързо изтегляне, тъй като германските войски не могат да изпълняват задачите си от месеци поради напрежението с Бамако.
Войските на Берлин са разположени предимно в близост до северния град Гао, където основната им задача е да събират разузнавателна информация за МИНУСМА.
Някои експерти се опасяват, че ситуацията около сигурността може да се влоши, след като мисията се изтегли, тъй като недостатъчно оборудваната армия на Мали остава сама с около 1000 наемници от “Вагнер” в борбата с ислямистите, които контролират пустинните северни и централни райони на страната.
По-рано през деня САЩ изразиха безпокойство от за дестабилизиращата активност на “Вагнер” в Африка и обвиниха лидера на наемниците – Евгений Пригожин, че е допринесъл за изтласкването на силите на ООН от Мали.
Източник: bta.bg

 

Съвместна българо-американска подготовка ще се проведе на Учебен полигон „Ново село“

01.07.2023, 07:20

На Учебен полигон „Ново село“ започва съвместна българо-американска подготовка, която ще продължи до 31 декември 2023 г. В нея ще участват сили и средства от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.
За целите на подготовката от вчера, 30 юни, до края на месец юли ще се извърши предислоциране на американски военнослужещи с необходимата екипировка, щатно въоръжение, бойни машини, транспортна, спомагателна и ремонтна техника.
В рамките на съвместната тренировка ще бъдат провеждани стрелби на Учебен полигон „Ново село“ и тренировъчни полети на военните хеликоптери.
Такъв тип съвместна подготовка се провежда в нашата страна от 2019 г. в изпълнение на плановете за учения на Българската армия в страната и чужбина. Формированията от Сухопътните войски на САЩ в Европа участват в нея на ротационен принцип.
Ученията повишават способностите на българските въоръжени сили за изпълнение на конституционните задължения по отбрана и защита на териториалната цялост на страната и допринасят за оперативната съвместимост в системата за колективна отбрана.
Източник: https://www.mod.bg/

 

На 1 юли 2011 г. е създадено Съвместното командване на силите (СКС)

01.07.2023, 07:10

Създаването на Съвместното командване на силите (СКС) е значима стъпка по пътя на развитие на Българската армия, продиктувана от новите задачи, поставени за изпълнение пред нея, приемането на Република България за пълноправен член на НАТО през 2004 г. и създаването на отговаряща командна структура.
На 15.10.2004 г. на основание заповед на министъра на отбраната на Република България е формирано Съвместното оперативно командване (СОК), като за командващ е назначен генерал – майор Кольо Бъчваров.
От 01.07.2011 г. на базата на Съвместното оперативно командване и Щаба по осигуряване и поддръжка е създадено Съвместното командване на силите (СКС). Това бе продиктувано от промените, настъпили в командните структури на НАТО и в изпълнение на плана за развитие на БА, съобщават от СКС.
Основни задачи на СКС са командването и управлението на Българската армия, планирането и воденето на операции на територията на страната и извън нея на оперативно ниво, както и логистичното осигуряване на  БА.
Съвместното командване на силите се състои от ръководство  и щаб с отдели и самостоятелни сектори.
В шестгодишната история на Съвместното оперативно командване командващи са били:
      1. Генерал-майор Кольо Бъчваров – от 03.05.2004 г. до 25.04.2006 г.
      2. Генерал-майор Ангел Златилов  – от 25.04.2006 г. до 01.06.2008 г.
      3. Генерал-лейтенант Галимир Пехливанов – от 01.06.2008 г. до 01.07.2009 г.
      4. Генерал-лейтенант Атанас Самандов – от 01.07.2009 г. до 30.06.2011 г.
От създаването на Съвместното командване на силите на 01.07.2011 година командващи са:
      1. Генерал-лейтенант  Атанас Самандов от 01.07.2011 г. до 18.09.2014 г.
     2. Контраадмирал Георги Мотев от 18.09.2014 г. до 21.02.2015 г. - Временно изпълняващ длъжността командващ  на Съвместното командване на силите
     3. Генерал-майор Златко Златев от 21.02.2015 г. до 30.06.2015 г. - Временно изпълняващ длъжността командващ  на Съвместното командване на силите
      4. Генерал-майор Любчо Тодоров от 01.07.2015 г. до 31.08.2021 г.
      5. От 1 септември 2021 година командир на Съвместното командване на силите е генерал-майор Валери Цолов.
Съвместното командване на силите е самостоятелно юридическо лице и има право да възлага и реализира обществени поръчки и търгове.

 

На 1 юли 1878 година е сключен Берлинският договор

01.07.2023, 07:00

Международният акт, подписан от Великите сили (Русия, Германия, Австро-Унгария, Франция, Италия, Англия) и Османската империя, потвърждава създаването на българската държава, урежда държавните граници на Балканите и предвижда специален статут или реформи в някои от провинциите на Османската империя. Състои се от 64 члена. Унищожава разпоредбите на Санстефанския мирен договор и разкъсва етническото и политическото единство на българската нация. Създава се васално на Османската империя Княжество България между р. Дунав и Стара планина, включващо и Софийския санджак, с българско правителство и народна войска. Територията между Стара планина и Родопите образува автономната област Източна Румелия. Македония и част от Одринско се връщат на Османската империя. Градовете Пирот и Враня се дават на Сърбия, а Северна Добруджа – на Румъния. Призната е независимостта на Черна гора, Сърбия и Румъния. Австро-Унгария придобива Босна и Херцеговина, а Русия си възвръща придунавския участък на Бесарабия. Берлинският договор определя избирането на княз на България да се извърши от българския народ, като изборът се утвърди от Високата порта и се одобри от Великите сили, подписали договора. Никой от царстващите династии не може да бъде кандидат за българския престол. Член 4 определя създаването на събрание от „нотабили“ в княжеството, което да изработи основен закон. Срокът на Временното руско управление, който съгласно Санстефанския мирен договор е 2 години, е ограничен на 9 месеца. Договорът остава в сила до Първата балканска война (1912 – 1913), но част от клаузите му са неприложени или насилствено променени в хода на събитията. Османската империя не провежда обещаните по чл. 23 реформи в областите, населени с християни, което е предпоставка за продължаване на българското националноосвободително движение в Македония и Одринско. Поради несправедливите решения на Берлинския договор проблемът за националното обединение се превръща в една от основните задачи, стоящи за решаване пред българската нация и българската външна политика.

 

 

Автори на публикуваните материали се явяват средствата за масова информация (СМИ) или компаниите, цитирани в тях. Материалите не се проверяват, следователно не гарантираме за тяхната достоверност, точност, пълнота и качество. Нашата цел е представянето на максимално количество публикации и съобщения в СМИ, свързани с военнослужещите и въоръжените сили по света, такива, каквито са.

 





{START_COUNTER}